La idea permetria obtindre dos milions d'euros anuals per a finançar, també amb fons europeus i subvencions d'altres administracions, projectes de millora
L'alcalde de Vila-real, José Benlloch, xifra en quasi 60 milions d'euros l'impacte que des de 2011 ha tingut per a l'Ajuntament de Vila-real la “ruïna” que el Partit Popular va deixar en herència a la ciutat després de 16 anys de govern, entre empastres urbanístics i un préstec de 20 milions d'euros “a un interés desorbitat i en plena crisi financera”.
'alcalde ha fet balanç de l'esforç econòmic que ha hagut d'afrontar l'Ajuntament durant els últims onze anys i ha avançat que, davant la delicada situació econòmica del consistori i amb la finalitat d'estar preparats per a assumir l'arribada de subvencions europees, estudiarà en els pròxims mesos la possibilitat de refinançar deute i alleujar així la càrrega financera municipal.
Benlloch ha subratllat la “llosa” que en l'última dècada ha suposat l'herència del Partit Popular amb el pagament de 34 milions d'euros per sentències i resolucions urbanístiques, i l'amortització d'un préstec de 20 milions d'euros “que el PP va demanar en 2010, un any d'abans de deixar l'Alcaldia, en plena crisi financera i en un moment de grans dificultats per a la ciutadania, amb l'única finalitat de pagar obres faraòniques i de lluir-se de cara a les eleccions”.
Per aquest crèdit, l'Ajuntament ha pagat en data de hui 23 milions d'euros, entre capital amortitzat (15,3 milions) i interessos (7,7 milions). “Però el més greu és que per aquest préstec, del qual per cert el PP no va arribar a pagar ni un euro perquè tenia dos anys de carència, encara ens queden per pagar més de cinc milions d'euros fins a 2026”, detalla l'alcalde. Així, l'import pendent d'abonar als bancs és ara de 4.794.048 euros, mentre que els interessos pendents ascendeixen a 452.198 euros. “Això significa que pel préstec de 20 milions del PP, la ciutat de Vila-real acabarà pagant més de 28,2 milions d'euros, un llast que ens ha condicionat per complet la gestió econòmica municipal”, lamenta el primer edil.
A això se suma l'impacte de la “nefasta” gestió urbanística del Partit Popular, que s'ha traduït en 34 milions d'euros pagats en resolucions i sentències urbanístiques, incloent-hi l'última “maçada” de mig milió d'euros pel solar del Centre de Tecnificació Esportiva, que ha obligat a recalcular les xifres del pressupost de 2023. En els comptes d'enguany, de fet, la “ruïna del PP” s’emportarà almenys altres 4,5 milions d'euros: els 500.000 euros de la sentència del CTE, més altres 100.000 euros d'altres sentències i resolucions judicials, a més dels 3,8 milions per a pagar deute amb els bancs, entre amortització i interessos. “És a dir, 4,5 milions d'euros que haurem de destinar a pagar la ruïna dels empastres i el deute del PP que ens condicionen molt els comptes i que podríem destinar a moltes altres coses”, agrega.
“Fins ara hem evitat aquest refinançament”, adverteix Benlloch. “Però la ruïna que vam heretar a l'Ajuntament s'ha sumat en els últims tres anys a la necessitat d'atendre la covid-19, amb més de cinc milions invertits, i l'encariment dels proveïdors, especialment la llum i el gas, per les quals hem passat de pagar un milió a tres milions d'euros. Davant aquesta situació, hem optat per no pujar els impostos, fins i tot per deixar de cobrar-ne alguns, amb la bonificació del 95% d'IBI i la suspensió de la taxa de terrasses, entre altres, per a alleujar als sectors econòmics. Però les factures han pujat per a tots i també per a l'Ajuntament i les necessitats de col•laboració amb les entitats i les ajudes socials, també”, incideix l'alcalde. “Cal quadrar els números per a poder continuar ajudant al comerç, a les persones més vulnerables i continuar millorant els serveis públics i això només pot fer-se augmentant ingressos, que hem descartat en aquests moments, o reduint despeses. Per això, considere que és moment d'estudiar aquestrefinançament, per a poder atendre l'anterior i poder aprofitar l'oportunitat dels fons europeus, que ens poden ajudar a progressar i créixer. Aquest és un tren que, si no l'agafem, passarà. Per això, alleujar el capítol de deute en aquests moments seria una bona opció”, conclou. En aquesta línia, Benlloch avança que la idea seria intentar un refinançament que permetera obtindre dos milions d'euros anuals per a finançar, també amb fons europeus i subvencions d'altres administracions, projectes de millora “per a avançar en la nova Vila-real del segle XXI”.