Noticias Castellón
jueves, 21 de noviembre de 2024 | Última actualización: 19:57

El FitCarrer torna a Vila-real amb una programació sensibilitzadora i preparada davant les noves mesures 

Tiempo de Lectura: 1 minutos, 17 segundos

Noticias Relacionadas

El festival pretén "tornar la música i el teatre a la ciutat" amb 17 companyies i 21 espectacles en tres dies

A.K.Herrando/ Castellón Información

El FitCarrer torna a omplir els carrers de Vila-real amb la versió més inclusiva i sensibilitzadora. El festival internacional d'arts al carrer es donarà cita de l'1 al 3 d'octubre entre la Plaça Major, la Maiorasga, la Glorieta 20 de febrer o la plaça Sant Ferrer. En aquesta ocasió i com mesura per estalviar paper, es pot obtenir tota la informació de la programació en la pàgina web del FitCarrer o a través de l'App que ja està disponible.

La 33a edició del festival més internacional i important de Vila-real torna després de la cancel·lació de l'any passat per la pandèmia: "El FitCarrer és una mostra d'art amb recorregut i prestigi, un referent a Espanya que ens posiciona com a ciutat més enllà del futbol" reconeix la regidora de cultura, Rosario Royo. Amb un pressupost de 150.000 euros que "ens agradaria que fora més" i amb l'actuació de 17 companyies amb 21 espectacles, el cap de setmana de l'1 al 3 d'octubre Vila-real tornarà a tindre l'art i la música que és habitual com 'Ciutat de Festivals i Congressos' que és, però aquest festival també "ens posiciona com 'Ciutat de Salut i esport' per ser a l'aire lliure i en format itinerant en alguns espectacles i a més representa la 'Ciutat educadora' perquè en el teatre aprenem i reflexionem" ha assegurat Royo.

 width=El director i organitzador, Pau Ayet, amb gran il·lusió ha explicat com aquesta '33.2 edició' serà la més inclusiva perquè "per fi tenim un espai que necessitàvem i volíem des de fa temps". El FitCarrer compta aquest any amb l'espai 'Mou-te' que té com a objectiu que "cap col·lectiu es quede a banda". Així, les persones grans, amb mobilitat reduïda o diversitat funcional poden posar-se en contacte amb el festival per disposar d'un lloc especial per "poder gaudir del festival amb tota la normalitat", ja que els festivals als carrers "són els més democràtics". Ayet ha volgut agrair a les associacions Creu Roja i Acudim per fer possible aquesta àrea i al Grup de Dones de Vila-real pel Punt Violeta que també estarà disponible.

Per altra banda, en aquesta ocasió també hi haurà un vessant econòmic, ja que junt amb la regidoria d'Economia han establert unes jornades on és posarà atenció als professionals i arrancarà amb la xarrada de Pau Rausell, professor de la Universitat de Valencià que està fent un estudi sobre les arts al carrer i el seu impacte econòmic. D'aquesta manera, "no només es posarà sobre la taula la realitat d'aquest món sinó que tindrem les ferramentes necessàries per a treballar millor".

També s'ha programat una trobada a porta tancada perquè les companyies locals puguen promocionar i exportar els seus espectacles, per la qual cosa podran mostrar els seus treballs als programadors culturals i després dinar amb ells. I és que, Ayet recorda que Vila-real compta amb 13 companyies locals, el que ens posiciona com la ciutat europea amb més companyies del mateix àmbit per nombre d'habitants. Entre aquestes companyies, quatre participaran en aquesta edició com és la FAM Teatre amb l'espectacle 'MrBlue Sky', Paraules d'Aire amb 'Lonesome George', Pepa Cases amb 'Pols' i la Producció d'Arts de Carrer IVC amb '(R)Minds'. Però, a més, continua amb la vessant internacional amb grups que venen des de Colòmbia, França i Italia.

 width=

Pel que fa al premi Ramón Batalla, aquesta edició el FitCarrer premiarà a l'actor i impulsador de la disciplina dels arts al carrer Venus Albeiro Silva qui té la fundació i companyia 'Tchyminigagua' que defensa i dona treball als joves de famílies desestructurades. Així, aquest "merescut premi" serà per una persona que hi ha impulsat polítiques que integren els teatres al carrer com transformador social. A més, ara és senador de Colòmbia. En aquesta edició es podrà gaudir de la seua companya amb l'espectacle 'Rodando por el mundo'.

L'equip de govern torna a apostar per la cultura segura i així ho demostren les dades, ja que "no hi ha hagut cap problema ni en els actes culturals ni en les festes" explica Royo. Pel que, anima a tots a eixir al carrer durant els tres dies del FitCarrer per "tornar amb una mica d'il·lusió i omplir els carrers de teatre i música".

Programació preparada i pensada

L'edició té una programació molt diversa amb circ, sensibilització social, programació itinerant, espectacles infantils, inclús espectacles sobre la identitat de gènere amb Pepa Cases o l'espectacle de tancament que tracta l'emergència climàtica, el món que estem deixant, pedagogia sobre la vida i l'estima. Un treball que no deixara indiferent a ningú i que no es pot perdre. Tota aquesta programació està preparada i pensada, per la qual cosa si en els pròxims dies la Generalitat Valenciana canvia les mesures i restriccions per als espectacles culturals, Ayet i els artistes estan preparats "pel que puga passar".