Troben restes d'humans prehistòrics, ceràmiques fetes a mà i ornaments en les excavacions fetes en 2021
Castellón Información
Ja ha finalitzat la segona campanya d’excavacions a la Cova dels Diablets d’Alcalà de Xivert, dins de les accions per a la recuperació del patrimoni local promogudes per l’Ajuntament d’Alcalà-Alcossebre. En aquesta ocasió la intervenció s’ha centrat al Sector 3, una part de la cavitat on es documenten restes dels soterraments prehistòrics que principalment corresponen a la primera meitat del III mil·lenni abans de Crist, és a dir fa aproximadament uns 4800 anys. Aquesta campanya s’inscriu en la nova etapa d’excavacions iniciada l’any passat, en què es van reiniciar les investigacions arqueològiques en aquest important jaciment prehistòric de la Serra d’Irta, amb l'objectiu d'obtindre noves dades que ens permeten conèixer amb més profunditat les diverses ocupacions que es van produir en aquesta cavitat al llarg de la Prehistòria.
Els treballs s’estan duent a terme gràcies a una col·laboració entre diferents institucions, les quals es troben implicades en recolzar els treballs i d’aquesta manera avançar en el coneixement científic de la nostra Prehistòria, concretament dels darrers grups humans de caçadors-recol·lectors i els primers agricultors i ramaders de la Serra d’Irta.
Cal remarcar que requereix d’un mètode d’intervenció molt precís i la participació de diferents especialistes per obtenir el màxim d’informació possible i garantir la qualitat científica dels resultats, així com també una continuïtat dels treballs. D’aquesta manera el finançament dels treballs de camp corre íntegrament a càrrec de l’Ajuntament d’Alcalà de Xivert, a través d’una empresa especialitzada contractada a tal efecte. Per altra banda, la Direcció i coordinació de l’equip d’investigació, el material tècnic, així com les gestions administratives (tramitació dels projectes, memòries i permisos necessaris), i la gestió de les diferents analítiques amb els diferents especialistes i laboratoris s’estan efectuant des del Servei d’Investigacions Arqueològiques i Prehistòriques de la Diputació de Castell, a càrrec de Gustau Aguilella i del Laboratori d’Arqueologia Prehistòrica de la Universitat Jaume I, amb Dídac Roman.
Cal recordar que la cova dels Diablets es troba dins de la zona de màxima protecció del Parc Natural Serra d’Irta, i per tant és imprescindible seguir les directrius i obtenir els permisos per part de la direcció del Parc i de l’organisme pertinent de la Conselleria de Medi Ambient. A més a més, el Parc Natural col·labora també amb les actuacions efectuant el condicionament de l’accés i orientant totes aquelles activitats que puguen afectar a la conservació de l’entorn.
Els resultats de la campanya de 2021 han permés recuperar diferents restes dels soterraments humans prehistòrics, així com ceràmiques fetes a mà, en alguns casos amb decoracions complexes de cronologia Neolítica, i també útils de sílex i elements d’ornament, principalment grans de collar que acompanyarien als difunts soterrats a la cova. També es continuen trobant elements que confirmen la presència de nivells més antics a aquesta utilització com a sepulcre funerari de Diablets.
La regidora de Cultura, Maria Agut, destacava que “totes les restes obtingudes en l’excavació d’enguany s’estudiaran i analitzaran en detall al laboratori i seguirem realitzant campanyes per promoure els estudis necessaris per obtenir resultats molt més concrets sobre aquests grups humans del passat gaspatxer”.