Noticias Castellón
miércoles, 8 de enero de 2025 | Última actualización: 00:03

Compromís exigeix polítiques climàtiques davant l'inusual calor de 2025

Tiempo de Lectura: 2 minutos

Noticias Relacionadas

Portaveu de Compromís: "No podem actuar només quan l'emergència colpeja, hem d'estar preparats. Els pobles han d'estar preparats"

El grup de Compromís en la Diputació de Castelló ha reiterat la urgència d'adaptar les polítiques provincials a l'emergència climàtica, una realitat que es fa cada vegada més evident amb l'inusual clima càlid que està marcant aquest inici de 2025 a les nostres comarques. Temperatures molt per damunt de la mitjana per a aquesta època de l'any han fet que molts es pregunten: on és la neu? Castelló no ha vist una nevada considerable des de 2021, i els efectes de la falta de precipitacions es fan notar, especialment en els pobles d'interior.

"Els senyals del canvi climàtic són clars. Aquesta calor inusual a ple hivern no és normal, i la falta de nevades posa en risc no només els ecosistemes de muntanya, sinó també els recursos hídrics que depenen del desglaç", ha alertat la portaveu de Compromís, David Guardiola. "No podem actuar només quan l'emergència colpeja, hem d'estar preparats. Els pobles han d'estar preparats".

Per això, Compromís exigeix que la Diputació de Castelló lidere un canvi en matèria de prevenció climàtica. Això inclou inversions urgents en infraestructures resilients, com xarxes de proveïment d'aigua més modernes, i plans d'actuació concrets per a fer front a la sequera creixent que patirà la província en els pròxims anys.

"Aquestes temperatures hivernals són un avís més de com està canviant el clima, i la falta de preparació pot tenir conseqüències devastadores. És més eficient invertir en la renovació de les xarxes d'aigua i en mesures preventives que esperar a actuar quan el problema ja haja causat pèrdues i danys irreversibles. L'aigua és un bé essencial i cada vegada serà més escassa", ha advertit Guardiola.

La coalició també ha posat l'accent en la necessitat de protegir les zones de muntanya, especialment en un moment en què la neu es troba a faltar. La falta de precipitacions sòlides no sols afecta el paisatge, sinó que també té un impacte directe en les reserves d'aigua i en l'agricultura.

"Castelló ha canviat, el clima ha canviat, i les polítiques també han de canviar. La Diputació no pot quedar-se enrere. Actuem ja abans que siga massa tard", ha conclòs Guardiola.