L'Ajuntament ha emès el seu Ple número 100 a través de la plataforma YouTube que atresora 623 subscriptors i més 15.800 reproduccions S'ha aprovat la delegació de competències que permetrà executar el Pla Edificant amb quatre actuacions com els gimnasos dels col·legis Pascual Nácher, Concepción Arenal i Escultor Ortells. La moció del PP per a atendre les necessitats del PAI Madrigal ha sigut sense dubte la més polèmica de la sessió, amb la presència de veïns afectats. Benlloch assegura que l'auditoria està en marxa
Castellón Información/S.N.
Vila-real ha celebrat aquest matí el ple ordinari del mes de març, en un nou horari, ja que ha començat a les 10 del matí i s’ha allargat fins a les 16.00, prop sis hores de sessió. Sembla que els partits s’han animat per aquesta disponibilitat més ampla de temps i per la imminent Pasqua i l’ordre del dia ha comptat amb 17 punts, a més de dos assumptes d’urgència i els precs i preguntes. Quasi res.
Com a punts destacats, Vila-real aprova l'adhesió per unanimitat a les ajudes de l’IVACE per a modernitzar quatre àrees industrials de la ciutat per valor 3,5 milions. La iniciativa explica inicialment amb quatre actuacions. S'ha aprovat la delegació de competències que permetrà executar el Pla Edificant en la ciutat i que comptarà amb quatre actuacions. Es va a crear un programa d'ocupació per a la creació d'un departament específic d'urbanisme després de polèmica moció del PP per a atendre les necessitats i reclamacions dels veïns del PAI Madrigal, alguns dels quals han estat en la sessió plenària.
Després de les propostes rutinàries, s’ha presentat una dació de compte del Pla de Comunicació 2018. El regidor de Comunicació, Francisco Valverde, ha donat compte del document i ha assegurat que no arriba al mig milió d’euros. “Es pretén promocionar totes les tradicions, fires, congressos que se celebren a Vila-real, actes multitudinaris molts d’ells amb gran retorn econòmic, pel que és necessari donar-los a conèixer amb campanyes. Per altra banda, l’aposta pel dret a la informació de la ciutadania perquè estiga formada i per la transparència”, ha indicat.
La proposta d’aprovació de reconeixement de compatibilitat a personal municipal de segon activitat pública com a professora associada de l’UJI ha sigut ratificada per unanimitat. Es tracta de la directora de l’Escola Taller, Inma Enguidano. Seguidament, s’ha elevat la moció de ratificació de l’acord de modificació provisional dels estatuts del Consorci de per a l’execució de les previsions del Pla zonal de les zones II, IV i V per a adaptar-la a la normativa actual.
S'ha aprovat amb el consens de tots els grups la proposta de modificació de l'ús de part de l’illa número 482 del PGOU, que afecta el solar situat al costat del centre de dia d'Alzheimer, per a la construcció del futur Centre de Rehabilitació i Integració social, CRIS, de la Fundació Manantial, així com la proposta de ratificació de l'acord de modificació provisional dels estatuts del Consorci per a l'execució de les previsions del Pla zonal de residus les zones II, IV i V, que permet adaptar el document a la normativa actual.
A més, el Ple ha donat llum verda a la modificació puntual del Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) per a construir una rotonda de 35 metres de diàmetre en la intersecció entre el Camí els Voltes i l'avinguda de Bèlgica que, tal com indica l'edil de Territori, Emilio Obiol, “es convertirà en la porta d'entrada al polígon industrial sud i també de la ciutat, assegurant l'accessibilitat i incrementant la funcionalitat”.
D'altra banda, la sessió número 100 que s'emet a través de YouTube ha servit per a aprovar la realització de la sol·licitud a la Generalitat per a la delegació de competències que permetrà executar el pla Edificant en la ciutat. La iniciativa compta inicialment amb quatre actuacions, com són la construcció dels gimnasos dels col·legis Pascual Nácher, Concepción Arenal i Escultor Ortells, juntament amb altres actuacions, a les quals se suma la reparació de la coberta del col·legi José Soriano.
