Marco ha destacat el treball realitzat pels serveis tècnics municipals en coordinació i col·laboració amb altres organismes especialitzats
Castellón Información
L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha participat aquest dimarts en les XV Jornades CCN-CERT, la principal trobada de ciberseguretat que se celebra a Espanya, per a exposar la gestió municipal realitzada davant l'atac cibernètic patit el passat 30 de març. L'alcaldessa ha participat en la ponència 'Gestió de crisi: Ransomware a l'Ajuntament de Castelló', que ha sigut fixada per l'organització d'aquestes jornades referents en ciberseguretat per a analitzar la col·laboració entre CERT's (Computer Emegency Response Team), administracions públiques i sector privat; així com en una taula redona posterior. També ha participat en la ponència la subdirectora general de Ciberseguretat de la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions de la Generalitat, Carmen Serrano.
Durant la seua intervenció, l'alcaldessa ha explicat com es va actuar a nivell municipal després de confirmar l'atac cibernètic patit en un "moment crític per ocórrer enmig de la gestió de la pandèmia i quan s'estaven tramitant ajudes per a sectors afectats per l'emergència sanitària, en una etapa de tramitació en línia i teletreball en auge". "El ciberatac va suposar un gran desafiament al qual es va donar una ràpida resposta en tots els àmbits, activant immediatament el Cecopal, el màxim òrgan municipal de coordinació i decisió en situacions d'emergència", ha indicat.
L'alcaldessa ha desgranat les mesures preses des del primer moment en tots els àmbits. "Iniciem actuacions encaminades al restabliment del sistema i a la investigació del ciberatac, al mateix temps que desenvolupàvem mesures administratives, organitzatives i comunicatives", ha indicat. A més, es va notificar l'incident a l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) i es va denunciar davant la Policia Nacional i el Centre Criptològic Nacional (CCN), dependent del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI).
Marco ha destacat el treball realitzat pels serveis tècnics municipals en coordinació i col·laboració amb altres organismes especialitzats i gràcies al qual s'ha aconseguit recuperar la totalitat dels serveis informàtics. D'altra banda, ha recalcat que l'AEPD va reconéixer la "ràpida actuació" i va corroborar que l'Ajuntament disposava de mesures de seguretat i organitzatives preventives raonables i concordes amb el nivell de risc.
"L'Ajuntament complia amb els estàndards de seguretat informàtica i encara així va patir un greu atac, la modernització digital de l'administració té grans avantatges, però també comporta vulnerabilitats per a les quals hem de preparar-nos i per això és imprescindible la ciberseguretat", ha manifestat. Marco ha destacat en la seua ponència la importància de la "col·laboració entre institucions" per a afrontar aquests nous desafiaments.
Les XV Jornades CCN-CERT se celebren des d'aquest dimarts i fins al pròxim 3 de desembre a Madrid sota el lema 'Ciberseguretat 360é. Indentitat i control de la dada'. La cita reuneix els millors professionals en la matèria, a les administracions públiques, empreses i Universitat, entorn de la ciberseguretat, convertint aquestes jornades en tot un referent nacional i internacional.