La Nit de l’Art de Castelló ha iniciat aquest divendres la posada en escena de la seua 16a edició, que desplegarà fins demà dissabte, 11 de maig, 130 propostes multidisciplinàries amb la creació contemporània com a nexe i la participació d'un ampli elenc d'artistes.
La performance ‘Ollos cara adentro’, de la companyia iXa, entorn del surrealisme d'un viatge, en moviment, pel món dels somnis, ha obert aquesta vesprada el cartell en el Museu de la Mar del Grau. Una estrena marinera per a la cita cultural, que incorpora per primera vegada el districte marítim a la seua xarxa escènica. “Comença una edició tan potent com emotiva, participativa i alegre”, explica la seua directora, Yvonne Bacas, que ressalta el “compromís de les i els artistes que responen cada any, amb total dedicació i implicació, a aquesta trobada interactiva amb l'art”.
L'arribada de La Nit de l’Art al Grau “és un compromís de l'actual equip de govern fet realitat gràcies al treball durant mesos previs de la regidoria de Cultura, amb la direcció de La Nit de l’Art, per a realitzar ací performances, exposicions i activitats musicals; és una mostra més de l'estratègia ferma del govern municipal que lidera l'alcaldessa Begoña Carrasco d'omplir de vida tots els districtes de la ciutat”, ha destacat la tinent d'alcalde del Grau, Ester Giner. “El Grau ha format part de tots els festivals i cicles que hem programat, sempre amb una resposta massiva dels veïns, i aquesta no serà una excepció”, ha augurat Giner.
Organitzada per l'Associació d'Art Contemporani de Castelló (Asaco) i per la Generalitat Valenciana a través del Consorci de Museus, la cita compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Castelló, la Diputació Provincial, la Universitat Jaume I i PortCastelló. Representants de les diferents entitats que recolzen aquesta trobada amb l'art contemporani s'han donat cita en el Museu de la Mar per a donar la benvinguda a aquesta doble jornada de democratització cultural “que convida a gaudir de la creació contemporània i contribueix a posar en el mapa la ciutat de Castelló amb una iniciativa d'excel·lència que a més dinamitza l'economia", ha destacat per la seua part Nicolás Bugeda, director gerent del Consorci de Museus.
Exposicions, dansa, poesia, música, instal·lacions, performances, xarrades, tallers i accions participatives, disseny, rutes pel patrimoni local i fins a ‘chirigotas’ itinerants desfilaran fins demà per mig centenar de punts de la geografia urbana. De museus (com el de la Mar del Grau o l'Etnològic de Castelló); a espais culturals (Llotja del Cànem, Menador, Espai Cultural Obert Les Aules); centres acadèmics (amb la Escola d’Art i Superior de Disseny com a exponent); galeries i tallers d'artistes (El Raconet de l’Art Santi Tena, Materia Colectiva, Luis Bolumar o Beatriz Mon Estudi); associacions i entitats socials (Amart, Botafocs o Amnistía Internacional); i racons que s'ixen dels fluxos convencionals de l'art, com el vestíbul de l'Hospital Provincial, la Casa dels Caragols, el Port, la Cambra dels Vins, l’Ovella Negra o la colla del Rei Barbut.