El regidor d'Educació, Eduardo Pérez, ha explicat que “aquest pla, al que ens vam adherir al desembre, és més transparent i ens permetrà assumir l'execució de diferents obres molt necessàries per als centres educatius amb la rapidesa que desitgem i a un preu més raonable al qual ens tenia acostumat el Govern del PP”, al mateix temps que ha recordat que “serà la Generalitat qui es faça càrrec de les despeses”.
.El portaveu del PP, Héctor Folgado, ha enlletgit que fins ara l'única inversió realitzada per la Generalitat a la ciutat ha sigut l’ascensor de l’Escultor Ortells. Ha enumerat totes les millores i obres que són necessàries en els centres educatius de Vila-real, a més de lamentar, que en aquestes primeres actuacions no s’haja inclòs el quart institut i un edifici propi per a l’EOI.
Des de Cs, la regidora Ana Riera, ha explicat que el seu vot ha sigut favorable perquè significarà que es facen realitat les reivindicacions dels col·legis i instituts, malgrat que reconeix que amb el pla “la Generalitat es llava les mans i delega les competències que li corresponen”.
Santi Cortells, de Compromís, ha comparat Edificant amb els sobrecostos que va acumular Ciegsa. “El conseller Marzà va estar ací el divendres i m’haguera agradat que èpoques anteriors els seus antecessors ho hagueren fet”, assegura.
Posteriorment, s’ha retirat del ple l’adhesió del Municipi de Vila-real al Pacte Estatal d'Intervegas, ja que segons el regidor de l’àrea, Josep Pasqual Sancho, ha d’estudiar-se més a fons.
La moció del Grup Popular per a la convocatòria de les línies d’ajudes a diferents col·lectius promeses, pressupostades i incomplides en 2017 i 2018 s’ha desestimat amb els vots de Cs i PP a favor, els quals l’han presentada de forma conjunta, i en contra de Compromís i PSPV. Compromís ha presentat una esmena que no ha sigut acceptada, “perquè redunda l’error”. Folgado ha assenyalat que “les conseqüències polítiques socialistes estan afectant els veïns. Han incrementat endeutament, pujat impostos i prioritzats capritxos i palaus en lloc de mantenir les ajudes als regants, subvencions Erasmus, a emprenedors, d’escoles infantils i d’entitats socials com Acudim, a més de l’increment del'1% del sou dels funcionaris”, ha apuntat.
Domingo Vicent, de Cs, ha assegurat que les retallades encobertes del bipartit s’han convertit en un fet habitual. Xavi Ochando, portaveu de Compromís, ha aclarit que “l’equip de govern no ha apujat cap impost, l’endeutament tampoc l’hem apujat, el vam baixar 30 punts en arribar al govern i tenim l’Icio i altres impostos més baixos. A més, Ochando ha llançat un dels grans anuncis de la sessió que és que en el present pressupost les ajudes als regants seran duplicades.
Per la seua banda, Anna Vicens, del PSOE ha lamentat el retard en el pagament dels acords i ha destacat l’augment del Capítol 4 del Pressupost amb 2,7 milions “enfront dels 600.000 euros que destinava el PP quan governava”.
La proposta sobre la renúncia de membre del Consell Jurídic Consultiu ha sigut presentada de forma conjunta entre PSOE, Cs i Compromís i ha volgut afegir una esmena que no ha sigut acceptada.
La regidora socialista Sabina Escrig ha manifestat que la proposta pretén que els casos de corrupció no es queden en paper mullat. “La ciutadania ha perdut la confiança en la classe política i per això l’ex president Francisco Camps ha d’assumir responsabilitat davant les acusacions de Ricardo Costa per la suposada ‘festa del PP’ i així demostrar que la política no és roïna”. Tots han votat sí i el PP s’ha abstingut.
Ana Riera, de Cs, ha assegurat que l’òrgan ha comptat amb persones de prestigi i renom i el PP en aquesta ocasió ha perdut una oportunitat d’or per a desmarcar-se d’aquells als que protegeixen a pesar del que diuen que no són part del seu equip. L’edil de Compromís, Josep Pasqual Sancho, ha incidit en la idea de recuperar els diners desviats pels casos de corrupció. Per la seua banda, Jaume Llorens ha explicat que aquesta mesura s’inclouria dins de la revisió i la reforma estatut dels expresidents de la Comunitat i ha indicat que Camps encara no està condemnat i que s’ha de respectar la presumpció d’innocència.
