Noticias Castellón
domingo, 24 de noviembre de 2024 | Última actualización: 21:28

L'UJI estudia els trastorns psiquiàtrics causats per la contaminació en l'àrea mediterrània

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 47 segundos

Noticias Relacionadas

L'exposició a contaminants és una amenaça per a la salut i el benestar de les persones. Nombrosos estudis epidemiològics, clínics i amb animals indiquen associacions adverses entre la contaminació i les malalties mentals. No obstant això, els mecanismes biològics responsables continuen sent esquius. Fins ara, no s'ha dissenyat cap tractament terapèutic que aborde aquest tipus de causes en les afeccions neurològiques associades.

Un equip d'investigació integrat per set universitats, entre elles la Jaume I de Castelló amb els grups BIOMyE-Biologia de la Memòria i l'Emoció; NEST-Neuropatologia i Plasticitat Cerebral i el Laboratori de Salut Ambiental, nou centres i instituts d'investigació i tres pimes, coordinats pel professor Marc Landry de l'Institut de Malalties Neurodegeneratives de Bordeus, estudiarà els trastorns psiquiàtrics i les comorbiditats causades per la contaminació en l'àrea del Mediterrani, com ara l'ansietat, la depressió, l'esquizofrènia i els trastorns del control d'impulsos.

El projecte 'Psychiatric disorders and comorbidities caused by pollution in the Mediterranean area' (PsyCoMed) parteix de la hipòtesi que els contaminants presents en la mar Mediterrània exposen les poblacions pròximes a un major risc de malalties psiquiàtriques i condicions comòrbides. Per a esbrinar-ho, es correlacionaran les investigacions preclíniques mecanicistes i integradores amb l'avaluació clínica dels processos inflamatoris en pacients psiquiàtrics.

Les universitats, centres d'investigació i instituts efectuaran estudis preclínics in vitro, in vivo i ex vivo de les vies inflamatòries sistèmiques i centrals (que són activades pels estressors ambientals i afecten les funcions cerebrals) per a comparar els seus resultats amb estudis clínics de poblacions originàries de diferents àrees de la zona mediterrània. La seua anàlisi afavorirà el coneixement sobre els mecanismes neuroinflamatoris desencadenats per contaminants en el sistema nerviós central i les seues conseqüències en els trastorns mentals.

La universitat pública de Castelló serà l'encarregada d'avaluar i monitorar l'alineació de tots els estudis amb els requisits ètics de les regulacions nacionals i de la Unió Europea. També s'ocuparà d'harmonitzar, en la mesura que siga possible, tots els protocols per a garantir el benestar dels animals i proposarà un sistema comú per al consentiment i l'autorització d'informes d'estudis en éssers humans. Entre els projectes liderats pels grups d'investigació de l'UJI es troba l'anàlisi de l'impacte sobre el sistema nerviós dels microplàstics i nanoplàstics en períodes d'alta vulnerabilitat quan la barrera sang-cervell pot resultar més permeable, com en el desenvolupament embrionari. És necessari ressaltar que la presència d'aquests agents contaminants està creixent alarmantment.

La formació de joves investigadors és una de les prioritats d'aquest projecte que es durà a terme a través d'estades i adscripcions provisionals a diferents centres. El propòsit és consolidar el seu aprenentatge perquè contribuïsquen directament als objectius de diversos programes europeus, com el programa EU4Health, a través de la prevenció de les malalties i les amenaces transfrontereres per a la salut i el desplegament d'estratègies terapèutiques per a un desenvolupament mental saludable millorant els medicaments.

Característica única

Una característica única del projecte PsyCoMed és la selecció de substàncies naturals amb possibles efectes antiinflamatoris i terapèutics per a tractar malalties psiquiàtriques i neurològiques. Els productes naturals aporten diversos avantatges com a agents terapèutics sobre les drogues sintètiques, entre els quals que és extremadament improbable que es convertisquen en nous contaminants.

A més de proporcionar una nova evidència sobre els mecanismes cel·lulars i moleculars involucrats en els efectes de la contaminació sobre la salut mental, PsyCoMed desenvoluparà un inventari de substàncies que poden mitigar la malaltia mental i determinarà la gravetat del seu impacte en la salut mental, amb la finalitat d'oferir mesures preventives que afavorisquen un tractament adequat per als trastorns mentals.

PsyCoMed és un projecte d'investigació multidisciplinària que combina l'experiència de grups d'investigació capdavanters en psiquiatria, comportament animal, biologia cel·lular, immunologia i neurociència, i pimes especialitzades en cribratge hormonal (Watch Frog) i desenvolupament de productes naturals com a agents terapèutics (FlaNat, BenePhyt), amb experiència complementària en diferents nivells d'anàlisis.

El projecte és finançat per la Comissió Europea a través del programa Horizon Europe, dins de les accions Marie Skłodowska-Curie (MSCA) per a afavorir l'intercanvi de personal. Es va iniciar al gener de 2023 i finalitzarà al desembre de 2026. El seu pressupost és d'1.159.200 euros aportats per la Unió Europea.

Pàgina web: https://cordis.europa.eu/project/id/101086247/es