En aquest moment formen part de la xarxa 23 entitats locals i supralocals i hi estan representats 90 municipis
Castellón Información
El Paranimf de la Universitat Jaume I ha acollit la sessió plenària del projecte Enclau-UJI 2021, xarxa de municipis per la cultura, amb el qual es pretén reforçar el vincle entre la Universitat i el territori impulsant la realització de projectes culturals més adaptats a les demandes reals de la població amb la participació conjunta del món acadèmic i els agents socials, econòmics i institucionals locals.
Al llarg de la jornada, a la qual han assistit la major part de les entitats participants en aquest projecte, s'han presentat cinc dels projectes Enclau que es troben en execució, entre els quals destaca el projecte de suport a l'activitat de recerca i discent de l'estudiantat en l'entorn rural, liderat pel GAL-Maestrat Plana Alta Leader 1420 i el vicerectorat de Cultura i Relacions Institucionals de l'UJI, amb la primera edició de la convocatòria de beques per a la realització de treballs de fi de grau (TFG) centrats en temes rurals. Es tracta de 13 beques amb una ajuda econòmica directa a les quals es podrà presentar qualsevol estudiant de l'UJI que estiga matriculat d'un treball final de grau i compte amb la direcció acadèmica necessària.
L'acció rural del grup «Almedíjar Vive» d'Almedíjar o les propostes de les entitats territorials Castellón Sur 14-20 de projecció sobre el patrimoni local; el de la Mancomunitat de l'Alt Palància de dinamització sociocultural intercomarcal, i el de Territori Espadà de dinamització cultural dels pobles vinculats a aquesta serralada han sigut els altres projectes presentats que estan en diferents fases d'execució. També durant el Plenari Enclau-UJI 2021 s'ha presentat l'exposició del conjunt de panells que recullen els 23 projectes Enclau en el territori que es desenvolupen des del 2019.
A més, s'ha signat el conveni per a la incorporació de vuit noves entitats que desenvoluparan projectes Enclau durant els pròxims anys. Es tracta dels municipis d'Albocàsser, Castellfort, Geldo, Villanueva de Viver i Vistabella del Maestrat i els Grups d'Acció Local Maestrat Plana Alta Leader 1420, Castellón Sur 14-20 i el parc natural Serra d'Espadà.
En aquest moment formen part de la xarxa de municipis per la cultura Enclau-UJI 23 entitats locals i supralocals i hi estan representats 90 municipis de les comarques rurals de Castelló.
La rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, ha subratllat que «Enclau-UJI representa una mirada oberta, sensible i respectuosa cap a l'interior, que respon als seus interessos i aborda les seues realitats, les singulars i les compartides. És un model innovador de cogovernança ciutadana des de la cultura i un exemple en el qual es poden definir nous escenaris per a la participació. I, per a la universitat pública de Castelló, és una oportunitat de reforçar el vincle amb els nostres pobles».
Alcón ha agraït la participació de les delegacions municipals i els ha traslladat l'enhorabona pels projectes impulsats i presentats. A més, també ha tingut paraules de reconeixement per a tot l'equip del Vicerectorat de Cultura i Relacions Institucionals per fer possible l'apropament entre la Universitat i els municipis i per crear espais de trobada i reflexió.
La Universitat Jaume I impulsa aquests projectes en el territori en el marc de la seua activitat cultural, que juntament amb les de la docència i la recerca, volen definir una part important de l'acció pública universitària.