Noticias Castellón
viernes, 22 de noviembre de 2024 | Última actualización: 22:28

Educació dona a conèixer l'ordre que regula la jornada escolar als centres sostinguts amb fons públics

Tiempo de Lectura: 7 minutos, 49 segundos

Noticias Relacionadas

Castellón Información

La Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport ha publicat l'ordre per la qual es regula el procediment d'autorització d'un Pla Específic d'Organització de la Jornada Escolar en els centres sostinguts amb fons públics de segon cicle d'Educació Infantil, Educació Primària i Educació Especial valencians. Es tracta de la primera normativa que estableix un procediment públic i transparent perquè els centres, en l'exercici de la seua autonomia, puguen sol·licitar canviar el seu horari en igualtat d'oportunitats.

L'ordre estableix que les modificacions de la jornada escolar tindran un caràcter extraordinari i hauran d'anar acompanyades d'un pla específic d'organització de la jornada escolar que incloga activitats extraescolars gratuïtes per garantir l'obertura de les instal·lacions fins a les 17.00 hores, així com la planificació dels serveis complementaris de menjador i transport que han de quedar garantits.

El procediment està dissenyat tenint en compte criteris pedagògics, de manera que els canvis en l'horari garantisquen també la qualitat educativa. Pel que fa al calendari, la consulta a les famílies es realitzarà el 15 de setembre a tots els centres i les modificacions en la jornada escolar es podran aplicar al mes d'octubre, tan bon punt comence la jornada habitual als centres.

Calendari per a modificar la jornada escolar

El consell escolar del centre en el cas dels centres públics o el titular del centre en el cas dels privats-concertats realitzaran una sol·licitud de modificació de la jornada escolar, la qual ja contindrà una proposta. Aquesta sol·licitud es traslladarà a l'ajuntament de la localitat que, amb la consulta prèvia al consell escolar municipal, emetrà un informe. L'informe, sense ser preceptiu, serà tingut en compte en el procediment.

Posteriorment, el centre redactarà el pla específic d'organització de la jornada escolar i se sotmetrà a votació en el si del claustre del centre. Per a aprovar-lo caldrà, almenys dos terços de vots favorables de tots els seus integrants. El mateix percentatge que necessitarà posteriorment, quan siga sotmés a votació en el consell escolar de centre. Aquesta primera part del procediment ha de quedar enllestida al llarg del mes de juny.

Una vegada aprovat el Pla Específic d'Organització de la Jornada Escolar, la direcció o titular del centre educatiu enviarà a la direcció territorial d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, la documentació pertinent abans de l'1 de juliol. La direcció territorial, mitjançant la Inspecció, realitzarà un informe i l'enviarà, junt amb la resta de documentació, a la direcció general de Política Educativa, que emetrà als centres educatius un informe que, en cas que siga favorable, els autoritzarà a iniciar el procés de consulta a les famílies. Aquest informe el rebran els centres abans del 15 de juliol i podran preparar la consulta a les famílies, que se celebrarà en tornar de vacances.

En tornar de vacances, els centres podran publicar el cens provisional fins al 8 de setembre i procedir a informar les famílies sobre la celebració de la consulta. De manera extraordinària, en aquelles poblacions en què el dia 8 siga festiu, el termini es desplaça fins al següent dia de classe lectiu. La publicació del cens definitiu es produirà 48 hores després de la publicació del cens provisional.

Finalment, la consulta se celebrarà a tots els centres el dia 15 de setembre. A l'endemà
es remetran els resultats de l'escrutini de la consulta a les famílies a la direcció general de Política Educativa.

Una vegada enviats els resultats de l'escrutini a la conselleria, el director general de Política Educativa dictarà, entre el 19 i el 23 de setembre, l'autorització definitiva per tal que cadascun del centres educatius aplique el Pla Específic d'Organització de la Jornada Escolar que ha presentat. Les modificacions es podran aplicar a partir d'octubre, coincidint amb el canvi a l'horari habitual de tot el curs.

L'autorització definitiva s'estendrà per períodes de tres cursos acadèmics renovables, sempre que els resultats s'ajusten a les millores previstes en el pla. L'avaluació es realitzarà en funció de la incidència del nou horari sobre el procés d'ensenyament-aprenentatge i els resultats obtinguts per l'alumnat.

S'obri el termini per a la creació dels bancs de llibres de XarxaLlibres

A més, Conselleria d'Educació ha publicat l'ordre per la qual es regula la creació i posada en funcionament de bancs de llibres i material curricular en els centres sostinguts amb fons públics. L'ordre, també regula les ajudes que rebran els centres per a la reposició i renovació dels materials.

