Noticias Castellón
viernes, 18 de octubre de 2024 | Última actualización: 18:19

Burriana  retornarà a l'època medieval amb la VIII edició de les Jornades Medievals de la Reconquesta

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 39 segundos

Noticias Relacionadas

Del 18 al 20 d'octubre, Burriana acollirà un conjunt d'activitats entre les quals destaquen les desfilades medievals i templeres, el Nomenament de les noves Dames i Cavallers i danses medievals al carrer

Este divendres a les 9:00h., ha donat inici la V Lectura del Cantar de Mio Cid en el Saló de Plens de l'Ajuntament de Burriana

Des del 18 al 20 d'octubre, Burriana retornarà a l'època medieval, celebrant la VIII edició de les Jornades Medievals de la Reconquesta, gràcies a la col·laboració de la regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Burriana, liderada per Jesús Albiol.

Les associacions que participaran en esta edició són els Cavallers del Sant Greal de l'Alcalatén, l'Associació de Tambors i Bombos Templers de Castelló, el Grup de balls VIII Milla Medieval d’Utebo (Saragossa), el Grup GREHIZA (Grup de Recreacions Històriques de Saragossa), l'Associació Templera de Gavà (Barcelona), l'Associació Cultural Mare de Déu de la Salut Jaume I d'Alcublas (València), l'Associació Cultural Montegaudio d’Alfambra (Terol) i, les amfitriones, l’Encomanda Templera de la Plana i la Germanor de les Dames i Cavallers del Cid i Donya Jimena a Castelló (les dos amb seu a Burriana).

Divendres, 18 d'octubre

Este matí a les 9:00h, s'ha donat inici a estes recreacions històriques amb la V Lectura del Cantar de Mio Cid en el Saló de Plens de l'Ajuntament de Burriana, amb la participació de diferents membres de l'equip de Govern, a més de membres de la Germanor de Dames i Cavallers del Cid i Donya Jimena a Castelló.

Dissabte, 19 d'octubre

El dissabte, 19 d'octubre a les 17:40h., tindrà lloc la reunió de les associacions participants en el solemne acte del nomenament de Dames i Cavallers de la Germanor en la Plaça de la Mercé.Posteriorment, a les 18h. a l'Auditori Juan Varea, donarà principi l'acte de Nomenament de les noves Dames i Cavallers de la Germanor de les Dames i Cavallers del Cid i Donya Jimena a Castelló, que serà a càrrec de Pere I d'Aragó acompanyat de la seua esposa Inés d'Aquitània. Durant este acte, es recrearà la històrica firma d'aliança entre El Cid i el Rei Pere I d'Aragó i de Pamplona, que es va realitzar a Burriana al novembre de 1094.

En finalitzar esta trobada, donarà lloc a les 19:45h. la tradicional desfilada medieval pels carrers de Burriana que donarà inici en la plaça de la Mercé i continuarà per la plaça José Iturbi, els carrers Ausias March, Escorredor, Marí i La Carrera, fins a finalitzar de nou en la plaça la Mercé.Tot seguit, sobre les 20.00h., tindran lloc els nomenaments populars de xiquets i majors pels Cavallers de la Germanor, i després d'això, hi haurà balls medievals pels grups Octava Milla Medieval i renaixentista d’Utebo (Saragossa), Grup de recreació medieval Chorus Simul i Tambors Templers de Castelló, requerint en alguns d'estos balls la participació de públic.

Diumenge, 20 d'octubre

Per la seua part, el diumenge 22 d'octubre, a les 11.00 hores en l'Espai Cultural Sant Blai, es realitzarà l'acte solemne de Nomenament de Dames i Cavallers de l'Encomanda Templera de la Plana. Posteriorment, a les 11:45h., tindrà lloc la Desfilada Templera que transcorrerà fins la plaça Sant Blai, les calle Barranquet, Sant Serapio i plaça La Mercé.

Després d'este, se celebraran els nomenaments populars de Dames i Cavallers Templers i començaran, i a les 13.00 hores, s'oferirà una nova jornada de balls medievals pels grups Octava Milla Medieval i renaixentista d’Utebo (Saragossa), Grup de recreació medieval Chorus Simul i Tambors Templers de Castelló. Per a finalitzar, a les 13:45h. es cantarà l'himne Templer Senar nobis Domine.

Jesús Albiol, regidor de Cultura, ha afirmat que "els actes de recreació històrica no sols ens permeten connectar-nos amb el nostre passat, sinó que també són una oportunitat per a posar en valor el patrimoni cultural de Burriana. Volem convidar a tots els ciutadans i visitants a submergir-se en esta experiència única i conéixer millor la nostra història a través de desfilades, danses medievals i representacions que ompliran els nostres carrers de vida i història." “Un cap de setmana ple d'actes, que se sumen a les iniciatives de Assaborint Burriana i el II Rallye Ciutat de Burriana, que ajudaran a dinamitzar l'economia local, atraure visitants i enfortir el turisme” ha afegit Albiol..