Nules albergarà els dies 15 i 16 de febrer les V Jornades (Inter)Nacionals sobre Violència Fili Parental i Atenció a la Infància i Adolescència, amb les quals es pretén, entre d’altres, donar visibilitat des de diferents àmbits a aquest tipus de violència domèstica.
De fet, durant aquests dos dies Nules es convertirà de nou en punt de trobada de professionals i d’experts en aquesta matèria, donat que aquestes jornades s’han convertit ja en un referent no sols a la Comunitat Valenciana també a la resta del territori espanyol, i fins i tot a l’estranger.
En aquest sentit, cal destacar que entre els ponents que participaran en la jornada de dijous, 15 de febrer, es troba Mario Eduardo Maldonado, investigador del parlament de Mèxic; a més de Vicente Garrido Genovés, criminòleg i doctor en Psicologia per la Universitat de València; M. José Ridaura Costa, psicòloga de la Fundació Amigó i vicepresidenta de la Sociedad Española para el Estudio de la Violencia Filioparental (SEVIFIP); Alfredo Abadías, president de SEVIFIP; o Juan José Periago, doctor en Dret Penal i expert en delinqüència juvenil; Joan Manel Gutiérrez, Fiscal de Menors i professor de la Universitat de Barcelona.
Així mateix, altres dels professionals que participaran dijous són Estefanía Ocáriz, doctora en Psicologia per la Universitat del País Basc; Josu Arrospide, psicòleg i psicoterapeuta de famílies; i Xabier Peña, comissari de l’Ertzaintza.
Les ponències programades per a divendres, 16 de febrer, estaran protagonitzades per Marta Díez Ruíz de los Paños, psicòloga clínica; Antonio Cano, psicòleg del departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya;
Leticia Garcés, pedagoga per la Universitat de Navarra, i per Tomás Luis Martín, magistrat titular del Jutjat d’Instrucció número 3 de les Palmes de Gran Canaria.
Aquesta edició comptarà, com a novetat, amb la incorporació en la programació d’una taula política, on representants de diferents partits polítics exposaran les seues postures polítiques sobre les mesures per a prevenir i reduir la violència fili parental i sobre les mesures de protecció de la infància i l’adolescència a Espanya.
Per tant, les persones interessades a assistir a les jornades poden inscriure’s a l’adreça joseba.corral@nules.es. Així mateix, cal assenyalar que a més de l’assistència presencial al saló d’actes de la Caixa Rural de Nules s’espera també molt de seguiment en directe pel canal Youtube de l’ajuntament de Nules des del qual es retransmetran les jornades en directe.
Amb tot, el regidor de Serveis Socials, Ramón Martínez, destaca que “el principal objectiu d’aquestes jornades és visibilitzar el problema de la violència fili parental, a més d’altres qüestions al voltant de la infància i de l’adolescència, en concret en les diferents edicions celebrades s’ha tractat assumptes tan rellevants com ara la salut mental dels xiquets i adolescents, la protecció de menors, la delinqüència juvenil, l’acolliment i integració dels menors no acompanyats, el treball realitzat des dels serveis especialitzats en intervenció amb infància i adolescència dels equips de Serveis Socials, entre d’altres”.
Aquestes jornades compten amb la col·laboració de diferents institucions tant públiques com privades, d’universitats o de fundacions i associacions com ara Amigó, Diagrama i ANAT, a més d’entitats com ICOC, Creu Roja, Forces i Cossos de Seguretat, el Poder Judicial, la Generalitat Valenciana, o la Sociedad Española para el Estudio de la Violencia Filioparental (SEVIFIP).