Noticias Castellón
jueves, 21 de noviembre de 2024 | Última actualización: 19:57

Alcón aborda la necessitat d'acabar amb la bretxa de gènere a les STEM

Tiempo de Lectura: 1 minutos, 57 segundos

Noticias Relacionadas

En l'àmbit de la ciència, la transferència i la innovació, Alcón ha advocat per incorporar la perspectiva de gènere en la formació prèvia

Castellón Información

La rectora de la Universitat Jaume I i delegada de la Presidència de Crue per a Polítiques d'Igualtat, Eva Alcón, ha participat en el cicle temàtic #SonPioneras sobre igualtat i transferència de les dones acadèmiques organitzat per la Universitat de Granada. La segona sessió del cicle, que ha coincidit amb la celebració del Dia Internacional de les Dones Emprenedores, ha comptat també amb la participació de la rectora de Granada, Pilar Aranda.

Alcón ha destacat que un dels reptes «urgents» que afronten les universitats és «trencar amb la bretxa de gènere en les disciplines STEM per a evitar el risc que es produïsca una exclusió de la dona en el mercat laboral en una societat cada vegada més tecnològica». En aquest sentit, ha subratllat que al baix percentatge d'universitàries en estudis de ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques (STEM per les seues sigles en anglés) se suma que les dones només representen el 18% de les persones ocupades en sectors TIC, «quan precisament el sector tecnològic és el que té una major perspectiva d'ocupabilitat i amb treballs millor pagats».

La ruptura dels sostres de vidre i l'impuls als lideratges femenins; la necessitat d'avançar en conciliació corresponsable per a evitar la bretxa en les cures i avançar en la incorporació de la perspectiva de gènere en la ciència, la transferència i la innovació també són altres desafiaments pendents, segons la delegada de la Presidència de Crue per a Polítiques d'Igualtat.

En l'àmbit de la ciència, la transferència i la innovació, Alcón ha advocat per incorporar la perspectiva de gènere en la formació prèvia i en totes les fases de la investigació i per impulsar i visibilitzar la transferència que protagonitzen les dones. Finalment, ha citat a tall d'exemple alguns programes i iniciatives que estan contribuint a trencar amb els biaixos de gènere en la ciència i la innovació, com Innovatia 8.3, el blog Dones amb ciència, el programa UJI-Lamarr o el de #SonPioneras impulsats per diferents universitats espanyoles.