Es generaran mapes de calor de les zones de la ciutat on es recicla amb consciència i en les quals deixen residus sense control
Vila-real continua apostant pel reciclatge i ha creat la campanya ‘Civisme verd’ en col·laboració amb l'empresa Reciplana. El regidor d’Agricultura, Sostenibilitat, Transició Energètica, Ecològica i Medi Ambient, José Ramón Ventura Chalmeta, junt amb el representant de la entitat, José Carlos Geller, han presentat hui aquest nou projecte de recollida de voluminosos.
Mitjançant un estudi s'identificaran les zones on apareixen els residus depositats sense previ avís, així com una classificació per a veure si es poden reutilitzar. S'estandarditzarà la informació i es catalogarà en quin estat es troben o quins components tenen per a donar-los una segona vida.
“És un projecte pioner, sobretot per la coordinació i la tecnologia ocupades i el treball cap a l'economia circular”, destaca José Ramón Ventura Chalmeta.
Mitjançant geolocalització es generaran mapes de calor de les zones de la ciutat on es recicla amb consciència i en les quals deixen residus sense control. “Així després podrem corregir tots aquests actes d'incivisme”, detalla el regidor de medi ambient. A més, explica que “al servei ordinari se sumarà un altre pilot i puntual, per a reforçar les conductes positives”
Els cartells, en roig i en verd, amb “un disseny cridaner”, per a assenyalar si el comportament en la zona és l'indicat o no, Reciplana precintarà en els voluminosos. “Pretén reconéixer als veïns que compleixen amb aquest gest, que contribueix al tractament del residu, ja que no tot són gestos de civisme verd, els voluminosos han augmentat un 26%, abandoneu en punts, així que el projecte pretén educar en valors”, assenyala el regidor.
Per part seua, José de Reciplana, explica que “des de l'ajuntament ens van plantejar la possibilitat de treballar amb ells en aquest projecte i ens va agradar, ja que entronca molt bé amb les prioritats de Reciplana”. “Se'ns va plantejar fer aquest projecte pilot, amb al·licients com les noves tecnologies i el que es pretén és detectar que voluminosos que la gent deposita al carrer es poden reutilitzar, reciclar i si no fer un avocament controlat”, detalla el representant de l'entitat.
José Carlos assegura que des d'aquest dilluns ja està en marxa el projecte i hi ha tres treballadors de Reciplana en això, dos d'ells en inserció, “per la qual cosa la vesant social està perfectament contemplada”, afig. “Intenten cobrir en tot el possible tot l'espai de temps que la gent deposita els voluminosos al carrer”, detalla Geller.
Per a finalitzar, José Carlos fa una crida als veïns de Vila-real. “És un projecte que ha tirat endavant l'ajuntament, però sense que els veïns que es consciencien i sàpien del tema serà impossible”.