Noticias Castellón
viernes, 22 de noviembre de 2024 | Última actualización: 22:28

Un estudi de l'UJI demostra l'eficàcia de la realitat virtual en el tractament de la fibromiàlgia

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 26 segundos

Noticias Relacionadas

Castellón Información

Investigadors de la Universitat Jaume I (UJI) han demostrat que la realitat virtual té una alta eficàcia en el tractament psicològic de la fibromiàlgia i una gran acceptabilitat entre els qui pateixen aquesta malaltia. Així ho revelen els resultats d'un assaig clínic controlat que ha sigut el primer en el món a utilitzar la realitat virtual per a tractar la fibromiàlgia.

Els resultats de la recerca de l'UJI tenen una gran importància, ja que l'eficàcia de la realitat virtual en el tractament de la fibromiàlgia indica que també pot ser aplicada en el tractament del dolor crònic produït per altres malalties reumàtiques o reumatològiques, com ara artritis reumatoide, artrosi o lumbàlgia crònica, entre altres, i que afecten el 10% de la població.

L'estudi va ser realitzat amb unes 60 pacients amb fibromiàlgia provinents de la sanitat pública, concretament del Servei de Reumatologia de l'Hospital General de Castelló, i els resultats van ser publicats recentment en The Clinical Journal of Pain, una de les publicacions científiques més prestigioses a escala internacional en l'àmbit dels estudis sobre el dolor.

Els resultats de l'estudi desenvolupat pels investigadors de l'UJI indiquen que les persones amb fibromiàlgia que van rebre el tractament amb realitat virtual van mostrar una millorança clínica estadísticament significativa, ja que va disminuir el grau de discapacitat i va millorar l'estat d'ànim de les pacients.

La fibromiàlgia és una síndrome de dolor crònic que causa dolors generalitzats durant la major part del dia i un profund esgotament, entre altres símptomes. Es tracta d'un important problema de salut pública, més comú sobretot en dones a partir dels 40 anys, i que produeix importants efectes psicològics negatius; de fet, un 35% de les persones afectades pateix símptomes de depressió i ansietat.

L'estudi realitzat pel Laboratori de Psicologia i Tecnologia (LabPsiTec) de l'UJI, dirigit per la professora Cristina Botella, s'emmarca en una línia de recerca vinculada amb l'ús de les noves tecnologies en l'àmbit de la salut i, en concret, en el tractament del dolor crònic. D'aquesta manera, l'assaig clínic es va centrar en el tractament psicològic amb realitat virtual d'un dels símptomes de dolor crònic amb més prevalença, com és la fibromiàlgia. Com explica la investigadora de l'UJI Azucena García Palacios, investigadora principal d'aquest estudi i coordinadora de la línia de recerca en dolor crònic, "aquestes pacients necessiten un tractament multidisciplinari que inclou un tractament mèdic, un de fisioterapèutic i un de psicològic. El tractament psicològic va dirigit a treballar la depressió i l'ansietat en les pacients amb fibromiàlgia i que aprenguen estratègies per a afrontar millor els problemes derivats del dolor i puguen tenir una millor qualitat de vida".