El grup municipal de Compromís per Vila-real ha presentat una moció en la qual ha mostrat el seu suport a la nova proposició de Llei Electoral Valenciana. La iniciativa, que també ha arribat als Corts de la mà de Compromís, suposa, tal com indiquen des del grup municipal, “no només dur a terme reivindicacions històriques com la rebaixa electoral del 5% al 3%, sinó també situar al País Valencià en l’avantguarda de la igualtat i la participació democràtica amb la introducció de llistes desbloquejades i llistes paritàries entre homes i dones”.
La nova Llei Electoral Valenciana proposa, entre altres mesures, rebaixar la barrera electoral actual del 5% dels vots emesos (vàlids i nuls) al 3% (sense comptar els nuls) a nivell de circumscripció i en el conjunt territorial, ja que “fins ara és la barrera electoral més dura de l’Estat, amb l’única excepció de la de Canàries”. Així mateix, la iniciativa pretén convertir al País Valencià en la primera comunitat autònoma que permeta a la ciutadania personalitzar el seu vot en les pròximes eleccions als Corts, marcant amb una creu les seues preferències per a un màxim de tres candidats.
Entre altres mesures, la proposta de llei inclou una mesura d’igualtat que pretén superar l’actual proporció 60-40 entre homes i dones. “Proposem llestes cremallera per a garantir la igualtat total en l’accés a la representació de tots dos sexes, blindant el 50-50″, indiquen. Una iniciativa que també arribarà a la composició de la Junta Electoral Valenciana i que garanteix el reconeixement del dret a la identitat i a l’expressió de gènere.
D’altra banda, en la nova legislació s’estableix com a incompatibilitat la duplicitat de càrrecs. Així, els membres de corporacions locals, integrants dels gabinets de membres del Consell, persones que ostenten la presidència o direcció general d’una Caixa d’Estalvis o titulars d’autoritats portuàries per nomenament de la Generalitat no podran exercir com a diputats.
En un altre ordre de coses, el document estableix incentivar la realització de primàries obertes a la ciutadania per a reforçar la democràcia interna dels partits, ajudant a sufragar els gestos que comporta la realització de primàries. També s’estableix l’obligatorietat de la celebració de debats electorals en la televisió pública valenciana en horari de màxima audiència i l’enviament centralitzat de paperetes i publicitat de les diferents candidatures per a estalviar recursos econòmics a l’Administració i aconseguir un menor impacte en el medi ambient. D’altra banda, tot i que és l’Estat qui té les competències, es pretén facilitar el vot als residents en l’estranger facilitant diferents jocs de paperetes en format electrònic de cada circumscripció per a poder ser impresos i utilitzats amb total garantia.
La distribució del temps gratuït de propaganda electoral en cada mitjà de comunicació de manera proporcional i l’adaptació de la llei a l’Estatut de 2006 completen la proposta. “Sabem que serà difícil que altres grups donen suport a aquesta llei, però esperem que puga tirar endavant”, asseguren des del grup municipal. Aviat s’engegarà una campanya autonòmica per a donar a conèixer la proposta, configurada com la més democràtica de l’Estat.
Santi Cortells ha explicat que la clàusula barrera del 5% és un mur que ha sotmès a l’anonimat a un bon grapat de valencians i que és una garantia per al manteniment del bipartidisme i en una “democràcia no es pega i es castiga als menuts, se’ls protegeix. Amb aquesta política ens acostem més a països ‘democràtics' com Turquia i Russia més que a Dinamarca”.
La moció ha eixit endavant amb els vots a favor de Compromís i PSPV, l’abstenció de Cs abstenció i el vot del PP en contra
Des de Cs han manifestat que “si això que demana s’haguera fet a Catalunya ara tindríem un Govern constitucionalista” i el PP ha criticat que la llei no naix del consens, ja que el Govern de la Generalitat no s’ha volgut asseure amb el PP per a negociar. “Creem en les capacitats de les persones indiferentment del seu sexe i n’estem segur que imposant no s’afavoreix la democràcia de cap manera”, ha dit Alejo Font de Mora.
