Castellón Información
L'Ajuntament d'Almassora i l'empresa UBE han presentat els resultats del projecte conjunt per al control biològic de mosquits mitjançant la biodiversitat urbana, una iniciativa que ha portat a la instal·lació de 84 refugis per a rates penades en tot el terme municipal. Gràcies a aquest recurs, el departament de sostenibilitat ha detectat vuit espècies d'aquest mamífer, una de les quals –la Myotis capaccinii o rata penada de peus grans- està en perill d'extinció.
Per a culminar el conveni de col·laboració, l'edil de Medi Ambient, María José Tormo, i els representants de l'empresa UBE han presentat les dues guies editades pel consistori i la companyia sobre aus comunes i rèptils i amfibios de la Comunitat Valenciana. Els 700 exemplars editats seran distribuïts entre els escolars que realitzen activitats d'anellament i identificació de les diferents espècies en l'Aula Natura del municipi.
La valoració per part de la regidora és “summament positiva” ja que “gràcies a aquest projecte hem aconseguit, entre altres metes, que les queixes veïnals per picades de mosquits passaren de més de 100 en 2015 a únicament dos en l'estiu de 2016”, ha assegurat Tormo. L'edil ha agraït “la contribució de l'empresa a l'hora de mantenir la biodiversitat a Almassora i la seua absoluta implicació en cadascuna de les activitats que els hem proposat”.
Tal com arreplega l'informe del departament de Sostenibilitat, prop de 300 alumnes de 3º de Primària de la localitat han participat en els tallers d'educació ambiental realitzats en els centres educatius per a fomentar les bones pràctiques domèstiques i evitar la proliferació del mosquit tigre. A més, els alumnes de 1º i 2º d'ESO dels centres de secundària han participat en activitats per a la creació i la instal·lació de refugis. Així mateix, 130 veïns es van sumar a la campanya estival de tallers per a la construcció de caixes. En aquestes sessions es van crear 29 refugis, 20 dels quals van ser instal·lats en les seues pròpies residències pels participants.
Cal recordar que, en la línia de potenciació de la fauna urbana autòctona, el consistori ha situat 35 metres de canaló a la façana de la residència de la tercera edat per a facilitar la neteja de l'exterior de l'edifici i respectar la formació de nius d'orenetes. El projecte ha suposat també la instal·lació d'un panell informatiu en els jardins del centre per a conscienciar sobre la necessitat de conservació d'estar aus i donar suport a la tasca divulgativa que el geriàtric desenvolupa amb els escolars de la localitat.