Noticias Castellón
sábado, 28 de septiembre de 2024 | Última actualización: 18:19

L’Alcora celebra el 9 d'Octubre amb la seva gran festa cultural, l'AlcoraFolk

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 36 segundos

Noticias Relacionadas

El festival, que se celebrarà els dies 4, 5 i 9 d'octubre, comptarà amb la participació de grups culturals i activitats per a tots els públics

El regidor de Cultura de l’Alcora, Carlos Esteban, ha presentat una nova edició de l'AlcoraFolk, que se celebrarà els dies 4, 5 i 9 d'octubre en diversos espais del municipi. Aquest esdeveniment cultural, amb el qual la capital de l'Alcalatén celebra la festivitat del 9 d'Octubre, comptarà amb una àmplia programació que inclou música, danses tradicionals, gegants i cabuts, bureo, cercaviles i activitats infantils, entre altres.  

La iniciativa compta amb la col·laboració de la Colla Gegantera de l'Alcora, Ultrasons, la Font d’Aixart i Acció Cultural del País Valencià.

Programació

El programa d'activitats arrancarà el 4 d'octubre amb el Correllengua, que recorrerà els centres educatius de la localitat per a reivindicar l'ús i la promoció del valencià, i culminarà a la plaça de l'Ajuntament. A la vesprada, es presentaran els documentals sobre l'arxiu sonor de Fermín Pardo, i la jornada es tancarà amb l'espectacle ‘Octubre fred, mata el cuquet’, un bureo tradicional que tindrà lloc a la plaça del Convent.

El 5 d'octubre serà un dia dedicat a la cultura popular. Començarà a les 11.30 hores amb la X Mostra de Danses Tradicionals, que comptarà amb l'actuació de grups de danses procedents de Xixona, Alcorisa i la Font d’Aixart de l'Alcora amb la Rondalla l’Alcalatén.

A les 12.00 hores, tindrà lloc la XI Trobada de Gegants i Cabuts de l'Alcora, una  altra cita destacada que reunirà a participants de diferents localitats de la Comunitat Valenciana i Catalunya (Aguillot, Amposta, Benicarló, Cubelles, Navajas, Pallejà, Vilallobent, Vila-real, la Vilavella i l'Alcora).

La jornada culminarà amb el concert del duet Alosa, format per Giulietta Vidal (veu i percussió) i Irene Romo (veu, violoncel i percussió), finalista del concurs ‘Sons de la Mediterrània 2024’. Es tracta d'un acte conjunt amb Ultrasons, que se celebrarà a la plaça del Convent a les 20.30 hores. 

Finalment, el 9 d'octubre, Dia de la Comunitat Valenciana, l'Alcora celebrarà un acte especial amb la ‘Discopeke’, una proposta de música i animació infantil per als més menuts. A les 12.00 h, una cercavila infantil recorrerà els carrers del municipi, amb la participació de la Colla Gegantera de l'Alcora, la Colla de Dolçainers i Tabaleters de l'Alcalatén i Conlloga Muixeranga de Castelló. Hi haurà actuacions a les places: Espanya, Sang, Església i Ajuntament. 

En la presentació de la programació, Esteban ha destacat la importància d'aquest esdeveniment per a la preservació i difusió de la cultura popular: "A més d’una celebració, l'AlcoraFolk és un punt de trobada entre generacions, una oportunitat perquè els més joves coneguen les nostres tradicions i un espai perquè els més majors puguen reviure-les i compartir-les”.

El regidor ha explicat que “un any més, hem treballat conjuntament amb diferents associacions culturals per a oferir un programa divers i atractiu per a tots els públics, que esperem que servisca per a enfortir l'orgull per les nostres arrels i, al mateix temps, per a gaudir d'un cap de setmana replet de cultura".