La moció del Grup Ciutadans per a l’estudi i la instal·lació de sales de lactància i alimentació en edificis municipals ha sigut aprovada per unanimitat
La portaveu adjunta de Cs Ana Riera, ha proposat, a través d'una moció plenària, "l'habilitació de sales de lactància en els edificis municipals" i, en aquest sentit, ha reclamat "dotar per als pressupostos de 2018 i també els de 2019 d'una partida perquè puguen escometre's les reformes pertinents".
Riera ha explicat que "aquestes sales estan destinades tant a mares com a pares que poden alimentar o canviar als seus bebès com un servei que ha d'oferir-se necessàriament per a seguir avançant en igualtat i en la conciliació de la vida familiar i laboral”. Així, l’edila ha aclarit que "són molts els edificis municipals i múltiples els seus usos pel que cadascun haurà d'adaptar-se segons les seues característiques i en funció del determinat pels tècnics municipals i el Govern, si accepten finalment la proposta de Cs".
"Les sales de lactància institucionals no solament serveixen perquè les dones que ho desitgen puguen exercir el dret a la lactància materna dins de l'àmbit laboral, sinó que també puguen fer-ho aquelles veïnes que vagen a fer alguna gestió o assistir a un esdeveniment en alguns dels immobles” ha resolt la regidora.
Tots els grups han recolzat la iniciativa en la seua intervenció i l’alcalde, José Benlloch, ha assegurat que l’Ajuntament serà pioner i innovador en aquest projecte, ja que no hi ha cap exemple en la província, “per això no serà senzill ni ràpid”.
No tan bona acollida ha tingut la següent moció de Ciutadans sobre la creació d’un programa d’orientació professional destinat als aturats de llarga durada majors de 45 anys i també a les dones que per condicions personals o socials no hagen pogut incorporar-se al mercat laboral". "Aquest programa té un doble objectiu d'una banda orientar i aprofundir en la motivació dels treballadors i per un altre, establir un contacte permanent amb les empreses per a detectar els sectors en creixement, les necessitats de qualificació demandes i les oportunitats laborals", ha explicat Vicent.
En aquest sentit, el regidor ha remarcat que "el 2017 es va tancar amb un 50 per cent d'aturats de llarga durada majors de 45 anys, sent les dones les més afectades el que demostra que les mesures dutes a terme pel bipartit estan sent clarament insuficients". Així, el portaveu ha recordat que "Cs va presentar aquesta mateixa proposta ja en 2015, però el Govern va preferir fer oïdes sordes i no recolzar la proposta malgrat no donar cap argument sòlid". "Potser si l'hagueren aprovat, ara la situació seria millor", ha postil·lat l'edil.
"Els desocupats majors de 45 anys és un problema que no es va a resoldre fàcilment, encara que l'economia millore, ja que la població està envellint i les exigències tecnològiques creixent", ha assegurat el portaveu, per açò "des de Cs esperem que l'Executiu reflexione i sí done suport a aquesta vegada la moció".
La moció sigut desestimada amb els vots de Cs i PP a favor i el del PSPV i Compromís en contra.
El portaveu de Compromís, Xavi Ochando, s’ha sorprés per la proposta, ja que hem invertit quasi quatre milions en plans d’ocupació en Vila-real que han arribat a diversos col·lectius i grups d’edat. El regidor socialista, Javier Serralvo, ha lamentat la política fàcil de Ciutadans, ja que demanen coses que ja s’estan fent. “Mentre hi haja una sola persona en atur no traurem pit però des que vam arribar al Govern, hi ha uns 2000 parats menys, un 36% d’atur”.
La proposta del Grup Socialista per a regular adequadament la figura del consumidor vulnerable ha sigut aprovada amb els vots de PSPV i Compromís a favor, Cs en contra i PP abstenció.
El grup municipal de Compromís per Vila-real ha presentat una moció per a sumar-se a les reivindicacions de la Coordinadora Estatal per la Defensa del Sistema Públic de Pensions i exigir un sistema de pensions digne. “Davant l'incessant qüestionament al qual s'està sotmetent el nostre sistema de Seguretat Social i, per tant, la viabilitat del sistema de pensions, s'ha iniciat una campanya de suport i defensa d'un sistema que ha sigut i ha de seguir sent garant de cohesió i de protecció social”, indiquen.
