Noticias Castellón
lunes, 25 de noviembre de 2024 | Última actualización: 23:18

Petroli a la Mediterrània

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 31 segundos

Noticias Relacionadas

Vicent Carda, portaveu de Compromís per Borriana.

‘Votación de la Proposición No de Ley sobre la Prohibición de las Prospecciones Petrolíferas en el Mar Mediterráneo. Presentada por el Grupo Parlamentario Mixto (Compromís-Equo).

El señor PRESIDENTE: A continuación votamos la proposición no de ley que fue debatida en la última sesión del pasado 10 de abril de 2013. Es la proposición no de ley del Grupo Parlamentario Mixto (Compromís-Equo), sobre la prohibición de las prospecciones petrolíferas en el mar Mediterráneo. Se vota en sus propios términos.

Efectuada la votación, dio el siguiente resultado: votos a favor, 15; en contra, 25.

El señor PRESIDENTE: Queda rechazada. Se levanta la sesión.

Eran las doce y diez minutos del mediodía.’

Així queda reflectit en el Diari de Sessions del Congrés dels Diputats (Comissions) la votació per a prohibir les prospeccions petrolíferes a la Mediterrània, aquests 25 vots que van votar en contra de la prohibició corresponen als senyors diputats del Partido Popular i d'Unión Progreso y Democracia, el partit de la senyora Rosa Díez i del valencianodelmadroño Toni Cantó. Ni per al PP, ni per a UPyD que el Mediterrani, i en concret les Illes Columbretes hagen de sofrir prospeccions petrolíferes amb el consegüent perill per a l'ecosistema no té la més mínima importància, així consta al diari del congrés, no veuen cap perill per una de les majors reserves marines (4.400 hectàrees) que existeix a la península Ibèrica.

Si el PP i UPyD es porten la palma, el PSOE no se'ls queda enrere, ja que van ser ells per mitjà del Ministre d'Energia, Miguel Sebastián, els qui en 2011 van aprovar els permisos per dur a terme les prospeccions a la Mediterrània i a Canàries. Ni uns, ni uns altres, van veure i veuen el perill que això suposa per a l'economia de les nostres ciutats, van anteposar una vegada més els interessos de les grans companyies energètiques als interessos mediambientals i econòmics de les persones, manen més els gegants del petroli que els pescadors de Castelló, Borriana, Benicarló, Peníscola o Vinaròs, o els hotelers de la Plana i del Maestrat, com és ja un costum per part dels nostres dirigents polítics, l'or negre pesa més que el treball i el benestar de les persones de les nostres comarques.

El projecte presentat per Cairn Energy emmalalteix de qualsevol criteri científic i tècnic sobre les conseqüències sísmiques a la zona, així com la repercussió i l'impacte sobre dos de les activitats econòmiques importants, la pesca i el turisme, per no parlar del mal al propi ecosistema. La prospecció sísmica en 3D suposa injectar 259 decibels a la mar, provocant la mort instantània de peixos i crustacis, i danys irreparables a la zona d'actuació.

L'extracció de combustibles fòssils a la mar té el seu risc, ja ho hem vist en diferents zones del Planeta, l'última catàstrofe a la costa de Mèxic, a més estem parlant d'un model energètic en vies de caducitat, no podem seguir destrossant com fins ara els nostres mars, la nostra costa, el nostre territori, cal canviar el model depredador que tant uns com altres han recolzat durant tot aquest temps, no només ací, sinó també a la resta del món. La solució no passa per seguir pel mateix camí, no podem continuar confiant en el model productiu i energètic de destrucció, de sobreexplotació, és hora d'introduir polítiques productives i energètiques respectuoses amb el medi ambient i amb les persones.

El benestar de les persones, la sostenibilitat mediambiental i la introducció de noves polítiques d'eficiència econòmica i de benestar social han de prevaldre a partir d'ara, el resultat de les polítiques neoliberals ja les coneixem: més atur, més destrucció del medi ambient i més pobresa al món. Per això cal dir NO a les prospeccions petrolíferes a la Mediterrània. Jo dic No a les prospeccions a la Mediterrània i TU?.