La regidora Isabel Granero ha posat en valor el paper de les persones majors i ha enviat un missatge "d'ànim i força a totes les associacions de majors
Castellón Información
L'Ajuntament de Castelló ha celebrat hui el Dia Internacional de les Persones Majors, amb un acte institucional en la plaça Major en el qual la regidora de Gent Gran, Isabel Granero, ha posat en valor el paper de les persones majors i ha enviat un missatge "d'ànim i força a totes les associacions de majors, que han fet un treball excel·lent durant aquests durs mesos de pandèmia". A més, la regidora ha agraït "a les persones majors de Castelló el seu comportament durant la pandèmia, perquè han sigut exemple de responsabilitat, fortalesa i sensatesa".
Granero també ha destacat el treball de l'equip de govern en els últims mesos, "estant al costat de totes les persones majors de la ciutat i oferint-los suport, esforç i dedicació a fi de garantir la seua dignitat i benestar". Així mateix, ha recordat que s'està construint un Centre d'Envelliment Actiu i Saludable que serà una realitat en els pròxims mesos i que "serà un referent, situant a les persones majors en l'eix de les polítiques del benestar social i els serveis".
Durant la seua intervenció, ha incidit en la necessitat de reivindicar els drets de la gent gran, que la regidoria té recollits en un decàleg. Un document que apel·la a la necessitat de defensar un nou concepte d'envelliment actiu com un element clau per a la prevenció de les situacions de deterioració i dependència; promoure un canvi d'actitud cap a les persones majors, fomentar una imatge positiva d'aquesta etapa i augmentar la seua visibilitat; fomentar entre els majors la cooperació, la solidaritat i el compromís, a través de la seua integració en programes de voluntariat; i apostar pel disseny de ciutats amigables amb els majors en un entorn accessible, segur i adaptable, eliminant les barreres que impedeixen la convivència intergeneracional i aprofitant tot el potencial de coneixements que la gent gran pot aportar.
També crear espais per a la convivència intergeneracional; garantir la seguretat de les persones majors mitjançant accions que permeten previndre o en el seu cas detectar i posar fi a situacions de maltractament; afavorir l'associacionisme, procurant que els centres i associacions de persones majors siguen espais oberts a la comunitat; i estimular l'educació permanent de les persones majors oferint activitats formatives i culturals, dissenyades específicament en funció dels seus interessos, necessitats i inquietuds. El decàleg inclou, a més, la importància de desenvolupar accions d'educació per a la salut, dirigides a previndre les limitacions i dificultats que comporta el pas dels anys i mantindre o recuperar un nivell òptim de benestar físic, mental i emocional; i procurar el reconeixement en igualtat de les dones majors.
Després de la lectura del decàleg, s'ha donat pas a una actuació d'un grup de saxos de la Banda Municipal. A més, s'han instal·lat taules informatives amb la informació sobre els recursos que l'Ajuntament ofereix a les persones majors, així com diverses exposicions que reflecteixen el treball realitzat des de la regidoria i les inquietuds de les persones majors.