Des del grup municipal es considera que el sistema públic afavoreix la cohesió social i respecta els drets construïts al llarg de la vida laboral, la qual cosa al costat de mesures efectives de redistribució de la riquesa haurien de garantir pensions suficients en tots els casos, mantenint el seu poder adquisitiu i reemplaçant la fórmula actual de revaloració, que es limita a garantir un clarament insuficient increment del 0,25% anual.
“De forma subtil, però constant, es repeteixen arguments que presenten una suposadament inevitable inviabilitat del sistema, utilitzant com a argument un fenomen conegut i previsible, com és l'increment de les persones d'edat avançada, la menor entrada de població estrangera o la menor natalitat, al costat de l'existència d'un mercat de treball que ofereix ocupacions escasses i poc remunerats”, denuncien. “Cal corregir la situació amb unes polítiques adequades, en lloc de mantenir les equivocades polítiques d'austeritat a ultrança que, a més, es combinen amb missatges que les pensions públiques són inviables, mentre d'altra banda s'ofereixen sistemes privats de pensions com a alternativa, obviant que no són, de cap manera, capaces de protegir millor al conjunt de la població pensionista”, indiquen.
Per aquest motiu, Compromís reivindica davant l'Executiu central la necessitat de recuperar els mecanismes de govern i la participació del sistema públic de pensions a través del diàleg social i en el marc del Pacte de Toledo. “Els poders públics han d'apostar per garantir, des del sistema públic, pensions suficients com a eina fonamental per a mantenir i reforçar la cohesió social”, afirmen. Segons el parer de Compromís, el problema no està en el sistema, sinó en la voluntat de reduir el nivell de cobertura, per açò, sol·licita al Govern i a tots els grups polítics amb representació un “diàleg” per a garantir el futur de les pensions per als qui ja la cobren, però “també per als actuals cotitzadors que en el futur seran pensionistes”.
Els afectats pels problemes del PAI Madrigal assisteixen a l’encreuament d’acusacions entre PP i equip de Govern
La moció del Grup Municipal Popular per a atendre les necessitats i reclamacions dels veïns del PAI Madrigal ha sigut sense dubte la més polèmica de la sessió, ja que l’ambient venia caldejant des de fa dies amb la roda de premsa que va oferir Héctor Folgado per a denunciar “el malestar dels veïns de la partida Madrigal així com els del barri del Progrés davant la falta de gestió de l’alcalde, José Benlloch, i el regidor d’Urbanisme, Emilio Obiol.
La formació ha criticat que l'alcalde, en dues legislatures, no ha urbanitzat ni un metre d’aquesta partida enfront dels 400.000 metres de l’era de l’anterior govern popular. “Una urbanització que consisteix a dotar de serveis als veïns que viuen en aquesta zona i que tenen els mateixos impostos però no reben els mateixos serveis que la resta de veïns de la ciutat”, apunten.
“Després de diverses reunions i davant el caos de Benlloch i els constants incompliments fets als residents en aquesta zona, el PP ha decidit plantejar solucions clares per al Madrigal. El que demanem és que es creu un servei d’atenció als veïns que tenen problemes en la partida Madrigal perquè quan vengen a reclamar sàpien a qui han de dirigir-se i que siga un interlocutor amb capacitat de solucionar els problemes”.
El PP ha proposat donar celeritat a l’auditoria que havia de radiografiar l’estat de la partida i, després d’haver-la acceptat fer-la, “demanen que es faça pública”. Folgado ha explicat que “hi ha zones, com el carrer Algemesí, per les quals no pot passar una ambulància per exemple i que els veïns han arreplegat signatures però que ningú els fa cas”. Per al regidor del PP “és una vergonya que els veïns no puguen reunir-se amb el seu alcalde i que ningú els done explicacions ni solucions als seus problemes”.
La cara d’Emilio Obiol i de l’alcalde, José Benlloch, era un poema, sobretot per la presència dels veïns afectats davant, un total de sis. Obiol ha titllat el que fet el PP de desvergonyia política. “El PAI Madrigal es va fer d'esquena als veïns i ha tingut unes conseqüències desastroses que encara arrosseguem, encara que s’han solucionat algunes coses”.
Folgado ha reclamat al regidor que expose el cas d’una fanal retirada que molestava a un resident enfront dels més 400.000 metres quadrats fets pel PP.
