Noticias Castellón
viernes, 22 de noviembre de 2024 | Última actualización: 22:28

Fallece Josep Lluis Tàrrega, amante de las letras, la música, la llèngua y las tradiciones culturales

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 15 segundos

Noticias Relacionadas

Director del Colegio Santa Águeda de Benicàssim más de 20 años, fundador de la asociación Pérez Bayer y de Canya de Sucre

EMC/ Castellón Información

Esta batalla no pudo ganarla, pero le plantó cara hasta el último momento. Josep Lluís Tárrega, de Benicàssim ha fallecido y la noticia ha sido como un mazazo para todos cuantos tuvimos el placer de conocerle.

No es para menos, Josep Lluís fue siempre un hombre activo, volcado en la cultura, en las tradiciones, en descubrir esos secretos escondidos que forman parte de lo que nos ha hecho ser quienes somos y como somos. Un ‘humanista’ en toda regla decidido a rescatar lo mejor de las personas.

 width=Maestro de profesión, fue director del Colegio Público Santa Águeda por más de 30 años… donde fue también profesor de valencià, un centro por el que pasó la mayor parte de un Benicàssim que hoy se siente un poco más solo, más huérfano. Porque Josep Lluís siempre tenía una palabra agradable, una palmada en la espalda, un comentario de apoyo.

Fue por entonces, cuando también fue corresponsal de prensa para Castellón Diario. A Benicàssim había que conocerlo, sentirlo y comprender sus inquietudes, su desarrollo como municipio. No era solo el dormitorio de verano de Castelló, era un pueblo que tenía página propia en los libros de historia… la que él reivindicó.

Formó parte del grupo que impulsó la Asociación Cultural Pérez Bayer en 1982, para reivindicar la figura de quien construyó la iglesia de Benicàssim, considerado como el verdadero fundador de la localidad. Participó en la confección del Catálogo de lugares emblemáticos de Benicàssim y fue un firme defensor de la senyera y de la llèngua valenciana.

Con estas inquietudes, no es de extrañar que Josep Lluís Tárrega promoviera la recuperación de los ‘gegants’, participara activamente en sus fiestas, en la recuperación de la Romería de Santa Águeda de Benicàssim, en la nomenclatura de las calles del municipio, y que fuera uno de los fundadores del Grup d’Habaneres Canya de Sucre.

 width=
Última actuación de Canya de Sucre con Josep LLuía Tárrega a Salzadella

Fiel a sus principios y a sus inquietudes, dejó escritos varios libros de literatura juvenil, de esos que él recomendaba a sus alumnos para que disfrutaran y aprendieran la llèngua valenciana que tanto defendió: ‘Una aventura perillosa’, ‘L’oasi de les doncelles’, ‘L’anell d’or de tres colors’ y ‘vespres de tardor’.

Hasta que la pandemia obligó a restringir la vida ciudadana, Josep Lluís Tárrega mantuvo su actividad cultural tanto en Benicàssim como en otras entidades culturales. ¿Quién no lo recuerda vestido de obispo, impartiendo bendiciones en el Pregó de Castelló junto a los templarios?

Quizá por eso, porque Josep Lluís era el alma de tantas cosas, el animador incansable, el compañero siempre animado, el defensor de la cultura en todas sus facetas, el conciliador, el amigo, saber que se ha ido deja un vacío tan grande.

Seguramente se han quedado muchas cosas en el tintero, demasiadas para hacerle justicia como le corresponde. Pero, querido Josep Lluís, te has marchado y nos dejas el corazón destrozado. Josep Lluís, gracias.

Un fuerte abrazo a toda su familia y a todos los amigos. No habrá brazos suficientes para abarcarlos a todos.

DEP

Velatorio: El cuerpo de Josep Lluís Tárrega permanecerá en el Tanatorio Centro de la calle Alloza, 111 de Castelló a partir de mañana, miércoles, de 15:00 a 20:00 horas y el día 9 de 10:00 a 13:00 horas.

