Inaugura la plaça de la Molineta, guanyadora del concurs provincial Som Ceràmica
Castellón Información
La reforma de la plaça de La Molineta, com a exemple de l'ús de revestiments ceràmics en entorns urbans, és el projecte triat per l'Ajuntament d'Almassora per a la seua participació en la fira Cevisama 2020, tal com ha avançat hui l'alcaldessa, Merche Galí, durant la inauguració d'aquest enclavament. La localitat exposarà en la jornada d'inauguració els reptes aconseguits a través d'aquest disseny que va guanyar el concurs del Pla Ceràmic de Regeneració Urbana de la Diputació Provincial de Castelló. Gràcies a Som Ceràmica, aquest espai abandonat s'ha convertit en nucli d'oci i trobada veïnal.
Almassora va guanyar el certamen en 2018 amb l'obra ‘Una finestra a l'horta’ de l'arquitecta Cecilia Làzaro. El seu disseny es va transformar en projecte, va eixir a concurs i es va convertir en realitat el passat estiu en la confluència de l'avinguda Borriana i el carrer Del Riu amb l'accés des de la CV-18. La plaça que hui ha inaugurat al costat del president de la Diputació, José Martí, està situada a 200 metres de l'església de la Nativitat, en ple cor de la Vila, el barri antic d'Almassora.
El centre de la plaça està ocupat per un mirador que dóna nom al projecte, ‘Una finestra a l'horta’. En el seu honor l'equip de govern va decidir apostar per la toponímia tradicional de la zona on figura el molí La Molineta, l'edificació que conserva la maquinària original, per a la nova denominació de la plaça, que ara llueix ceràmica fabricada en el terme municipal d'Almassora.
La remodelació que la localitat presentarà en la fira Cevisama respecta la séquia antiga a l'entrada a la Vila i ha sumat il·luminació donant visibilitat a les ceibas que voregen la carretera. La plaça ha s'ha convertit en un mirador cap a l'horta amb un clos de mitjà altura pel qual s'albiren els camps més pròxims. La vegetació conviu amb la resta de mobiliari urbà i elements arquitectònics que combinen materials com les resines, el paviment porcelànic, el formigó i l'arena.
La remodelació està valorada en 135.000 euros i afecta a una superfície aproximada de 1.900 metres quadrats que ha permés derrocar el mur existent, aplanar la terra i incloure un mirador, a més d'un rellotge solar. El projecte coparà la intervenció d'Almassora aquest dilluns 3 a les 11.30 hores en l'expositor provincial, com ja feren en anteriors ocasions els projectes dels polígons industrials, la retolació de séquies o la conversió de l'edifici abandonat (i mai inaugurat) de ‘fruita seca’ en seu de l’ITC.
Altres usos ceràmics
Almassora ja va confiar en l'ús de ceràmica en entorns urbans en 2017 amb la instal·lació de 22 codis QR inserits en taulells en els punts més rellevants de la Vila. A través d'aquestes plaques, els usuaris enllacen amb la web del Museu Municipal, on cada element està catalogat a través d'una fitxa informativa que conté dades històriques, origen i característiques més destacades.