“Els veïns demanen que s’augmenten les mesures seguretat en zones com els carrers Xàtiva i Algemesí i serveis bàsics com el clavegueram, ja que paguen la contribució com la resta de ciutadans però no gaudeixen d'aquest. No estem demanant que facen coses il·legals, però que donen solució al que es puga”, ha incidit.
El regidor d’Urbanisme ha respost al PP que l’actual agent urbanitzador està des de 2004 en una situació de disolució voluntària, ara en liquidació i acabarà en extinció, "per tant no anem a autoritzar les quotes a aquest ens, ja que és probable que no s’urbanitze”.
L’alcalde, José Benlloch, ha intervingut per a defensar la gestió d’Obiol en aquest assumpte. “Hi ha un agent urbanitzador que mana sobre el que es fa en eixe PAI i que no ens va deixar actuar i donar una solució. Ens hem negat a passar les quotes perquè no estaven segurs que donarien el servei i m’han demandat, encara que no ho hem fet públic, i per sort la justícia ens ha donat la raò. L’auditoria està contractada i s’està fent i Bankia no s’ha assegut en aquest govern per a arribar a una solució, va decidit vendre el PAI a un fons d’inversió que ens provoca molts dubtes.
Benlloch també ha llançat un anunci i és que s'està treballant per a la creació d'un departament específic d'urbanisme, mitjançant un programa d'ocupació amb una duració de tres anys, i que estaria al servei de la ciutadania. Comptarà amb quatre treballadors, un arquitecte general, un enginyer de camins, un arquitecte tècnic i un administratiu perquè s'ocupen d'assumptes com el Pla General, el mateix Pai Madrigal o la millora de la industrialització. "Si ja tinguerem el pressupost, sabrien que està inclòs en ell i no haurien presentat aquesta moció." L'alcalde ha assegurat que l'advocat està disposat a renegociar el PAI. La proposta s’ha desestimat amb els vots en contra de Compromís i PSOE, l’abstenció de Cs i el sí del PP. Advocat està disposat a renegociar el PAI.
Dins dels assumptes d’urgència s'ha aprovat per unanimitat adherir-se a les noves ajudes que ofereix l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE) per a reindustrialitzar i millorar polígons industrials a les ciutats. Es tracta d'un programa finançat al 100% per la Generalitat, que servirà per a modernitzar zones industrials i que enguany, tal com ha explicat el regidor de Territori, Emilio Obiol, se centra en la comarca de La Plana. En principi se sol·licita la inclusió de quatre àrees industrials al programa. Una de les peticions, amb cost de 700.000 euros, serviria per a desdoblar el tram de la carretera d'Onda entre Vila-real i el pont de l'AP-7. A més, es demanen ajudes per a l'àrea industrial entre la zona del Miralcamp i el Camí les Voltes, el PAI Alaplana i els voltants, i també l'àrea Sud-oest i el Molí nou. En conjunt, serien 3,5 milions d'euros en quatre paquets que servirien per a urbanitzar al 100% la zona de l'avinguda de Castelló, a més, es planteja la construcció d'un carril bici a totes les zones esmentades, així com voreres, enllumenat, fibra òptica municipal, i s'inclou l'execució d'algunes zones verdes, rotondes, etc. que "ajudarien a donar una imatge millorada dels accessos a les àrees industrials".
Pleno emès número 100
L'Ajuntament de Vila-real ha emès el seu Ple número 100 a través de la plataforma digital de vídeos YouTube. Un servei pioner al territori valencià que es va engegar el 7 d'abril de 2014, convertint a Vila-real en una de les poques ciutats a emetre en directe els plens municipals i una de les primeres a utilitzar el sistema d’streaming a través de YouTube per a fer-ho.
D'aquesta manera, la ciutat compleix amb l'objectiu de posar les tecnologies a l'abast del ciutadà, afavorint l'accés a la informació i fomentant la transparència en la gestió, acostant els plens i la informació més rellevant de l'àmbit municipal sense cap cost als veïns, que poden seguir les sessions des de qualsevol tipus de dispositiu, com a televisions intel·ligents, tablets, ordinadors o mòbils.
