Una obra de l'artista Jere reconeix el compromís de l'activista pels drets del col·lectiu LGTBI
La Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Castelló ret homenatge a Pepe Aguilar, conegut popularment com Pepa Wells, amb la instal·lació d'una escultura a l'avinguda Sant Pere del Grau per a reconèixer la seua trajectòria i la seua reivindicació pels drets del col·lectiu LGTBI, un any després del seu traspàs, a l'abril de 2021.
La regidora de Cultura, Verònica Ruiz, juntament amb la família i amistats, ha presentat aquest divendres l'escultura, obra de l'escultor José Manuel García Cerveró, Jere, destacant "el dia històric en que rendim homenatge a un gran referent, a una figura que representa la lluita per aconseguir els drets i llibertats de les persones LGTBI, la Pepa Wells". "Com a símbol per a tota la comunitat LGTBI castellonenca, memòria i història LGTBI del Grau i de Castelló, avui al Grau reivindiquem la seua figura, espill per a molts castellonencs", ha assenyalat la regidora.
"Al Grau, romandrà ja per sempre una escultura per honrar la reivindicació i valentia de la Pepa Wells en aquella conservadora i franquista societat local dels anys 60 i 70, lluitant per canviar la situació dels col·lectiu LGTBI mentres patia la repressió del règim i la discriminació per la seua condició sexual", ha refermat la regidora.
L'escultura, amb un estil realista que recorda a Pepa Wells sentada després d'una de les seues actuacions com a transformista, està realitzada en bronze, amb una alçada de 1,5 metres sobre un peu de pedra de 0,50 metres, i amb un pes aproximat de 200 kilograms.
Pepe Aguilar, popularment conegut com Pepa Wells, va estar tota la seua vida lluitant en la defensa dels drets i llibertats del col·lectiu LGTBI a Castelló, i treballant per normalitzar el fet de ser transformista. Com a homosexual declarat, no va tenir uns inicis fàcils en una època repressiva amb els que eren, pensaven i sentien com ell. Pioner en aquesta lliuta, l'any 1977, va participar en la primera manifestació que es va fer a Barcelona a favor de la Llei de Perillositat i Reforma Social, i fou allí on va conéixer José Pérez Ocaña, revolucionari performer i activista LGTBI i on va aprendre l'art del transformisme per a, posteriorment, tornar a casa, al Grau.