Noticias Castellón
sábado, 28 de septiembre de 2024 | Última actualización: 17:29

L'Alcora escolta als veïns i descarta la implantació del sistema de recollida de residus porta a porta

Tiempo de Lectura: 4 minutos, 4 segundos

Noticias Relacionadas

Sobre la consulta sobre el camp de futbol que es va anunciar en el passat Ple l'alcalde ha explicat que, després d'analitzar la proposta s'ha decidit que no es portarà a termini ja que podria generar malestar i divisió entre la ciutadania

L'equip de govern de l'Ajuntament de l'Alcora descarta, finalment, aplicar la recollida de residus amb el sistema porta a porta, tal com ha confirmat l'alcalde, Samuel Falomir, en el comunicat emés a les 14.00 hores per la televisió local.

Cal recordar que, el passat 6 de maig, la capital de l'Alcalatén va iniciar una prova pilot al barri del camp de futbol. Prova que finalitzarà aquest diumenge, segons ha anunciat el primer edil.

La posada en marxa d'aquesta iniciativa respon al fet que “enguany s'acaba el contracte de recollida de residus i havíem de decidir com volem que siga el nou servei durant els pròxims 10 anys. A més, en 2025 ens obliguen a posar una taxa de fems que ha de cobrir el 100% del cost de la recollida, tractament i abocament a abocador”.

Així, “conscients d'aquesta situació, l'equip de govern vam veure necessari estudiar quin sistema podia ajudar-nos a reciclar més, atés que a l'Alcora el percentatge és molt baix, perquè a la llarga la taxa fora més baixa, a més de contribuir a protegir el medi ambient”.
Després de quasi dos anys estudiant diferents models implantats en altres municipis, “vam concloure que el millor sistema per a aconseguir-lo és el del porta a porta, per això vam iniciar la prova pilot al barri del camp de futbol”.

Els bons resultats obtinguts fins al moment amb la gent que està participant ho confirmen: s'ha multiplicat per 4 el que actualment s'arreplega al barri de residus orgànics i s'ha multiplicat per 3 la recollida de paper i envasos. Tan sols en la primera setmana, es va passar de portar un 75% de residus a l'abocador a portar un 10%. Quasi un 90% dels veïns van arreplegar el poal, i un 70% està participant en la prova pilot. “Així i tot, hem observat que hi ha un rebuig molt elevat a aquest nou sistema proposat per l'equip de govern”, ha indicat l'alcalde.

“Sempre he dit que nosaltres no anàvem a imposar cap model, que escoltaríem, analitzaríem i prendríem una decisió sobre aquest tema. Soc conscient que amb el canvi de model estem demanant un canvi d'hàbits a la ciutadania, i més a aquells que mai han reciclat, ja que amb el porta a porta els obligues a fer-ho”.

En paraules de Falomir: “Els canvis mai són fàcils, però no per això cal deixar d'intentar-ho. Com a alcalde pense que tenia l'obligació d'intentar-ho, considerant que aquest model és el que més afavorix el reciclatge i, per tant, a pagar menys. I és que, reitere, a partir de l'any que ve, aquest servei el pagarà directament la ciutadania a través d'una taxa de nova creació que ens ve imposada per la Unió Europea”.

El primer edil ha insistit que l'Ajuntament seguirà amb les campanyes d'educació ambiental per tal d’aconseguir que se separe més i millor. “Durant aquestes setmanes de reunions amb els veïns del barri, i en moltes altres que hem mantingut, hem vist una clara voluntat de moltíssima gent de millorar en el reciclatge individual, ens han preguntat molts dubtes sobre on va cada cosa, i han sigut molts els que ens han demanat un vot de confiança per a continuar millorant en el nostre reciclatge amb un altre sistema que no siga el del porta a porta”.

“Mai he cregut en les imposicions, mai he practicat eixa política, no és el meu estil ni el del meu equip. Per això, després d'escoltar molts veïns i veïnes del municipi, hem decidit acabar aquest diumenge 9 de juny amb la prova pilot i continuar apostant pel sistema de contenidors per a la recollida del fem”, ha explicat Falomir en el comunicat, ressaltant que “porte 7 anys com a alcalde de l'Alcora i soc conscient que cada dia, en cada decisió, no pot estar tothom content, però també, si per alguna cosa crec que m'he caracteritzat és per tractar de prendre sempre les millors decisions per al meu poble, intentant sempre escoltar al màxim a tots i totes, treballar amb humilitat i amb els peus en terra, i així vull continuar”.

Sobre la consulta als veïns del barri del camp de futbol que va anunciar en el passat Ple municipal, Falomir ha explicat que, després d'analitzar aquesta proposta participativa, “hem decidit que no la farem, ja que podria generar malestar i divisió entre la ciutadania, i si alguna cosa tinc clara és que no vull dividir a un poble que sempre s'ha caracteritzat pel seu esperit solidari, treballador i unit davant les adversitats”.