Noticias Castellón
jueves, 21 de noviembre de 2024 | Última actualización: 22:04

El Festival de Titelles Portsxinel·la a la comarca dels Ports finalitza pensant ja amb l'edició del 2022

Tiempo de Lectura: 44 segundos

Noticias Relacionadas

La iniciativa és una idea pensada i impulsada entre diferents institucions com l'IVC, l'Inaem, la Diputació i els ajuntaments de la zona

Castellón Información

El Festival Internacional de Titelles Portsxinel·la ha arribat al final de la seua cinquena edició pel què a activitats presencials es refereix, encara que seguirà amb els tallers online de màscares fins a l'1 de setembre. Una vegada viscudes més de 30 experiències entorn del món dels titelles, l'organització (Eclíptica d’Art) considera que el resultat ha sigut més que positiu, consolidant un esdeveniment situat a la comarca dels Ports, més l'extensió a Benassal. I ja es pensa en l'edició de 2022, el ‘sexenni’ de Portsxinel·la, per a la celebració de la qual es prepararà una programació encara més especial. Una nova aposta per unir cultura i turisme en la bella zona muntanyenca castellonenca.

 width=

El Festival Internacional de Titelles Portsxinel·la és una idea pensada i desenvolupada per Eclíptica d’Art, amb el suport de l'Institut Valencià de Cultura de la Generalitat Valenciana, Institut Nacional de les Arts Escèniques i la Música (Inaem), Diputació de Castelló i els ajuntaments de Morella, Vilafranca, el Forcall, la Todolella, Cinctorres, Castellfort, La Mata, Castell de Cabres, Villores, Palanques, Sorita, Vallibona, Portell de Morella, Olocau del Rei, Herbers i Benassal, a més de l'empresa Electra del Maestrat com a patrocinadora i comerços privats de la zona.

Aquesta cinquena edició ha permès a gent de diverses parts del món assistir online al taller de construcció de màscares, a càrrec de Ñame Ñame Teatro, i a una segona part sobre el moviment d'aquestes. Un homenatge als personatges de la Commedia de’ll Art que ha donat lloc a màscares que s'ajusten perfectament als rostres amb un alt grau d'expressivitat. Els resultats es podran contemplar a través de les xarxes socials i és molt probable que formen part de futurs muntatges de companyies teatrals.

Aquesta edició del 2021 també ha comptat amb una part d'investigació sobre les arts de carrer. Ha sigut a càrrec de Nel·el Vilanova, cofundador de la prestigiosa companyia vila-realenca Xarxa Teatre, qui ha presentat el llibre ‘Paisajes escénicos’, un magnífic treball sobre la història i desenvolupament dels qui han apostat per portar les arts als espais a l'aire lliure, acostant-les al poble. Servisca la seua pròpia companyia com a important exemple d'aquesta labor.

Quant a les companyies, han participat Caminos (França), Mario Brand Theater (Polònia), Pavel Vangeli (República Txeca), The Moving Company (França-Galícia), Ñame Ñame Teatro (Colòmbia-Mèxic), Teatro Los Claveles (Múrcia), Siesta Teatro (Andalusia), Marinp e Marini i Elàstic Nou (Illes Balears) i Giramàtic (Catalunya). Com a representants de la Comunitat Valenciana, El Ball de Sant Vito i el castellonenc Conino Gurillo.

Les seues aportacions han permès gaudir amb una gran diversitat creativa, d’enorme qualitat, avalada per les contínues gires que realitzen aquestes companyies, premis inclosos. El titella com a mitjà d'expressió, amb l'humor com a condiment, per a exposar diferents realitats. Un contingut apte per a públic de totes les edats. Tal com ha quedat demostrat amb les assistències i comentaris, opcions molt vàlides per a expandir la cultura.

Per segon any consecutiu, Portsxinel·la s’ha situat en dates estiuenques, amb els condicionants que imposa el coronavirus. S'ha gaudit d'una cultura segura. A més, s'ha pogut superar també alguna complicació relacionada amb la climatologia. El resultat ha deixat satisfet a tots els implicats, que han demostrat el seu compromís amb aquest festival.