El catedràtic de Química Inorgànica de la Universitat Jaume I de Castelló i membre de l'Institut de Materials Avançats (INAM) Eduardo Peris ha recollit el prestigiós premi Humboldt Research de la convocatòria 2019, una distinció atorgada per la fundació alemanya Alexander von Humboldt amb una dotació de 60.000 euros, la cerimònia de la qual havia sigut ajornada per l'inici de la pandèmia de la Covid-19.
La nominació del professor Peris va ser realitzada pel professor Ekkehardt Hahn de la Universitat de Münster a Alemanya, amb qui manté una col·laboració des de fa anys, i el guardó reconeix les aportacions del catedràtic de l'UJI en el camp de la química organometàl·lica i la catàlisi homogènia. De particular rellevància és la seua aportació al disseny de catalitzadors heterometàl·lics per a processos tàndem i la seua contribució a l'estudi de processos supramoleculars que influeixen en la catàlisi homogènia.
Aquests guardons premien, des de 1972, membres de la comunitat científica i acadèmica no alemanys reconeguts internacionalment en reconeixement de la seua tasca investigadora i assoliments aconseguits fins avui amb un impacte significatiu en la seua pròpia disciplina. Entre els premiats en anteriors edicions figuren nombrosos premis Nobel, així com els valencians Avelino Corma i Juan Fuster.
Eduardo Peris es va graduar en Química en 1988 a València i va realitzar la seua tesi doctoral en aquesta mateixa universitat sota la supervisió del professor Pascual Lahuerta. En 1994 es va unir al grup de Robert Crabtree en la Universitat Yale, on va romandre durant dos anys, per a treballar en un projecte d'investigació sobre la determinació d'enllaços d'hidrogen a hidrurs metàl·lics (enllaç d'hidrogen).
Trajectoria del catedràtic Eduardo Peris
L'octubre de 1995 es va traslladar a la Universitat Jaume I de Castelló com a professor ajudant (1995-1997). En 1997, va promocionar a professor titular i posteriorment a catedràtic d'universitat en l'Àrea de Química Inorgànica. Durant els últims deu anys, Eduardo Peris ha prestat especial atenció al disseny de catalitzadors heterobimetàl·lics per reaccions catalítiques en processos tàndem, en les quals cada metall intervenia en una reacció mecanísticament diferent.
Més recentment, Eduardo Peris ha desenvolupat sistemes supramoleculars organometàl·lics per al reconeixement d'hidrocarburs aromàtics policíclics (PAH) i per a l'estudi de processos catalitzats homogèniament. Eduardo Peris és autor o coautor de 225 articles en revistes internacionals de química, que han rebut més de 16.000 cites. És autor de més de deu capítols de llibres o monografies i ha dirigit 18 tesis doctorals. En el període 2007-2010, Eduardo Peris ha sigut membre del Consell Assessor de la revista Organometallics de l'American Chemical Society.
De 2014 a 2018 va ser president de la Divisió de Química Organometàl·lica d'Espanya (GEQO) de la Reial Societat Espanyola de Química (RSEQ). Des de 2017 és membre del comitè d'experts del Museu de les Ciències Príncep Felip a la ciutat de València. En 2012 va ser guardonat amb el premi d'excel·lència investigadora de la RSEQ en el camp de la Investigació en Química Inorgànica i en 2021 va obtenir la Medalla Rafael Usón del Grup Especialitzat en Química Organometàl·lica de la RSEQ, màxima distinció d'aquesta institució i l'investigador més jove a aconseguir-la, per la seua contribució a la química organometàl·lica.