Noticias Castellón
jueves, 21 de noviembre de 2024 | Última actualización: 19:35

La lluita contra la despoblació, part del decàleg del PSOE per negociar els pressupostos de Diputació

Tiempo de Lectura: 4 minutos, 28 segundos

Noticias Relacionadas

Falomir subratlla que les propostes han sigut elaborades al costat dels alcaldes i portaveus de les huit comarques i confia que Barrachina, aquesta vegada sí, busque el consens

El PSPV ha presentat un decàleg de mesures a la presidenta, Marta Barrachina, perquè els pressupostos de 2025 de la Diputació prioritzen l'ocupació, la competitivitat i la lluita contra la despoblació. El portaveu Samuel Falomir subratlla que les propostes han sigut elaborades al costat dels alcaldes i portaveus de les huit comarques i confia que Barrachina, aquesta vegada sí, busque el consens.

El Grup Socialista de la Diputació de Castelló ha presentat aquest divendres un decàleg de propostes a Marta Barrachina amb la voluntat que siguen “útils” per a l'elaboració dels pressupostos provincials de 2025. Segons ha explicat el portaveu socialista, Samuel Falomir, el document, que s'ha entregat en mà a la presidenta i signat en registre, constitueix un full de ruta que pivota sobre l'objectiu “d’enfortir la nostra província en termes de futur, modernitat i prosperitat”. Aquestes propostes, ha assegurat, són el fruit de la sèrie de trobades amb representants socialistes per les huit comarques de Castelló que va arrancar la direcció de grup aquest mes d'octubre a l'Alcalatén.

Els eixos centrals del decàleg socialista són tres. D'una banda, fomentar l'ocupació a través de l'augment dels fons del pla provincial d’ocupació i la reformulació de les bases de contractació per a permetre als municipis adaptar les contractacions a les seues demandes específiques. Li segueixen mesures per a impulsar la competitivitat, amb una línia d'ajudes específica per a modernitzar polígons industrials i una altra per a enfortir la projecció turística de Castelló. El tercer baluard del document signat pels socialistes i bandera de l'anterior govern de José Martí és la lluita contra la despoblació, amb plans per a recolzar els municipis més xicotets a garantir el proveïment hídric dels seus veïns, el compliment de les normes europees de reciclatge i la rehabilitació i construcció d'habitatges assequibles per a fixar població.

Altres mesures planejades per l'equip de Samuel Falomir al costat dels alcaldes i portaveus del PSPV és la petició de recursos extra per a atendre la salut mental infantojuvenil, incrementar el pressupost per al manteniment de camins rurals i de ratlla, reprendre polítiques de recuperació i dignificació de la memòria històrica i establir un pla d'infraestructures esportives per a aquells municipis amb major dèficit d'instal·lacions.

Per al líder socialista, el decàleg “respon a les necessitats reals de la ciutadania castellonenca, és ambiciós, útil i factible” i ha demanat a Barrachina que l’estudie i busque el consens. “És el que volen els castellonencs i el que necessitem perquè Castelló siga una província més forta”.

Contingut del Decàleg

1.      Augmentar la dotació econòmica destinada al Pla d'Ocupació de la Diputació de Castelló per a respondre a la tendència a l’alça en les xifres de desocupació a la nostra província. Reformular les bases perquè els municipis puguen adaptar la contractació a les seues necessitats reals, prioritzant l’ocupació de persones amb majors dificultats d’accedir o reincorporar-se al mercat laboral, com els joves i les dones.

2.      Destinar una partida econòmica als municipis xicotets perquè puguen realitzar obres de manteniment i de millora en els seus polígons industrials. També ha de servir per a com complementar les subvencions de l'IVACE i que cap ajuntament hi torne a renunciar per falta de recursos.

3.      Contemplar una nova línia pressupostària perquè els municipis amb menor població puguen:

  • a)      Millorar la xarxa d'aigua potable per a evitar fuites.
  • b)      instal·lar comptadors intel·ligents que informen sobre els consums en temps real i permeten actuar immediatament davant anomalies.
  • c)      adaptar els dipòsits d'aigua municipals a la nova normativa.

4.      Incorporar una línia d'inversió per a la compra de contenidors de recollida del fem que permeta abaratir el cost que assumeixen els municipis per la recollida de residus. Recuperar la línia per a la contractació d'educadors ambientals.

5.      Destinar una partida pressupostària específica per a atendre les necessitats de les poblacions més xicotetes en matèria de salut mental, fent incís especials en els col·lectius més vulnerables (adolescents, persones que pateixen soledat no desitjada). Finançament de l'elaboració de Plans Municipals de Salut Mental.

6.      Recuperar les partides destinades a la recuperació i dignificació de la Memòria Històrica i a la reparació moral de les víctimes de la repressió de la dictadura franquista.

7.      Incrementar els recursos destinats al manteniment de camins rurals i fixar una línia específica perquè els ajuntaments puguen delegar en la Diputació el manteniment d’infraestructures de ratlla.

8.      Col·laborar econòmicament amb els ajuntaments a fi que puguen adquirir i rehabilitar habitatges per a oferir-los a preu assequible com a mesura per a facilitar l'accés a un habitatge digne i lluitar contra la despoblació.

9.      Executar un pla de modernització d’infraestructures i recursos turístics de la província de Castelló, prioritzant els que en l'actualitat perceben menys atenció d'aquesta administració.

10.     Treballar conjuntament amb la Generalitat per a l'execució del Pla d'Infraestructures esportives, posant per davant aquells municipis que presenten un major dèficit d'instal·lacions.