L'associació continue la celebració de la Setmana Mundial de la Lactància Materna amb una cita al Planetari que combina maternitat, astronomia i art
Mamare reprén aquest dilluns els grups de lactància presencials en el centre de salut Gran Via a partir de les 17'30 de la vesprada. L'entrada és oberta, gratuïta i les mares i criatures poden acudir acompanyades de qui desitgen. Més informació a través del canal Telegram.
D'aquesta manera, l'associació per al suport a la lactància a Castelló continue la celebració de la Setmana Mundial de la Lactància Materna que va començar dissabte passat amb una combinació de maternitat, astronomia i art.
Al voltant de 300 persones van acudir a la festa convocada per l'associació al Planetari de Castelló a les 17:30. L'acte comptà amb música en viu oferida per Trobadorets. Dins del Planetari, els visitants van gaudir d'una mostra de pintures originals del pediatra Miguel Àngel Cabañero amb el títol ‘Gotes de vida’ i un audiovisual amb imàtgens i testimoniatges relacionats amb l'alletament.
El fet de situar enguany la festa al Planetari permet a l'associació destacar la connexió de la lactància amb l'astronomia i la mitologia. Mamare va distribuir un punt de lectura en el qual es recorda que el nom de la nostra galàxia, Via Làctia, prové d'un mite grecoromà relacionat amb la llet materna. La mitologia narra com Zeus va arrimar al seu fill semideu Hèracles al pit d'Hera per fer-lo immortal mentre aquesta dormia. En despertar Hera i apartar bruscament a la criatura, la llet escampada pel cel va donar lloc i nom a la nostra galàxia. Aquesta narració mil·lenària mostra la universalitat de la lactància i la importància que ha tingut en totes les cultures.
La presidenta de Mamare, Mar de la Torre, va recordar que el lema d'enguany de la Setmana Mundial de la Lactància és "Impulsem la lactància materna; donant suport i educant". De la Torre va aprofitar aquest missatge per a fer un símil de l'inici de l'alletament amb l'aprenentatge d'un nou idioma, en la seua pròpia experiència com a andalusa que ha aprés el valencià: "La llengua, com alletar, són activitats que necessiten exemples vitals, reconeixement social, suport professional... I si, a vegades pot fer por, pot ser dur i pensar que tu no serveix per això, però amb el suport necessari i amb la il·lusió per aprendre i continuar, es pot fer. Més o menys bé. Però ningú et demanarà que sigues perfecta".
Les components de Mamare han aprofitat aquest acte per a agrair públicament a l'Ajuntament de Castelló el seu suport. La regidora de Salut Pública, Isabel Granero i l'assessora de govern, Eva Lidón Barreda van assistir a la celebració.
El lema de la Setmana Mundial de la Lactància Materna s'estableix cada any per la WABA (World Alliance for Breastfeeding Action) (cliqueu aquí per a més informació al respecte). Segons explica l'entitat, el fet de destacar l'educació i el suport en relació amb lactància tracta de destacar la importància del fet que tots els individus i institucions que estan en contacte amb mares lactants (governs, sistemes de salut, llocs de treball i la comunitat en general) disposen d'informació que els ajude a protegir i promoure la lactància, de manera que es genere una "cadena càlida" de suport a les dones que alleten. La WABA destaca també la connexió de la lactància amb diversos Objectius de Desenvolupament Sostenible, com ara la seguretat alimentària, la nutrició i la reducció de les desigualtats.
Sobre la Setmana Mundial de la Lactància Materna
La Setmana Mundial de la Lactància Materna (SMLM) és convocada a nivell mundial per WABA (World Alliance for Breastfeeding Action), per crear consciència de la importància de la Lactància Materna i commemorar l'aniversari de la Declaració d'Innocenti (elaborada el 1990 per OMS / UNICEF, sobre la protecció, promoció i suport de la Lactància Materna). La WABA és la xarxa internacional de persones i organismes relacionats amb la protecció de l'alletament a escala mundial.
La setmana mundial de la lactància materna se celebra al mes d'agost a tot el món, excepte a Europa i altres zones de l'hemisferi nord, on se celebra a la primera setmana d'octubre. És la setmana número 40 de l'any, amb el que seria aproximadament la data en la qual naixeria un bebé si l'embaràs hagués començat l'1 de gener.
Sobre Mamare
MAMARE és una associació sense ànim de lucre que es dedica a promocionar i donar suport a la lactància materna a Castelló des de finals del 2004. Totes les mares i pares que ho desitgen poden acudir als seus grups de suport que se celebren online a través de Google Meet cada dilluns de 17,30 a 19,30h, i de manera presencial en el centre de salut Pius XII d'Almassora el 2n i 4t divendres de cada mes de 10 a 12h.
A més, hi ha un telèfon (679050179), i un correu electrònic (mamarecastello@gmail.com) per a atenció de consultes sobre lactància materna. Totes aquestes activitats són gratuïtes i estan a disposició de les mares i les seues famílies.