Noticias Castellón
jueves, 21 de noviembre de 2024 | Última actualización: 16:22

Chóvar acull la XXI Trobada dels Pobles del Parc Natural de la Serra d'Espadà

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 39 segundos

Noticias Relacionadas

La iniciativa està organitzada pel Parc Natural Serra d'Espadà, la Universitat Jaume I a través del PEU, l'Ajuntament de Chóvar i Territori Espadà, un dels projectes que pertany a la xarxa de municipis per la cultura Enclau-UJI

La localitat de Chóvar es convertirà el dissabte 28 de setembre de 2024 en l'epicentre de la XXI edició de la Trobada dels Pobles del Parc Natural de la Serra d'Espadà. Es tracta d'un esdeveniment amb caràcter itinerant i que té com a principal objectiu donar a conèixer l'espai protegit, els 19 pobles que l'integren i les iniciatives patrimonials i naturals que es desenvolupen dins del parc natural.

La iniciativa està organitzada pel Parc Natural Serra d'Espadà, la Universitat Jaume I a través del PEU, l'Ajuntament de Chóvar i Territori Espadà, un dels projectes que pertany a la xarxa de municipis per la cultura Enclau-UJI. La jornada començarà amb una ruta pel barranc d'Ajuez que estarà guiada per voluntaris de la localitat. Després de la inauguració oficial, s'obrirà la mostra de productes i artesania de la Serra d'Espadà, on diferents empreses i col·lectius donaran a conèixer les seues elaboracions i productes, entre els quals es troben el vi, l'oli o el formatge. La mostra estarà oberta durant tota la jornada i també inclou diferents tasts com el de cerveses artesanes de cerveseria La Somniada; de vi, a càrrec de la bodega Dominio de Ródeno, i de formatge, de la formatgeria La Caseta d'Espadà.

Un dels actes destacats de la trobada serà la presentació dels resultats de les creacions artístiques sorgides del taller que els veïns i veïnes de Chóvar i de la comarca van realitzar durant el mes de juliol, relacionades amb el projecte que coordina Marco Ranieri denominat «Todo lo que crece». Es tracta d'una investigació artística de traducció botànica itinerant que vol generar una línia d'investigació participativa relacionada amb els coneixements tradicionals i subalterns vinculats a les plantes a través de trobades col·laboratives. En el cas concret de Chóvar, el resultat de la creació artística participativa ha sigut un herbolari artístic amb distintes tècniques d'estampació botànica en tela amb la tècnica de la cianotípia.

Des de l'equip organitzador tenen clar que «donar a conèixer a la gent que s'aprope a viure la jornada tot el que es fa al parc també serveix per a augmentar l'autoestima de la població local i els fa ser conscients de la importància del món rural, on es produeixen quasi totes les matèries primeres que es necessiten a les ciutats».

La jornada també disposarà d'un espai on les empreses certificades amb la marca Parcs Naturals realitzaran activitats lúdiques i esportives per a tota la família. A més, l'organització ha previst la realització de diferents tallers com el de paper de fibres vegetals a càrrec de Canopia Cooperativa; el de macetes amb suro, a càrrec de Cor de Suro; o Agro-infants, un espai creatiu d'aprenentatge a càrrec de Connecta Natura.

La trobada finalitzarà a la vesprada amb l'actuació d'Eco-rondalles de l'Associació Amics de Palanques.