Noticias Castellón
jueves, 21 de noviembre de 2024 | Última actualización: 17:06

'La Terra, casa nostra' destaca que dos conselleries qüestionen la macroplanta fotovoltaica de Vilafamés i Cabanes

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 43 segundos

Noticias Relacionadas

Descarten el macroprojecte per ser incompatible la integració territorial i paisatgística i per les implicacions mediambientals

La Associació 'La Terra, casa nostra' destaca que la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat i la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica han emés dos informes pels quals es desaconsella la construcció de la macroplanta fotovoltaica Valentia Edetanotum FV1 projectada en els termes de Vilafamés i Cabanes.

Segons expliquen des de l'entitat que es mobilitza contra la macroplanta projectada a Vilafamés i Cabanes, els criteris tècnics assenyalats destaquen les afeccions mediambientals provocades tant per la planta fotovoltaica com per les línies d'evacuació, a més que no s'han elaborat informes ni càlculs importants per garantir el respecte a la fauna, flora i territori on es vol implantar la planta fotovoltaica.

Per una banda, les línies d'evacuació podrien afectar espècies d'animals en situació de vulnerabilitat com ara l'àguila real, àguila perdiguera i esparver cendrós (aguilucho cenizo). Per això, s'hauria d'haver dut a terme un estudi anual d'avifauna per a valorar la situació d'aquestes espècies en les diferents estacions de l'any. A més, també afecta a plantes en perill d'extinció ((Parentucellia viscosa i Orchis papilionacea) i es demana, en conseqüència, un inventari i cartografiat d'aquestes plantes que tampoc s'ha dut a terme. Per una altra banda, la presència d'arbres monumentals en el territori precisa un nou peritatge i cartografiat per tal de tindre'ls localitzats i, sobretot, protegits. D'igual manera passa amb les vies pecuàries, que quedaran afectades pel projecte.

Per tal de minimitzar les afeccions visuals i mediambientals es subratlla la necessitat d'unificar les línies de transport de l'electricitat de les diferents plantes de la comarca, a més que s'esmenta que no es va planificar cap alternativa al projecte planificat en primera instància. L'alternativa actual té una longitud de 40 km, sense tindre en compte plans B com el corredor CV-10 amb menys impacte ambiental i paisatgístic. A més, l'actual travessa punts d'interés protecció natural com el Pla d'Ordenació dels Recursos Naturals (PORN) del Parc Natural de la Serra d'Espadà o d'interés turístic i cultural com la Via Augusta o el GR-33.

Pel que fa a la mateixa planta fotovoltaica, per planificar la Valentia Edetanotum FV1 no s'ha tingut en compte la prohibició de dur a terme desboscaments, terraplens ni destrucció de bancals. Aquestes terres, per una altra banda, estan reconegudes com a zones de sobrepoblació de conills i els informes determinen que aquesta problemàtica es podria veure incrementada.

Sobre el paisatge, es destaca que, a causa de la magnitud de la planta, hi haurà un impacte notable sobre el sòl rural, que és fràgil i portador de valors paisatgístics, territorials, ambientals, culturals i productor de béns i serveis ambientals per al conjunt de la societat. A més, afirma que el projecte es vol construir en un paisatge cultural identitari, format per cultius de secà d'interior, que s'identifica com a recurs paisatgístic d'interés cultural i patrimonial. De fet, esmenten que pertany a la UP-12 (Corredor Vinromà-Borriol i Pla de Vilafamés), catalogats amb un valor paisatgístic ALT.