Las exequias fúnebres tendrán lugar el día 9 de diciembre a las 16:00 horas en la Parroquia Santo Tomás de Villanueva en Benicàssim

Mor Josep Lluís Tárrega, amant de les lletres, la música, la llèngua i les tradicions culturals

Director del Col·legi Santa Águeda de Benicàssim més de 20 anys, fundador de l'associació Pérez Bayer i de Canya de Sucre

EMC/ Castelló Información

 width=Aquesta batalla no va poder guanyar-la, però li va plantar cara fins a l'últim moment. Josep Lluís Tárrega, de Benicàssim ha mort i la notícia ha sigut com una maçada per a tots quants vam tindre el plaer de conéixer-li.

No és per a menys, Josep Lluís va anar sempre un home actiu, bolcat en la cultura, en les tradicions, a descobrir aqueixos secrets amagats que formen part del que ens ha fet ser els qui som i com som. Un ‘humanista’ en tota regla decidit a rescatar el millor de les persones.

Mestre de professió, va ser director del Col·legi Públic Santa Águeda per més de 20 anys… on va ser també professor de valencià, un centre pel qual va passar la major part d'un Benicàssim que hui se sent una mica més sol, més orfe. Perquè Josep Lluís sempre tenia una paraula agradable, una palmada a l'esquena, un comentari de suport.

Va ser en aquells dies, quan també va ser corresponsal de premsa per a Castelló Diari. A Benicàssim calia conéixer-ho, sentir-ho i comprendre les seues inquietuds, el seu desenvolupament com a municipi. No era només el dormitori d'estiu de Castelló, era un poble que tenia pàgina pròpia en els llibres d'història… la que ell va reivindicar.

Va formar part del grup que va impulsar l'Associació Cultural Pérez Bayer en 1982, per a reivindicar la figura de qui va fundar l'església de Benicàssim, considerat com el vertader fundador de la localitat. Va participar en la confecció del Catàleg de llocs emblemàtics de Benicàssim i va ser un ferm defensor de la Senyera i de la llèngua valenciana.

Amb aquestes inquietuds, no és d'estranyar que Josep Lluís Tárrega promoguera la recuperació dels ‘gegants’, participara activament en les seues festes, en la recuperació de la Romeria de Santa Águeda de Benicàssim, en la nomenclatura dels carrers del municipi, i que fora un dels fundadors del Grup d’habaneres Canya de Sucre.

Fidel als seus principis i a les seues inquietuds, va deixar escrits diversos llibres de literatura juvenil, d'aqueixos que ell recomanava als seus alumnes perquè gaudiren i aprengueren la llèngua valenciana que tant va defensar: ‘Una aventura perillosa’, ‘L’oasi de les doncelles’, ‘L’anell d’or de tres colors’ i ‘vespres de tardor’.

Fins que la pandèmia va obligar a restringir la vida ciutadana, Josep Lluís Tárrega va mantindre la seua activitat cultural tant a Benicàssim com en altres activitats culturals. Qui no ho recorda vestit de bisbe, impartint benediccions en el Pregó de Castelló al costat dels templers?

Potser per això, perquè Josep Lluís era l'ànima de tantes coses, l'animador incansable, el company sempre animat, el defensor de la cultura en totes les seues facetes, el conciliador, l'amic, saber que s'ha anat deixa un buit tan gran.

Segurament s'han quedat moltes coses en el tinter, massa per a fer-li justícia com li correspon. Però, volgut Josep Lluís, has marxat i ens deixes el cor destrossat. Josep Lluís, gràcies.

Una forta abraçada a tota la seua família i a tots els amics. No *habróa braços suficients per a abastar-los a tots.

DEP

Vetlatori: El cos de Josep Lluís Tárrega romandrà en el Tanatori Centre del carrer Alloza, 111 de Castelló a partir de demà, dimecres, de 15.00 a 20.00 hores i el dia 9 de 10.00 a 13.00 hores.
Les exèquies fúnebres tindran lloc el dia 9 de desembre a les 16.00 hores en la Parròquia Sant Tomàs de Villanueva a Benicàssim