Noticias Castellón
jueves, 21 de noviembre de 2024 | Última actualización: 19:57

L'Edifici d'Investigació II de l'UJI el més sostenible de la Comunitat Valenciana

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 2 segundos

Noticias Relacionadas

La Universitat Jaume I ha acollit l'acte de lliurament de les 5 Fulles Verdes, la màxima certificació de sostenibilitat concedida per Green Building Council Espanya (GBCe), per al nou mòdul de l'Edifici d'Investigació II, un equipament científic de primer nivell amb més de 5.500 metres quadrats de superfície destinats a la investigació i la transferència de coneixement. D'aquesta manera, l'UJI es converteix en la primera universitat valenciana a obtenir la màxima qualificació en sostenibilitat per a un edifici del campus.

L'acte ha comptat amb la participació de la rectora de l'UJI, Eva Alcón; el director general de GBCe, Bruno Sauer; els vicerectors d'Infraestructures i Sostenibilitat, Vicent Cervera; el d'Investigació, Jesús Lancis, i el d'Innovació, Transferència i Divulgació Científica, David Cabedo, així com representants de tots els agents intervinents en el projecte: l'Oficina Tècnica d'Obres i Projectes (OTOP); Becsa, com a empresa constructora; Guillamón Rubert i Associats S.L.P., encarregats de la direcció facultativa, i Ecopenta, empresa responsable de la certificació verda.

La rectora de l'UJI, Eva Alcón, ha assegurat que «el compromís del Consell de Direcció de dotar a la universitat pública de Castelló d'equipaments capdavanters per a potenciar la nostra capacitat investigadora i d'innovació ha de ser compatible amb l'estratègia institucional de contribuir a la sostenibilitat del campus». A més, Alcón ha subratllat que «aconseguir la màxima qualificació en un projecte no és freqüent, i només és possible des del compromís real amb la sostenibilitat i gràcies a l'esforç conjunt de tots els agents implicats en el disseny i construcció d'aquest edifici».

El director general de GBCe, Bruno Sauer, també s'ha expressat en aquest sentit i ha traslladat la seua enhorabona a l'UJI i a les empreses que han participat en el projecte «per haver aconseguit les 5 Fulles Verdes, un certificat que molt pocs aconsegueixen a Espanya i que, en aquest cas, suposa un reconeixement a l'excel·lència en tots els àmbits de la construcció de l'edifici, des de l'accessibilitat als materials, l'energia, la il·luminació i el benestar dels usuaris, entre altres».

L'obtenció del segell verd suposa haver utilitzat una metodologia basada en l'anàlisi de cicle de vida, valorant els impactes generats. A més de la reducció en els consums, l'ús de fonts renovables o la mitigació de l'efecte illa de calor, característiques comunes a altres edificis certificats, el nou edifici de l'UJI ha fet l'esforç extra de preveure la recuperació d'aigües grises així com les pluvials mitjançant aljub; utilitzar vegetació autòctona de nul·les necessitats hídriques; apostar per la industrialització en l'execució de la seua estructura i façana mitjançant panells prefabricats ceràmics (producte local) i en la instal·lació d'un sistema de control de paràmetres per a controlar en el futur les mesures aplicades en l'edifici.

En relació amb altres centres educatius amb la màxima certificació en sostenibilitat de Green Building Council Espanya es troben l'edifici INDUVA, l'aulari de l'Escola d'Enginyeries Industrials de la Universitat de Valladolid, i l'IES La Corredoria, a Astúries, amb precertificat. A la Comunitat Valenciana, compta amb la qualificació 5 Fulles Verdes un prototip d'habitatge unifamiliar industrialitzat que es va realitzar amb un consorci d'empreses i la UPV.

Altres exemples d'immobles amb aquesta mateixa certificació són la Fàbrica del Sol, antic edifici modernista català rehabilitat i convertit en equipament d'educació ambiental, i edificis residencials com la unifamiliar Casa Sophia a Madrid, un conjunt d'adossats a Sant Andreu de la Barca (Barcelona) o un habitatge unifamiliar exemple de bioconstrucció a les Balears.