L'ajuda, la més alta del país dins del Programa 2% Cultural, permetrà rehabilitar la zona fundacional d'aquest emblema del patrimoni alcorí
L'Ajuntament de l'Alcora valora amb gran satisfacció la concessió de 3,3 milions d'euros per part del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, a través del Programa 2% Cultural, destinats a la rehabilitació de l'edifici fundacional de la Reial Fàbrica del Comte d'Aranda (1726-1727), una de les actuacions més rellevants dins de la rehabilitació i posada en valor del conjunt de l'emblemàtica manufactura.
Aquesta aportació, que representa el 75% del valor total del projecte, marca una fita històrica, sent la major subvenció atorgada a l'Alcora per l'Executiu central.
L'alcalde, Samuel Falomir, ha destacat la transcendència d'aquesta inversió: “És un dia històric per a l'Alcora. La Reial Fàbrica és un dels emblemes més importants de la nostra identitat i patrimoni, i aquesta subvenció reflecteix el compromís del Govern d'Espanya amb la conservació del nostre llegat cultural. A més, ens posiciona com a referent en la recuperació del patrimoni històric a nivell nacional, a l'ésser l'ajuda més alta concedida de l'última convocatòria d'aquest programa”. De fet, és la més alta des de 2019 en l’àmbit nacional i la més alta de la Comunitat Valenciana de tota la història d'aquestes ajudes.
El projecte
Tal com es plasma en el Pla Director, la zona fundacional està destinada a ser un espai expositiu i d'interpretació de la Reail Fàbrica i de la indústria ceràmica, que connectarà la història ceràmica de l'Alcora amb el seu present, reforçant el vincle entre els veïns i el seu patrimoni.
A través d'aquest projecte es pretén recuperar l'espai original de la nau fundacional i el seu pati, mitjançant una intervenció de rehabilitació integral, que abastarà: eliminació d'elements impropis que impedeixen la lectura de la configuració inicial de l'immoble primitiu; recuperació dels elements originals; delimitació real i física de l'immoble que forma part de la nau fundacional; restabliment de la connexió original amb l'edifici d’habitatges: consolidació dels elements estructurals; recuperació de les façanes originals, retornant la seua imatge original; i intervenció en les patologies detectades en els elements constructius.
A més, es planteja traure a la llum el soterrani que existix sota la nau fundacional (pati est), actualment emplenat i segellat.
També es durà a terme una excavació arqueològica per a obtindre els elements, paviments i restes de murs originaris que han quedat enterrats després de l'evolució de l'edifici, i es dotarà als espais recuperats de condicions d'accessibilitat.
El projecte posarà en valor el seu caràcter arquitectònic i funcional com la primera fàbrica integrada d'Espanya. Aquest espai albergarà un centre d'interpretació i una àrea cultural L'actuació també contempla la millora dels entorns urbans, fent-los més accessibles i atractius per al turisme cultural.
A més de restaurar una part fonamental de la història alcorina, l'actuació també servirà per a impulsar el turisme, l'economia i l'orgull local. “La rehabilitació de la Reial Fàbrica és molt més que una obra de conservació; és un motor de desenvolupament que connectarà a l'Alcora amb el seu passat i projectarà el seu futur”, ha subratllat Falomir.
L'alcalde també ha volgut agrair al Govern d'Espanya la seua sensibilitat cap a municipis com l'Alcora, que combinen un important pes històric amb un teixit urbà i econòmic dinàmic. “Aquestes inversions són vitals per tal de garantir que municipis com el nostre puguen continuar desenvolupant-se i que el nostre patrimoni reba el reconeixement que mereix”, ha conclòs Falomir.
Amb aquest projecte, l'Alcora continua fent passos ferms cap a un model que combina tradició i innovació, consolidant-se com un municipi que creix i avança, sense perdre de vista les seues arrels.