L'Ajuntament de Vila-real escometrà la redacció del Pla d'Actuació Municipal enfront del risc d'Incendis Forestals (PAM IF), que establirà el protocol d'actuació i les mesures a adoptar en cas d'una situació d'emergència per incendi forestal. Per a l'elaboració d'aquest document, la Regidoria d'Agricultura ha obtingut una subvenció de la Generalitat Valenciana per import de 6.000 euros, tal com ha informat el regidor responsable de l'àrea, Emilio M. Obiol, qui ha destacat que el consistori va concórrer a la línia d'ajudes de l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències per a l'elaboració de plans d'emergència.
“Des de l'Ajuntament de Vila-real som conscients de la necessitat d'estar preparats davant qualsevol situació d'emergència que requerisca de l'aplicació de protocols i la mobilització de mitjans personals i materials”, apunta el regidor, qui explica que l'elaboració d'aquest Pla d'Actuació Municipal enfront d'Incendis Forestals va en la línia d'altres plans d'emergència com el de prevenció d'inundacions o el pla d'emergència davant sequera. En l'actualitat, Vila-real compta amb un Pla local de cremes, que estableix les normes bàsiques i regula les condicions de les accions que requereixen l'ús del foc com a eina cultural en les explotacions agrícoles i ramaderes o altres tradicionals. Així mateix, disposa d'un Pla Local Reduït d'Incendis Forestals però amb el PAM IF “fem un pas més per a estar preparats davant qualsevol risc per incendi forestal en el nostre terme municipal i garantir una resposta ràpida i coordinada amb la resta d'administracions competents”, afirma el regidor. En aquest sentit, el Pla d'Actuació Municipal enfront d'Incendis Forestals ha de complir les directrius establides en el Pla Especial enfront del risc d'Incendis Forestals (PEIF) aprovat per la Generalitat Valenciana. Segons estableix la normativa, el PAM IF ha de regular “els aspectes relatius a l'organització i procediment d'actuació dels recursos i serveis la titularitat dels quals correspon al consistori i dels quals puguen ser-li assignats per altres administracions públiques o per altres entitats públiques o privades, a fi de fer front a les situacions de preemergència i a les emergències per incendis forestals, dins del terme municipal”.
Una vegada redactat, el pla ha de ser aprovat pel Ple de l'Ajuntament de Vila-real i, després del tràmit d'informació pública i resolució d'al·legacions, haurà de comptar amb l'homologació de la Comissió de Protecció Civil de la Comunitat Valenciana.