La regressió de la costa és un dels principals problemes del litoral, ja que a poc a poc, la mar guanya territori a la sorra
La platja d’Almassora, com tantes altres platges en el litoral mediterrani, també ha estat maltractada pels nombrosos temporals, com ara, el Glòria. Cal tindre en compte que la platja d’Almassora reuneix moltes reivindicacions històriques, però ara aquestes són molt més urgents davant la destrossa dels temporals i sobretot, la regressió. Roser Barberà és una de les veïnes que manifesta la necessitat de fer alguna cosa en les platges i a més, ha contactat en aquest diari concretament per rebre resposta sobre l’acantilat originat en Pla de la Torre I: “hi ha una zona on és impossible accedir i és prou perillós per a les persones majors”, ha explicat la veïna de la població a aquest diari.
Tàrsila Galdón/Castellón Información
Joan Antoni Trenco, el regidor de Serveis Públics, Platges i Turisme, explica que és competència de la Direcció General de Costes i que de fet, l’acantilat és una obra duta a terme per ells: “Ens van comentar que si ho aplanàvem, la platja a finals de juliol desapareixeria”, amb tot, matisa que ara pareix que s’ho han repensat i “ara ho volen arreglar, però potser això signifique que retirem la passarel·la de fusta”. De fet, el regidor ha informat que just hui ha estat parlant amb Costes per coordinar-se amb l’empresa de les passarel·les per si cal “llevar-les”.
Pel que fa a les pedres situades en l’obertura de les sèquies (també és un dels assumptes tractats amb el veïnat d’Almassora), el regidor de platges matisa que no es poden llevar perquè actuen com una espècie de defenses. Així mateix, aquest mitjà de comunicació ha contactat amb el President de l’Associació de la Platja d’Almassora, Yago Alvariño, per saber quines altres reivindicacions hi ha entorn la problemàtica de la platja d’Almassora.
Regressió de la Costa
Una de les reivindicacions més importants i exigents és (com no) eixa progressiva desaparició del litoral de la platja. Yago Alvariño explica que aquest any han pogut contactar amb un catedràtic de la Universitat de València per estudiar els efectes que té el Port de Castelló sobre la platja d’Almassora i així: “justificar eixa necessitat d’espigons”.
Fonts de l’ajuntament des de l’àrea d’Urbanisme confirmen aquest estudi i expliquen que es vol evidenciar els efectes sobre la platja de les successives ampliacions del port. “Estem treballant amb això i l’estudi està encomanat”.
Pel que fa als espigons, Joan Antoni Trenco torna a recordar que tot això és competència de Costes, però que des de l’ajuntament segueixen inssistint en tractar de mantenir la platja: “les nostres reivindicacions són que s’aporte més grava i sorra i després, entre els dos espigons (que hi ha molta distància entre ells) que es cree una escollera amb la forma que ells consideren més eficaç”.
Yago Alvariño accepta que durant els últims anys s’han realitzat treballs d’aportació de sorra i de grava: “però la mar s’ho menja tot”. Així mateix, Trenco explica que des del Consistori segueixen demanant que s’aplique més sorra i grava en dos punts concrets de la platja, on “hi ha molta regressió”. Aquests dos punts són el Camí de la Mar i la zona del Mercat.