La creació d'aquestos bancs és l'objectiu final del programa #XarxaLlibres per tal de garantir la gratuïtat dels llibres i els materials curriculars i, alhora, complir amb l'objectiu pedagògic d'involucrar l'alumnat i tota la comunitat educativa en el bon ús dels materials, des de valors com la solidaritat i la coresponsabilitat. Per tal de facilitar les tasques burocràtiques als centres, Educació assignarà dos hores lectives setmanals al coordinador del banc de llibres de cada centre i ha flexibilitzat els terminis de la recepció de llibres i materials curriculars.

Formulari de lliurament de llibres i sol·licitud per a formar part del banc de llibres

Les famílies disposen d'un assistent telemàtic mitjançant el qual emplenaran un justificant dels llibres que es tornaran juntament amb una sol·licitud de participació en el banc de llibres. Les famílies que no disposen de connexió a Internet podran realitzar la sol·licitud en el centre educatiu on també rebran assessorament. Cal remarcar que el formulari serà diferent, segons si s'ha participat o no en la primera fase de #XarxaLlibres. Enllaç al formulari: xarxallibres.edu.gva.es

Una vegada emplenat el formulari, les famílies lliuraran al centre el lot de llibres junt al formulari telemàtic en paper, fins al 22 de juny en el cas d'Educació Primària i fins al 17 de juny o el dia de finalització d'exàmens pendents, en el cas de Secundària. En tots els casos, l'alumnat podrà disposar dels seus llibres per tal de preparar les proves finals.

Si no es pot realitzar la recepció dels materials i el centre necessita una ampliació de termini, podrà organitzar la recepció fins al 5 de juliol. L'assistent telemàtic també es mantindrà disponible fins a aquesta data, tant per a aquestos casos en què els centres amplien els terminis com per als casos de l'alumnat que no haja lliurat el material per haver de preparar proves finals.

D'altra banda, les famílies que matriculen els seus fills i filles en 1r de Primària, només hauran de sol·licitar la participació al banc de llibres i rebran en el seu moment el lot corresponent al curs que inicien.
Comprovació dels llibres i pagament de la segona fase

En la següent fase, la Comissió per a la Coordinació i Gestió del Banc de Llibres verificarà el nombre i l'estat dels llibres lliurats i validarà la informació emplenada per les famílies. El procés de comprovació i validació del material es realitzarà al centre fins al 15 de juliol.

La recepció dels materials l'organitzarà i supervisarà la direcció del centre mitjançant la comissió per a la coordinació i la gestió del banc de llibres i del coordinador del programa que s'haja designat. Així, es podran organitzar comités per nivells educatius o per aula, formats per tutors i, de manera voluntària, famílies i alumnat, perquè col·laboren, tant en la fase de recepció com en la resta del procés.

Els criteris per a atorgar la conformitat dels materials seran flexibles i s'admetran sempre que l'estat dels llibres i altres materials siga acceptable, no presente dificultats per a la lectura i siguen susceptibles de ser reutilitzats.

Una vegada validada la informació i comprovats els lots de llibres lliurats, es traurà un percentatge per a cada sol·licitud. Com a exemple, una família que lliure en les condicions estipulades 9 llibres de 10, tindria assignat un percentatge d'un 90% que s'aplicarà a l'hora de pagar les ajudes de la segona fase de #XarxaLlibres.

Posteriorment, aquestes dades es bolcaran en una aplicació informàtica, a la qual també tindran accés els ajuntaments, per tal que tramiten el pagament de la segona fase de les ajudes basant-se en el percentatge calculat. Així, en l'exemple que hem exposat, la família que ha lliurat 9 de 10 llibres d'un fill o filla rebria 90 euros del màxim de 100 que el programa #XarxaLlibres preveu en la segona fase per al xiquet o la xiqueta.

Per als cursos de 1r i 2n de Primària, a causa de l'especificitat del material emprat en aquestos cursos, s'emetrà un xec-llibre per a cada alumne o alumna en els mateixos centres i es lliurarà a les famílies per tal que adquirisquen els llibres de text. L'import màxim abonat serà de 160 euros.

Per a la resta de nivells educatius, els centres, atenent criteris de coresponsabilitat i sostenibilitat, reutilitzarà els llibres de text i materials curriculars amb la finalitat de racionalitzar la despesa pública. Es realitzarà la reposició d'aquell material que no reunisca les condicions necessàries per a ser reutilitzat, el corresponent a matèries de nova implantació o aquell que el professorat considere imprescindible substituir per criteris pedagògics. En aquestos casos, la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport proveirà els centres de la dotació pressupostària corresponent.