El projecte començarà a materialitzar-se en 2021, previsiblement a la primavera
Castellón Información
L'Ajuntament de l'Alcora està preparant la documentació per traure a licitació el projecte de restauració i posada en valor del castell de l'Alcalatén, una actuació que compta amb una subvenció de 221.500 € del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, a través del programa 1,5% Cultural, la qual cosa suposa un 75% del pressupost total.
La subdelegada del Govern, Soledad Ten, acompanyada per l'alcalde, Samuel Falomir, la regidora de Cultura i Patrimoni, Ana Huguet, el regidor d'Urbanisme, Julián Tena, i el director del Museu de Ceràmica, Eladi Grangel, ha visitat aquest matí el monument, tot un emblema de la comarca a la qual dona nom.
Falomir ha valorat la importància d'aquestes accions, que, com ha destacat, tenen el doble comés de rescatar i divulgar la història i el patrimoni local, així com ampliar l'oferta cultural i sumar un atractiu turístic a la localitat. Així, l'alcalde ha agraït el treball de la subdelegada en el procés per a la concessió de la subvenció i la sensibilitat del Govern, del qual és la màxima representant a Castelló, en la protecció i posada en valor d'un bé “tan preuat” i de “tant de valor” per a l'Alcora i l'Alcalatén.
Per part seua, Ten ha manifestat que “sempre recolzarem aquest tipus d'iniciatives tan importants, destinades a preservar i posar en valor el nostre patrimoni històric i cultural”.
El projecte començarà a materialitzar-se en 2021, previsiblement a la primavera, de fet, és una de les inversions destacades dins del pressupost de l'Ajuntament per a l'any vinent, aprovat aquesta setmana per unanimitat.
Pel que respecta a l'actuació, l'objectiu que s'ha proposat l'Ajuntament és culminar la restauració del castell, de manera que excavaran per complet l’alcassaba, i restauraran el tram d'avantmuralla que queda encara pendent, així com els murs que romanen en peus i altres estructures visibles actualment.
Es tracta d'una actuació completa i comptarà amb una sèrie d'accions complementàries que s'aniran implementant durant la fase d'obres i amb posterioritat a la finalització d'aquestes, i que suposaran millores a l'entorn d'aquest.
La intervenció es desenvoluparà en diferents fases: neteja i preparació de l'àrea d'actuació i zona circumdant, excavació arqueològica, consolidació i restauració d'estructures, passeig arqueològic, divulgació i accions complementàries.
L'actuació inclou també la creació d'un itinerari de visita, que envoltarà al castell, i una passarel·la que facilitarà l'accés fins a la part més alta, que en l'actualitat és molt complicada i s'ha de realitzar grimpant per unes roques.
Aquest recorregut partirà de l'esplanada Sud (aparcament, zona informativa) i recorrerà en part un tram de la sendera senyalitzada PR-CV-357, fins a la cara nord del castell; des d'allí, es condicionarà una senda fins a l'aljub Nord, que continuarà fins a la torre Oest per a envoltar per l'exterior la falsabraga Sud fins a enllaçar de nou amb el PR-CV-357. En aquest punt s'habilitarà l'accés a l’alcassaba per l'angle Sud-est, mitjançant passarel·la escalonada, aprofitant un tram en el qual no s'ha conservat l'avantmuralla.
Quan finalitzen les obres, i com a acció complementària a càrrec de l'Ajuntament de l'Alcora, s'habilitarà una zona informativa a l'esplanada Sud, al costat de la zona d'aparcament, i una zona de descans en els voltants de l'aljub Nord, per ser aquesta la zona més arbrada.
Com a fase final de la intervenció, s'instal·laran elements informatius de diferent format i contingut, amb un llenguatge didàctic que permeta la comprensió del monument, el seu context històric i l'entorn natural.