Noticias Castellón
domingo, 24 de noviembre de 2024 | Última actualización: 13:27

Investigadors de l'UJI entre els més citats del món segons el rànking de Highly Cited Researchers

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 49 segundos

Noticias Relacionadas

Highly Cited Researchers identifica al personal científic influent que ha obtingut reconeixement constant mitjançant un alt nombre de cites

Tres investigadors de la Universitat Jaume I de Castelló, Juan Bisquert, Iván Mora-Seró i Víctor Flors, s'han posicionat en el llistat d'investigadors altament citats mundialment, segons l'última edició del rànquing Highly Cited Researchers, elaborat anualment per la companyia nord-americana Clarivate Analytics.

Els professors Juan Bisquert i Iván Mora-Seró, en el camp de la química, pertanyen a l'Institut de Materials Avançats (INAM), la qual cosa situa a aquesta estructura investigadora en un alt nivell de reconeixement internacional, mentre que Víctor Flors, vinculat a la ciència de plantes i animals, és personal docent i investigador del Departament de Biologia, Bioquímica i Ciències Naturals. Els tres se situen entre els científics més destacats en l'edició de 2022 després d'haver publicat els articles més citats en els últims deu anys.

El professor Juan Bisquert és catedràtic de Física Aplicada i director de l'Institut de Materials Avançats. Compta amb més de 400 publicacions en revistes de recerca i una sèrie de llibres de referència, The Physics of Solar Energy Conversion. És editor sènior de la revista Journal of Physical Chemistry Letters i membre de la junta assessora de Energy & Environmental Science. Compta amb 39.000 citacions i un índex h de 106. Realitza recerca experimental i teòrica sobre els materials i dispositius per a la producció i l'emmagatzematge de les energies netes i per a la computació biomimètica. Els seus principals temes d'interès són els materials i processos en les cèl·lules solars de perovskita, i la dinàmica de les neurones i sinapsis artificials.

Per part seua, Iván Mora-Seró és investigador del Departament de Física i director del Grup de Semiconductors Avançats en l'Institut de Materials Avançats. Va obtenir el premi Idea en l'edició de 2011 en la categoria de ciències fisicoquímiques, ha publicat més de 240 articles que han rebut més de 25.000 cites i el seu índex h és de 71. L'any 2016 va ser becat per l'Institut Weizmann de Ciències d'Israel. Les seues recerques se centren en els nous conceptes per a la conversió fotovoltaica i l'emissió de llum (LED i amplificadors de llum) sobre la base dels dispositius de nanoescala i materials semiconductors (punts quàntics i perovskites d'halur). En la convocatòria de 2016, va aconseguir una Consolidator Grant del Consell Europeu de Recerca (ERC) de dos milions d'euros per a desenvolupar el projecte No Limit durant cinc anys.

Highly Cited Researchers identifica al personal científic influent que ha obtingut reconeixement constant mitjançant un alt nombre de cites. En aquesta edició de 2022 ha anunciat 7.225 designacions que s'han atorgat a 6.938 investigadors distribuïdes en 21 camps de les ciències i de les ciències socials en funció del nombre d'articles altament citats que han publicat des de gener de 2011 fins a desembre de 2021. El nombre de designacions supera a les persones perquè alguns investigadors i investigadores reben el reconeixement en més d'un camp.

La metodologia es basa en dades i anàlisis realitzades per experts bibliomètrics en el Institute for Scientific Information at Clarivate. Usa InCites Benchmarking & Analytics, Essential Science Indicators i una compilació única de mètriques de rendiment científic i dades de tendències basats en recomptes de publicacions acadèmiques i dades de cites de Web of Science, on només té en compte els highly cited papers, aquells articles d'impacte excepcional que es classifiquen en el top 1% de les cites per camp científic i any. Dels 6.938 investigadors i investigadores, 3.981 són reconeguts pel seu acompliment en camps específics i 3.244 pel seu acompliment en diversos camps.

Treballen en uns 70 països/regions, però el 82,9% són de només 10 i el 71,4% dels primers cinc, una concentració notable dels millors talents. els Estats Units és la llar institucional de 2.764 investigadors altament citats en 2022, la qual cosa representa el 38,3% del grup, enfront del 39,7% en 2021. La Xina continental ocupa el segon lloc enguany, com ho ha estat durant diversos anys, amb 1.169 investigadors altament citats, o el 16,2%, enfront del 14,2% en 2021. El Regne Unit, amb 579 investigadors o el 8%, és tercer. Completant el top 10, tots amb 100 o més investigadors altament citats, es troben Alemanya (369), Austràlia (337), Canadà (226), Països Baixos (210), França (134), Suïssa (112) i Singapur (106), que és nou en el top 10 enguany.

La llista completa d'investigadors i investigadores altament citats (Highly Cited Researchers) de 2022 i el resum executiu es poden trobar aquí.