Noticias Castellón
domingo, 24 de noviembre de 2024 | Última actualización: 13:19

La Càtedra d'Arquitectura Circular de l'UJI fa balanç repassant les activitats més importants del primer any

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 22 segundos

Noticias Relacionadas

Destaquen l'informe de l'estat actual de la gestió de residus de construcció i demolició i els webinars de formació

Castellón Información

La Comissió Mixta de Seguiment de la Càtedra d'Arquitectura Circular a la Universitat Jaume I s'ha reunit per a analitzar el primer any de vigència del conveni pel qual es crea la Càtedra. En la reunió han participat Nuria Matarredona, directora general d'Innovació Ecològica en la Construcció de Vicepresidència de la Generalitat Valenciana; Olímpia Ferreiro, cap del servei d'Innovació Ecològica en la Construcció; Begoña Serrano, directora de l'Institut Valencià de l'Edificació; Modesto Fabra, vicerector de Planificació, Coordinació i Comunicació de l'UJI; Ángel M. Pitarch, director de la Càtedra en l'UJI, i María José Ruá, codirectora de la Càtedra.

Durant la reunió s'ha fet balanç de les activitats realitzades durant aquest primer any de la Càtedra, que s'han centrat en tres àmbits: investigació, formació, i sensibilització i difusió.

Entre les activitats realitzades destaquen, en l'àmbit de la investigació, la realització d'un informe sobre l'estat actual de la gestió de residus de construcció i demolició (RCD) que encaixa amb la proposició de llei per a la prevenció de residus, transició ecològica i foment de l'economia circular en la qual estan treballant en la Comunitat Valenciana. Així mateix, es treballa en altres temàtiques com les relacions que es poden establir entre les polítiques davant de la despoblació i l'economia aplicada a l'economia circular, o la industrialització com a mesura de millora en l'àmbit de l'arquitectura circular.

En aquesta mateixa àrea s'ha presentat una ponència al congrés QUALICER sobre les implicacions que pot tindre l'aplicació del concepte d'arquitectura circular en els paviments i revestiments ceràmics.

En l'apartat de la formació i difusió s'han realitzat tres webinars en els quals han intervingut un total de nou experts en diferents camps relacionats amb l'arquitectura circular. El primer dels webinars va abordar el concepte d'arquitectura circular. Per a això, la catedràtica de Dret de l'UJI Paloma Durán va analitzar els orígens internacionals dels conceptes de sostenibilitat i dels Objectius de Desenvolupament Sostenible i la seua relació amb l'arquitectura. Vera Valero de l'Institut Valencià de l'Edificació va mostrar els diferents criteris i estratègies de circularitat aplicables a la construcció, i l'arquitecte Felipe Pich Aguilera, exemples reals d'edificis dissenyats i construïts seguint aquests principis.

En el segon webinar, Belinda López Mesa va explicar els conceptes relacionats amb la rehabilitació i la implicació dels fons Next Generation UE en el sector de la construcció, José Luis Santa Isabel va mostrar les noves formes de construcció i industrialització, i Mauro Manca va parlar sobre la demostració científica de la sostenibilitat i circularitat en l'arquitectura.

En l'últim webinar, es van analitzar els avanços en el respecte mediambiental del formigó de la mà de José María Carau, delegat territorial d'ANEFHOP, les implicacions mediambientals en la utilització dels diferents materials de construcció disponibles per als paviments per part de Teresa Ros Dosdá de l'Institut de Tecnologia Ceràmica, i la situació actual i perspectives en la gestió dels residus de construcció de la mà de Joan Esteban Altabella, doctor en Gestió de Residus i arquitecte tècnic.

En relació amb la sensibilització i difusió dels conceptes de circularitat aplicada a l'arquitectura destaca la realització de l'exposició-taller Ciutat Feliç a l'Àgora de l'UJI que ha permès, des d'una acció participativa i visual de l'artista Rafa Gallén, fer reflexionar a la comunitat universitària sobre aquests conceptes relacionant-los amb valors com l'amistat, l'empatia, la solidaritat i la pau.

La directora general d'Innovació Ecològica en la Construcció, Nuria Matarredona, ha manifestat la importància de reforçar la relació i el diàleg entre la Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica i les universitats com a generadores i difusores de coneixement, i en aquest sentit "és essencial el paper que poden jugar en relació amb la transició ecològica en el sector de l'arquitectura".