Noticias Castellón
jueves, 21 de noviembre de 2024 | Última actualización: 18:30

L'Alcora aposta per la inclusió instal·lant pictogrames ceràmics en punts clau del municipi

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 12 segundos

Noticias Relacionadas

Esta actuació s'enmarca dins de 'l'Alcalatén Adaptada', una iniciativa impulsada pels centres educatius de la comarca

En un esforç per fer el municipi més accessible i inclusiu, l'Alcora ha instal·lat pictogrames ceràmics en diversos punts clau de la localitat: edificis municipals, centres educatius, parcs i jardins, etc.

L'alcalde, Samuel Falomir, ha explicat que l'actuació s'emmarca dins de ‘l'Alcalatén Adaptada’, una iniciativa impulsada pels centres educatius de la comarca i l'Ajuntament, a través de l'àrea d'Educació i el Museu de Ceràmica, amb la col·laboració de l’ESCAL, la Generalitat Valenciana i la Fundació Torrecid, entitats a les quals “agraïm profundament la seua implicació”.

“Es tracta d'un projecte col·laboratiu d'innovació educativa que va sorgir a partir de la necessitat de fer accessible a l'alumnat i als veïns i veïnes amb diversitat funcional tot l'entorn en el qual es mouen”, ha destacat la regidora d'Educació, Ana Huguet. Cal ressaltar que han participat al voltant de 1.500 persones i s'han implicat totes les etapes educatives: infantil, primària, ESO, batxillerat, mòduls, EPA i ESCAL.

“És un clar exemple de la importància de la col·laboració entre les administracions públiques i la comunitat educativa per tal de promoure la inclusió i millorar la qualitat de vida de la ciutadania”, ha manifestat Huguet. La regidora ha explicat que el projecte continua, ja que en l'actualitat s'estan duent a terme pictogrames per a adaptar els interiors dels centres públics.

Elaboració dels pictogrames

Els pictogrames van acompanyats amb un text escrit i amb escriptura Braille per a facilitar la comprensió a persones amb dificultats visuals.

Han sigut triats entre les aportacions de l'alumnat de tots els centres educatius i de les famílies amb aquestes necessitats. “Els xiquets i xiquetes familiaritzats amb els pictogrames són els que diuen quins creuen que són necessaris”.

L'Escola Superior de Ceràmica ha ajudat a fer realitat la seua elaboració. Ho ha fet des de 2 assignatures del Títol Superior d'Arts Plàstiques, especialitat en Ceràmica, on s'ha aplicat la metodologia ApS i s'ha demostrat que és possible aprendre i ajudar per a consolidar al mateix temps coneixements, actituds i valors com poden ser l'empatia, la generositat, l'altruisme i el ser sensible a les necessitats de l'entorn.

D'aquesta manera, han aplicat els coneixements adquirits en les assignatures per a adaptar un sistema de comunicació SAAC al mitjà ceràmic com a solució a la senyalització d'espais per a persones amb diversitat funcional, considerant que la ceràmica és un material extraordinari perquè el pictograma perdure en el temps tant en zones d'exterior com d'interior.