Noticias Castellón
jueves, 21 de noviembre de 2024 | Última actualización: 16:33

Vila-real fomenta la mobilitat sostenible amb els desplaçaments a peu i en vehicles no contaminants

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 45 segundos

Noticias Relacionadas

Amb l'adhesió a la xarxa Ciutats que Caminen i a la Xarxa de Ciutats per la Bicicleta, entitats que es configuren sobre la mobilitat urbana no contaminant

Vila-real progressa en la implantació del seu model de ciutat sostenible amb nous compromisos per a fomentar els desplaçaments a peu i en vehicles no contaminants. L'Ajuntament, a través del departament de Mobilitat de la Regidoria de Territori, ultima l'adhesió a dues xarxes estatals amb l'objectiu de confirmar i reforçar la seua aposta per la mobilitat sostenible en el municipi. Així, Vila-real s'unirà a la xarxa Ciutats que Caminen i a la Xarxa de Ciutats per la Bicicleta, dues entitats que es configuren sobre els principis d'una mobilitat urbana no contaminant.

El regidor responsable de Mobilitat, Emilio M. Obiol, explica que l'adhesió de Vila-real a totes dues entitats “és un pas més en el llarg camí que aquest equip de govern va iniciar fa ja una dècada, amb un canvi de model per a promoure l'ús del transport públic, els desplaçaments a peu i en vehicles no contaminants, per a fer de Vila-real una ciutat més amable, respectuosa amb l'entorn i sostenible”. Aquest camí està guiat pel Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS), un document que consolida i amplia mesures com la implantació del bus urbà gratuït, Groguet; la creació d'una xarxa de carrils bici per a connectar la ciutat amb els focus d'activitat econòmica, esportiva i social; la senyalització d'itineraris per als vianants; la semipeatonalización de vials, especialment en la zona centre; la modernització del servei de lloguer gratuït de bicicletes, el nou Vilabici; la instal·lació de punts de recàrrega i aparcament de patinets elèctrics; o la futura creació d’una zona de baixes emissions, entre altres.

Amb l'adhesió a la xarxa Ciutats que caminen, Vila-real es compromet a continuar treballant per a “ordenar, dissenyar i regular l'espai públic prenent al vianant com a eix de la mobilitat”. Entre els compromisos que adquireix l'Ajuntament amb la integració en aquesta xarxa està el foment de la mobilitat per als vianants per damunt d'altres maneres de transport; regular l'espai públic sobre dissenys urbans que prioritzen i respecten al vianant; apostar per una velocitat màxima generalitzada de 30 km/h; fomentar la convivència entre caminar i l'ús de transports sostenibles com la bicicleta, els patinets i vehicles de mobilitat personal i el transport públic, però sempre des del respecte al vianant i preservant les voreres i els altres espais per als vianants; apostar per la mobilitat inclusiva, assegurant l'accessibilitat en tot l'entorn urbà; fomentar també els camins escolars segurs i la recuperació del carrer per part de la infància; prioritzar l'ús d'energia neta, especialment en el transport públic, així com l'adequada plantació d'arbres i la continuïtat de corredors verds.

Com a reforç a l'adhesió a la xarxa Ciutats que caminen el regidor de Mobilitat ha avançat que en breu el consistori impulsarà la campanya ‘Veus a peu’, una iniciativa que animarà als veïns i veïnes a desplaçar-se caminant per la ciutat com una forma de mobilitat saludable i sostenible.

D'altra banda, Vila-real també se sumarà a la Xarxa de Ciutats per la Bicicleta, una associació creada en 2009, integrada per 117 associats que representen a més de 550 municipis, principalment entitats locals. Aquesta xarxa sorgeix amb l'objectiu d'impulsar una dinàmica entre les ciutats per a “facilitar, fer més segura i desenvolupar la circulació dels ciclistes, especialment en el mitjà urbà, realitzant totes les accions per a impulsar la bicicleta com a mitjà de transport”. L'Ajuntament es compromet, entre altres qüestions, a desenvolupar estratègies de promoció de l'ús de la bicicleta i millorar i incrementar la xarxa d'itineraris, tant en l'àmbit urbà com interurbà. A més, la Xarxa de Ciutats per la Bicicleta compta amb un BiciRegistro, que promou “la seguretat dels usuaris de la bicicleta, la reducció dels robatoris i la disposició d'una eina per a la seua recuperació”. Es tracta d'un registre informatiu i voluntari de bicicletes d'àmbit nacional, la consulta del qual és de caràcter públic i que facilita la localització dels vehicles.

Finalment, Obiol recorda que totes aquestes accions enllacen amb el compromís de Vila-real amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i el projecte de la nova Vila-real del segle XXI.