Noticias Castellón
viernes, 22 de noviembre de 2024 | Última actualización: 22:28

La campanya del 25N de Borriana girarà al voltant de la violència digital aquest any

Tiempo de Lectura: 4 minutos, 11 segundos

Noticias Relacionadas

L'Ajuntament de Borriana ha presentat aquest matí la campanya per a commemorar el 25 de novembre, Dia Internacional per l'eliminació de les violències contra les dones, de la mà de la regidora d'Igualtat, Maria Romero, acompanyada per la promotora d'igualtat Fabiola Aguilar.

En la presentació han explicat que aquesta fita que es commemora cada any a nivell internacional busca reivindicar una societat en igualtat i centrar l'atenció en la violència masclista que pateixen les dones pel fet de ser-ho i que, com recordava la promotora d'igualtat, “respon a una estructura patriarcal i, per tant, la resposta ha de ser global”.

En aquest sentit, explicaven com des dels centres educatius i les associacions juvenils existia la demanda d'aprofundir en la qüestió de les relacions que els i les joves estableixen a través de les xarxes socials. Una qüestió que, segons explicava la regidora, “és evident per a tothom que tota la societat i els joves en particular es relacionen digitalment, principalment per xarxes socials, i que això comporta, en la seua part negativa, un elevat component de control constant”.

A través d'aquesta campanya, la Unitat d'Igualtat de l'Ajuntament de Borriana pretén posar damunt la taula la problemàtica que suposa escudar-se en l'anonimat de les xarxes socials o el fet d'estar connectats les 24h en un pla en què sembla que no hi haja els límits que sí que hi ha en el pla físic.

Programació

El dia 25 s'ha previst com cada any, a les 19h, una concentració a la plaça Major que començarà amb 016fm, una peça teatral original de Sergio Jiménez i Elena Forcada, dos joves actors borrianencs.

A continuació, diversos membres de la corporació llegiran la proposta de resolució aprovada en el ple municipal per majoria i es donarà pas a micro obert perquè entitats i ciutadania puguen expressar el que consideren.

Un minut de silenci en homenatge a les víctimes conclourà la trobada del dia 25, però no serà fins al divendres dia 2 a la Casa de la Cultura quan es done per finalitzada la campanya amb el lliurament dels premis del concurs de vídeos d'Instagram que s’haurà realitzat durant el mes de novembre.

La programació començarà demà dijous, 10 de novembre, amb la primera sessió del cicle xarrada i cafè a la sala de plens de l'Ajuntament amb la xarrada “Habitar internet de manera lliure i segura per a tothom” de la mà d’Ona, de l’entitat catalana DonesTech. Xarrada oferida a través de la Fundació Isonomia.

Dilluns que ve dia 14 a les 17.30h es realitzarà la xarrada “No et poses en risc” sobre les diferents ciberviolències i com afecten les dones, oferida per l'equip de prevenció del CM24h Sogorb. L'última sessió serà el dijous 24 de novembre a les 17.30h amb la xarrada “Ciberviolències i la nova llei de llibertat sexual” de la mà de Concilia2.

El divendres 2 de desembre es realitzarà l'acte de lliurament dels premis del concurs d'Instagram #Bloquejaelmasclisme als tres millors vídeos i el premi del públic. Els premis estan dotats amb activitats ludicoculturals com ara entrades de cinema, scape room o un menú en un establiment de la localitat buscant la socialització positiva i saludable entre les premiades.

Uns vídeos que, en paraules de la regidora d'Igualtat, “busquen amplificar el missatge de prevenció i alerta sobre la violència digital de gènere justament en un dels canals en què es produeix, que a més és un canal de màxima implantació entre el públic jove”.

A més,segons explicava Romero, la realització dels vídeos, que han de fer-se en grup i a través d'un centre educatiu o d’una entitat local, tenen com a objectiu servir de ferramenta que motive el debat i la reflexió principalment entre les persones participants en cada vídeo, però també entre aquelles persones que després puguen vore'l.

A més, dilluns que ve dia 21 s'instal•larà la peça artística #Bloquejaelmasclisme en la plaça Major i el dimecres 23 es realitzarà un teatre fòrum, “Per què a mi?”, sobre ciberassetjament i la violència digital dirigit a alumnat de 4t d'ESO dels centres educatius de la ciutat a l'auditori Juan Varea.

Violència digital de gènere

L'últim informe de l'Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere del Consell General del Poder Judicial publicat a l’octubre, la Memòria anual de la Fiscalia General de l'Estat relativa a 2021 publicada a setembre, així com l'informe de l'Observatori Nacional de Tecnologia i Societat ONTSI, adscrit al Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, i la coincidència dels tres de l'augment de les denúncies per violència masclista així com els ciberdelictes amb perspectiva de gènere són el marc científic que ha fet que la Unitat d'Igualtat de l'Ajuntament de Borriana es decantara per centrar la campanya en la violència digital de gènere.