La innovadora mesura s'ha consolidat al llarg del temps i compte en l'actualitat, després de prop de quatre anys en funcionament, amb 623 subscriptors, que estan permanentment al dia del que ocorre en el consistori. Així mateix, s'han produït un total de 15.812 reproduccions –una mitjana de 158 per cada vídeo- i en total són 177.512 els minuts de reproducció, amb una mitjana d'11:13 minuts per cada projecció.
Així mateix, el canal de YouTube de l'Ajuntament ha emès –al marge del centenar de plens comptabilitzats- altres esdeveniments en streaming, com alguns congressos o la representació musical de tall contemporani Laquima Vere. També disposa de tot tipus de reportatges i informació sobre esdeveniments i actes oficials, notícies i actualitat municipal, campanyes per a donar a conèixer les marques de la ciutat i altres continguts, que han comptat amb prop de 200.000 visualitzacions en el temps.
“Des del primer minut que vam assumir la tasca de govern municipal, un dels nostres principals objectius ha sigut sempre incrementar la transparència en la gestió municipal. Per açò, iniciem l'enregistrament i emissió dels plens íntegres a través de la televisió local, que en l'anterior legislatura va arribar a estar fins i tot vetat", recorda l'alcalde, José Benlloch, qui destaca l'important salt qualitatiu que suposa aprofitar les noves tecnologies per a acostar-se encara més als ciutadans.
Precs i preguntes
En el torn de precs i preguntes, l'oposició ha preguntat per Aquasport i el regidor d'Esport, Javier Serralvo, ha assegurat que están pendent per temes mèdics. Per la seua banda, Marisa Mezquita ha expressat el seu malestar per haver preguntat diverses vegades per l'auditoria del PAI Madrigal i que no se li haja informat dels avanços. També ha preguntat per l'Edar Vora Riu i se li ha informat que s'està redactant l'informe d’expropiació. Així mateix, l'alcalde ha anunciat que el dijous hi haurà un ple a les 9.30 per fer modificacions de crèdit per valor de prop de 500.000 euros que permetrà pagar l'increment dels sous dels funcionaris de l'1%, les remuneracions del personal dels plan d'ocupació i part d'un crèdit.
Reaccions
El portaveu de Ciutadans en l'Ajuntament de Vila-real, Domingo Vicent, ha criticat que "el bipartit abandone als aturats majors de 45 anys i haja rebutjat el pla proposat per Cs per a millorar l'ocupabilitat d'aquest grup social per segona vegada en la legislatura". "En el 2017, la meitat dels aturats de la localitat superaven aquestes edats i de l'augment en el nombre d'aturats respecte a fa deu anys, el 80 per cent correspon a aqueix perfil", ha explicat el regidor, qui ha lamentat que "malgrat aquestes xifres tan dramàtiques el Govern no reaccione i preferisca seguir mirant cap a un altre costat".
Respecte a la moció conjunta amb el PP sobre les ajudes directes a alguns col·lectius de la ciutat el regidor ha titllat de "retallades encobertes aquests impagaments als veïns". "El Govern de PSOE i Compromís diu que no té diners, però segueix gastant en Propaganda, segueix obsessionat amb la compra d'edificis amb diners públics, mentre no tenim un Parc d'Habitatges Socials, o segueix gastant subvencions d'altres Administracions en 'un bar amb ànecs', com és el Molí La Vila", ha subratllat l'edil.
Quant a la proposta per a elaborar una auditoria externa sobre el PAI El Madrigal, el portaveu ha enlletgit al PP que "la seua mala gestió ens haja portat a aquest atzucac ja que aquest PAI és el gran empastre de l'ex Governe popular a Vila-real que va portar a alguns veïns a haver de pagar fins i tot 100.000 euros més IVA en plena crisi, a més de nombroses sentències contra el Consistori".
Per la seua banda, la portaveu adjunta de Cs, Ana Riera, ha celebrat "el suport unànime a la moció de Cs per a l'habilitació de sales de lactància en els edificis municipals". "Amb aquesta moció ajudem a avançar en la igualtat real entre dones i homes amb fets i no amb paraules a través d'una política útil", ha asseverat l’edila.
Finalment, Riera ha apuntat sobre l'aprovació del tràmit per a Edificant que "és la constatació del fracàs i la incapacitat de la política educativa del senyor Marzà".