El professor de l'UJI és el primer espanyol a obtenir el guardó en la modalitat d'assaig històric-social
Castellón Información
El professor de la Universitat Jaume I José Antonio Piqueras ha rebut el Casa de las Américas d'enguany en la seua modalitat d'assaig històric-social pel seu llibre Moneda i malestar social a Cuba (1790-1902). La resolució ha tingut lloc a l'Havana el 28 de gener.
D'acord amb l'acta del jurat internacional, es tracta d'un text "rigorós sobre el lloc de la moneda i les relacions monetàries en la formació històrica de Cuba entre finals del segle XVIII i el final de l'ocupació militar dels Estats Units. El treball il·lumina la història econòmica cubana en els convulsos escenaris que signen l'esplendor i la crisi del model colonial". En el text, continua el jurat, "s'aprofundeix, amb rigor i a partir d'un profús material documental i bibliogràfic, en la complexa relació entre capitalisme i esclavitud, l'estructura de classes a l'illa i les formes de descontentament de diversos grups contra la dominació estrangera. Assistim, així, a una aportació substancial a la història de Cuba que, a més, ofereix importants lliçons per al present".
El Premi Casa de las Américas es convoca anualment des de 1960 i és un dels certàmens més prestigiats d'Amèrica Llatina. Piqueras és el primer autor espanyol a obtenir el guardó en la modalitat d'assaig històric-social, oberta a la participació d'autors de països no pertanyents a Amèrica. Al certamen s'han presentat 1.600 originals en els tres gèneres de la present convocatòria, i han passat a la ronda final 52 assajos històrics. El jurat ha estat integrat per intel·lectuals de l'Argentina, el Perú i Cuba.
José Antonio Piqueras és catedràtic d'Història Contemporània, dirigeix el grup d'Història Social Comparada de la Universitat Jaume I, una unitat associada al CSIC i a CLACSO, i ha promogut la Càtedra UNESCO d'Esclavituds i Afrodescendència concedida per aquesta organització de les Nacions Unides. És autor d'una extensa obra d'història de Cuba i sobre l'Espanya dels segles XIX i XX. Ha presidit l'Associació d'Història Econòmica del Carib i ha sigut professor visitant de diverses institucions iberoamericanes.