Noticias Castellón
domingo, 24 de noviembre de 2024 | Última actualización: 14:11

Tradicions radiografia el teixit associatiu de Vila-real per conéixer les necessitats i preocupacions de les entitats

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 28 segundos

Noticias Relacionadas

L’objectiu és canalitzar l’activitat en benefici i foment del patrimoni cultural de la ciutat

Castellón Información

La Regidoria de Tradicions ha radiografiat el teixit associatiu vinculat a l’àrea que dirigeix la regidora Noelia Samblás, per tal de conéixer les principals necessitats i preocupacions de les entitats amb les quals col·labora de manera habitual el departament. Amb aquest objectiu, Tradicions ha elaborat un informe, presentat ja a les pròpies associacions implicades, que identifica les principals característiques, carències i interessos de les 42 entitats sense ànim de lucre amb les quals ha treballat la Regidoria en els últims anys. Entre les mancances detectades, destaquen la necessitat de digitalització o la millora de la gestió administrativa.

“Tenim un teixit associatiu vinculat a l’àrea de Tradicions de fort arrelament i implicació amb la nostra ciutat. I així ho constaten les dades de l’estudi que hem elaborat des del mes de febrer passat”, assenyala Samblás, qui destaca l’elevat percentatge d’associacions religioses i musicals (64,3%) que conformen aquest univers associatiu. “De forma            genèrica són entitats amb molts anys d’experiència que tenen un fort arrelament a Vila-real, un compromís elevat per reivindicar la       idiosincràsia de la ciutat,      i un desig permanent       de participar en el desenvolupament de la societat vila-realenca”, assenyala l’informe. L’actual model de gestió associativa, l’eficiència i el finançament de les activitats, la importància dels coneixements en digitalització o en matèria jurídica i administrativa són algunes de les conclusions més rellevants de l’estudi, que Samblás i la tècnica del departament van exposar a les associacions en una reunió celebrada al novembre a la Biblioteca Universitària del Coneixement. El baix nivell de sinèrgies entre les associacions per a l’organització conjunta d’activitats o l’elevat impacte (82,4%) social de les accions que promouen són altres constatacions d’aquest informe.

L’estudi es va iniciar el passat mes de febrer, enmig de la pandèmia de la Covid-19, que va afectar l’activitat i forma de funcionar de moltes de les associacions, al mateix temps que va paralitzar gran part de la seua activitat, i compta amb la participació de totes aquelles entitats amb què la regidoria ha col·laborat els darrers anys de la legislatura passada i l’actual. Un total de 42 associacions sense ànim de lucre han donat suport a la iniciativa i han aportat informació rellevant, a través d’un qüestionari, sobre l’estat del sector associatiu, tot deixant constància de les inquietuds i necessitats que tenen com a usuaris majoritaris de la Regidoria de Tradicions.

“En el model d’aliança amb la societat que vam iniciar fa 10 anys, el treball amb les nostres associacions a través de convenis i altres vies de cooperació és fonamental per a nosaltres. Vila-real no es podria entendre sense les nostres entitats i més en un àmbit com el de Tradicions, en el qual les associacions són dipositàries de bona part del patrimoni cultural material i immaterial de la nostra ciutat”, explica Samblás, qui recorda que el capítol de convenis de l’Ajuntament amb entitats s’ha multiplica per quatre en 10 anys fins arribar a prop de tres milions d’euros en 2021. “Volem seguir reforçant aquesta aliança social i volem seguir treballant més però també millor amb els nostres col·lectius, per a construir junts la nova Vila-real del segle XXI. I és aquest convenciment el que ens va portar a iniciar aquest estudi, a partir del qual podrem implementar noves accions que ens ajuden a donar resposta a les inquietuds i necessitats del teixit associatiu”, afegeix.

“L’objecte que, a llarg termini, es pretén és treballar sobre aquest teixit associatiu per arrelar les accions que s’hi generen i canalitzar l’activitat en benefici i foment del patrimoni cultural vila-realenc, donat que el caràcter representatiu de la major part d’aquests col·lectius correspon a la idiosincràsia, història, identitat, arrels i particularitats de la ciutat de Vila-real”, conclou Samblás.