Noticias Castellón
domingo, 24 de noviembre de 2024 | Última actualización: 20:36

Bibiana Collado, Chelo Felip i Milagros Hernández guardonades enguany a Borriana amb el premi ‘Dia de la Dona’

Tiempo de Lectura: 5 minutos, 24 segundos

Noticias Relacionadas

L’entrega del reconeixement públic tindrà lloc el dissabte 26 de març a la sala de Plens de l'Ajuntament

Castellón Información

La regidora d'Igualtat, Maria Romero, ha fet públic el nom de les guardonades enguany, 2022, amb els premis ‘Dia de la Dona’, seleccionades pel jurat entre totes les candidates proposades, que en aquesta edició han sigut Bibiana Collado a proposta de l'Associació Feminista Zenobia Camprubí, Chelo Felip a proposta de l'AMPA Novenes de Calatrava i Milagros Hernández a proposta de les religioses de la Consolació.

Maria Romero ha felicitat les premiades i ha indicat que l'homenatge i el lliurament del reconeixement públic ‘Premi Dia de la Dona 2022’ tindrà lloc el dissabte 26 de març a la sala de Plens de l'Ajuntament en un acte públic que comptarà amb l'assistència de la corporació, les Reines Falleres i nombroses autoritats. També es convida a participar cada any les dones que han rebut aquesta distinció en convocatòries anteriors.

Cal recordar que l'Ajuntament de Borriana convoca anualment els premis ‘Dia de la Dona’ a través d'unes bases públiques que busquen la implicació del teixit ciutadà en la presentació de candidatures. Els premis s'atorguen amb la finalitat de reconèixer i homenatjar públicament dones rellevants de la ciutat que destaquen bé per la seua trajectòria en l'àmbit social o professional o bé per la seua destacada trajectòria vital.

De fet, el premi pot ser el reconeixement a tota una trajectòria o bé merèixer-se per alguna acció concreta però, en tot cas, es tracta de qüestions que repercuteixen en benefici de la igualtat entre dones i homes. El nombre de premis establert que concedeix l'Ajuntament de Borriana anualment és de tres, sense distinció de rang ni ordre, i consisteixen en el lliurament d'una placa acreditativa i el reconeixement públic que el seu nomenament suposa per a les dones premiades.

Les candidatures per a la concessió d'aquests premis poden formular-se a proposta raonada de la persona titular de la Regidoria amb competències en matèria d'Igualtat i, també, per les institucions, corporacions, associacions, fundacions o entitats de la localitat o d'àmbit supramunicipal.

També poden fer propostes als premis la Comissió Municipal de Participació Ciutadana i Serveis Socials, i els partits polítics, però queden excloses les candidatures que sol·liciten el premi per a si mateixes o per a les organitzacions a les quals representen.

Bibiana Collado Cabrera

Bibiana Collado és escriptora, professora, investigadora i poeta nascuda a Borriana en 1985. Llicenciada en Filologia Hispànica per la Universitat de València, on també va realitzar el Màster d'Estudis Hispànics Avançats i va defensar la seua tesi doctoral sobre la poesia cubana contemporània escrita per dones.

Aquesta tesi va ser elaborada gràcies a una Beca de Formació de Professorat Universitari del Ministeri d'Educació i Ciència, la qual li va permetre realitzar estades d'investigació en la Facultat d'Arts i Lletres de la Universitat de l'Havana i en la Universitat Autònoma Metropolitana de Mèxic.

Actualment, combina l'escriptura creativa amb la docència, és professora de llengua i literatura en secundària i batxillerat i ha impartit classes en la Facultat de Magisteri de la Universitat de València. A més, ha sigut la responsable del taller de poesia d'aquesta universitat durant dos anys. Ha publicat nombrosos llibres que han sigut guardonats amb diferents premis. El seu últim poemari publicat és Violència (La Bella Varsòvia, 2020).

Chelo Felip

Chelo Felip, de 71 anys, va començar la seua trajectòria professional de molt jove estudiant barreteria a València i treballant amb els millors modistes amb la confecció de tocats per a espectacles de l'època. Més tard, com a bona emprenedora va obrir al carrer Major una botiga de vestits de núvia i altres cerimònies, on ella confeccionava tots els tocats.

Posteriorment, Chelo es va dedicar a la venda i va impartir cursos de formació per a altres persones venedores, aconseguint el premi a la millor formadora general d'Espanya dins de l'empresa Holyday Magic, com a conseqüència d’aquest reconeixement li van oferir portar el departament des de Madrid, oferta que va decidir declinar, en interposar la criança de les seues tres filles a les perspectives laborals.

Passats uns anys, quan les seues filles ja eren majors, va prosseguir la seua vida professional dins de la costura, i va ser la primera dona que va obrir una botiga de disfresses a Borriana, tant confeccionades a mida com per a lloguer i per a grups, i també camises per a penyes. Com a pionera del negoci de la disfressa acudien clients de tota la província. Posteriorment, va començar a col·laborar amb la companyia Xarxa Teatre i va confeccionar el vestuari per a molts dels seus espectacles.

Avui en dia continua col·laborant amb diferents entitats municipals que acudeixen a ella buscant suport per a dur endavant els seus projectes, com en el cas de diverses falles o del Centre Juvenil Porta Oberta. Es tracta, a més, d'una dona que ha realitzat una ciutadania activa implicant-se en diferents lluites socials i polítiques fins que s'ha vist obligada a reduir el seu ritme de vida notablement per una malaltia contra la qual segueix lluitant.

Milagros Hernández

Milagros Hernández és una dona de 86 anys nascuda al Madrid de la postguerra que va arribar a la nostra ciutat després d'haver recorregut molts quilòmetres amb carro amb la seua família, per no tindre un domicili fix. Finalment, s'estableix a Borriana on ha tingut un total de 13 fills. Víctima resilient de violència de gènere aconsegueix refer la seua vida amb molt d'esforç i treball.

Després de superar dos embarassos que no van arribar a bon terme va ser capaç de fer front a la criança i cura d’11 fills i compaginar-ho amb el treball remunerat amb una enteresa i capacitat digna de ser referent per a les dones de la nostra ciutat.

En la seua difícil trajectòria vital ha exercit treballs d'assistenta, recol·lectora de taronja i raïm, cuinera, segadora, i birbant arròs al delta de l'Ebre. Finalment es va refugiar amb les monges de la Consolació, on durant 25 anys ha estat treballant per a elles com a netejadora i cuinera alhora que duia endavant els seus fills a soles però amb enteresa, constància, esforç i dignitat.