Noticias Castellón
viernes, 22 de noviembre de 2024 | Última actualización: 22:28

L'UJI aconsegueix prop de 300.000 euros per a la millora de la manipulació cooperativa submarina

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 3 segundos

Noticias Relacionadas

Es desonvoluparan dos projectes de robòtica per a estudiar  la millora de la comunicació sense fil i el disseny d'una mà artificial assequible i versàtil

Castellón Información

La Universitat Jaume I de Castelló ha aconseguit, dins del Pla Estatal d'Investigació Científica i Tècnica i d'Innovació 2017-2020, prop de tres-cents mil euros per a desenvolupar una investigació per a la millora de la manipulació cooperativa submarina mitjançant l'aprenentatge, la realitat augmentada i les comunicacions sense fils i l'estudi del disseny unificat d'una mà artificial assequible i versàtil per a l'ús protètic i en robòtica col·laborativa.

El projecte 'Millora de la manipulació cooperativa submarina mitjançant l'aprenentatge, la realitat augmentada i les comunicacions sense fils' està dirigit pel catedràtic Pedro José Sanz i l'investigador Raúl Marín, del Departament d'Enginyeria i Ciència dels Computadors i del Centre de Robòtica Submarina de l'UJI (Cirtesu) amb un pressupost de 175.087 euros. En el projecte participen distints centres capdavanters en aquesta àrea coordinats per la universitat pública de Castelló.

El seu principal objectiu és demostrar l'acoblament col·laboratiu d'estructures complexes sota l'aigua en un entorn desconegut. Per això, s'emprarà una arquitectura de comunicació multimodal en xarxa per a garantir la coordinació dels vehicles i un nou escàner làser per a oferir núvols de punts per a identificar els objectes i aconseguir també un mapa detallat de l'àrea d'intervenció i localització dels objectius. Entre les aplicacions potencials del projecte s'inclou l'oceanografia, la industrial offshore, la pesca, els parcs eòlics o les indústries nuclears.

La investigació 'Cap a un disseny unificat d'una mà artificial assequible i versàtil vàlida per a l'ús protètic i en robòtica col·laborativa', dirigit pel catedràtic Antonio Pérez González i la investigadora Marta Mora Aguilar del Departament d'Enginyeria Mecànica i Construcció amb un pressupost de 121.000 euros, té com a objectiu el disseny d'una mà artificial robusta però a la vegada flexible, simple i assequible, així com fàcilment acoblable als braços robòtics i encaixos protètics.

El projecte preveu la demostració de la destresa de la mà en situacions realistes de manipulació, com ara la competició Cybathlon o el congrés IROS. Addicionalment, inclou el desenvolupament de noves aplicacions d'intel·ligència artificial i realitat augmentada que faciliten el desenvolupament de sistemes de control i l'entrenament de les persones usuàries.