Noticias Castellón
domingo, 24 de noviembre de 2024 | Última actualización: 21:28

Benlloch veu viable, per primera vegada a Vila-real, una permuta amb els propietaris de les cases de l'àrea de l'estació

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 53 segundos

Noticias Relacionadas

Castellón Información i Vila-real Informació han parlat amb l’alcalde de Vila-real, José Benlloch, que ha fet balanç dels seus deu anys al capdavant de l’Ajuntament i ha assegurat que "estem davant d’una nova Vila-real, millor, que avança, però que no ho té aconseguit". Ha parlat també de dos assumptes ben diferents en un enclavament estratègic de la ciutat, l’àrea de l'estació: el futur del clúster agroalimentari, del que ha informat que les al·legacions d’empreses de la zona per a retirar de la modificació del PGOU el canvi a sòl residencial van a ser acceptades i l’enderrocament dels habitatges, en estat de ruïna, que hi ha al marge esquerre, que assegura que no té una raó estètica.

Castellon Información/S.N.

Quin balanç fa després d’estar deu anys al capdavant de la ciutat?

Els últims anys de la ciutat es podrien definir com una etapa d’avanç. Nosaltres vam elaborar en el seu moment un eslògan, ‘Vila-real avança’, en distints àmbits, amb la idea de transmetre un els valors més grans dels nostres avantpassats que ens ha fet ser la ciutat que som, malgrat que ser més xicotets que els nostres competidors, l’eix que ens ha fet avançat és el principi de millora contínua, i és el fet de no conformar-nos mai amb el que tenim i sempre des de la humilitat. Com van fer els llauradors que sembraven els primers tarongers, els quals van capaços de modernitzar l’agricultura i quan veien que la producció superava l’autoconsum més proper, no tenien problema en anar a altres països d’Europa com Holanda a vendre-la, sense saber l'idioma i trencant barreres. Aleshores, Vila-real té un element emprenedor innat que hem volgut impulsar en els últims anys i ho hem aconseguit, aleshores per a mi el titular seria que estem davant d’una nova Vila-real, millor, que avança, però que no ho té aconseguit. Hi ha molt d’espai encara per millorar. En la darrera campanya electoral el nostre eslògan resava que quedava molt per fer i després del virus, que encara no s’ha acabat, hi haurà més encara. En 2011 hi havia una crisi econòmica molt dura, a la qual que se sumava l’herència amb els bancs i l’urbanisme depredador que ens impacta de manera brutal. Quan pensàvem que havíem aconseguit véncer la crisi del 2008, va vindre la de la Covid, el que suma tres, i és un llast que ens impedeix millorar tot el que ens agradaria, però tenim encara molt de marge. El balanç de la Vila-real del 2011 a 2021 és tremendament positiu, no té res a veure la ciutat d’aquell moment amb l’actual, ja que és més inclusiva, més sostenible i més innovadora i açò no ha caigut del cel, és fruit d’un intens treball de tota la ciutadania i no és més que l’inici del camí.

Hi ha alguna nova inversió prevista al clúster agroalimentari de l’estació?

 width=

En aquests moments estem fent un esforç molt gran per a atraure inversió amb un paquet de mesures de caràcter fiscal, com abaixar els impostos a qui s’instal·le ací, tenim previst millorar la trama urbanística, ja que no té els serveis essencials. Hi ha carrers que no tenen ni enllumenat ni voreres, magatzems tarongers antics, alguns protegits, que han anat deteriorant-se i que tenim l’obligació de cuidar, per tant la falta d’infraestructures a la zona és un dels problemes que estem resolent amb el projecte de modernització de l’IVACEja en marxa per a dotar-lo de serveis com enllumenat, voreres o fibra òptica i fer-lo un producte atractiu a vendre a inversors. L’altre problema és la requalificació del terreny que vam emprendre en la modificació del PGOUper a donar solució als problemes urbanístics de Vila-real, les al·legacions del qual estem pendents de resoldre. No teníem massa expectatives de que l’espai foraatractiu per al sector industrial i per això vam dibuixar en els plans el trasllat dels aprofitaments expropiats d'etapes anteriors, ací. És un tema que ens anem a replantejar, ja que hem rebut informes de Conselleries que no ens avalen que la zona siga residencial per la ubicació darrere de la via del tren, l’absència de serveis adequats i vist i analitzat, a més de les al·legacions de propietaris de la zona com la cooperativa Real Exporti alguna altra entitat, amb les que estem d’acord, les resoldrem favorablement i eliminarem de la modificació del PGOUel canvi a residencial de la zona de l’estació per a mantenir-lo com a clúster agroalimentari. Una iniciativa, que és el pla de reindustrialització, està en marxa, i l’altra l’haestem solucionant. Són dos aspectes que estem treballant i no obstant això, ja hem anat fent camí, ja quan hem tingut oportunitat de cristal·litzar iniciatives a la zona com és el cas de Vilamicojunt amb Real Exporto la residència Santa Anna, hem posat totes les facilitats. Tot això ens ha donat punts i per això hem obtingut el projecte de l'IVACE. Per tant, volem que siga un clúster referent de l’àmbit agroalimentari, ja que té una ubicació estratègica i l’únic que queda fer és executar les obres de millora i el tema urbanístic que podia frenar a algun inversor que pensarà que s’anava a destinar a habitatge. Quan quede clar que va a serindustrial i agroalimentari, estic segur que hi hauran moltes ofertes per a desenvolupar i impulsar la vintena de naus que hi ha actualment i els terrenys que hi ha davant de Real Export. Resultaria un xicotet polígon que no impactaria en tema de soroll o logística en la ciutat, però primer hem de fer front als dos inconvenients i no generar expectatives, però no amaguem les nostres intencions.

L’expropiació de les cases del voltant de l’estació pel seu estat de ruïna, en quin punt està?

 width=

Estem parlant amb els propietaris i vull deixar clar que no anem a enderrocar cap casa sense oferir una solució de tipus social a aquestes persones. L’expedient està informat i encara que semble, el motiu no és estètic, però és evident que les residències estan en estat de ruïna i el principal problema són les persones, la seua seguretat. Hem iniciat els expedients de ruïna i hem requerit als propietaris dels habitatges que no són sols les que estan ocupats a que actuen, ja que no podem reparar res en cases en estat de ruïna, s’han de tirar. Estem fent un estudi social de les necessitats existents, crec que eixirà, i pel que a les que no estan ocupades, estem avançant els tràmits per enderrocar-les, encara que és responsabilitat dels propietaris i s’està iniciant un expedient per a l’expropiació, però tenim un problema econòmic, no podem llevar-li la terra a la gent sense pagar-la i deixar-li la bola al que vindrà, no ho vaig fer. Podem haver-hi altres fórmules i els propietaris poden estar interessats en elles, com la permuta i de canvis voluntàriament i firmada per ells que no suposaria cap risc per a la ciutat en un futur i que crec que és una alternativa prou viable i que es podria fer per primera vegada a la ciutat.

Ací tens la primera part de l'entrevista que vam publicar la setmana passada