Cofinançat per la UE i amb el vistiplau de la CHJ, la reforma inclou carril bici, miradors i passarel·les
Castellón Información
L'Ajuntament d'Almassora ha presentat el projecte de reforma global del passeig Vora Riu, intervenció prevista per a fer accessible aquest tram que connecta la desembocadura del Millars amb la senda verda. La localitat ha començat la tramitació dels permisos al Servei Provincial de Costas, la Conselleria d'Obres Públiques, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i el Consorci del Millars per a actuar en aquest espai protegit.
Tal com assenyala l'administració local, la senda, de 12,5 quilòmetres, “està adaptada per al pas però presenta zones on es fa necessària una actuació per a poder gaudir del paisatge sempre a la riba del riu”. Són la desembocadura, la zona on conflueix el nucli urbà i les zones inundables sota els ponts de l'antiga N-340 i la via del ferrocarril. La intervenció estarà finançada al 50% per la Unió Europea, a través dels fons Feder, i l'Ajuntament d'Almassora, tal com han anunciat l'alcaldessa en funcions, Merche Galí, i l'edil d'Hisenda, Santiago Agustí, durant la seua visita a la zona aquest matí.
Un dels requisits per a englobar les actuacions necessàries per al condicionament total de la senda és el disseny d'elements que resolguen els problemes puntuals i aconseguisquen unificar tot el conjunt. Per això, la intervenció està dividida en fases: condicionament del passeig Vora Riu, d'una senda adaptada en Les Goles i d'un punt de descans a l'altura del pont de Borriana i creació d'una passarel·la elevada pel lateral del riu en el tram urbà de la senda i una altra en el tram inundable sota el castell, a més de la protecció visual de la zona industrial.
Tots els projectes recolliran tres accions principalment: adequació de paviments, plantació d'espècies vegetals adequades a l'entorn i construcció d'elements per a millorar la zona com els passos elevats, els miradors i elements d'ombra. A més, el paviment delimitarà dos espais, un per a vianants i un altre per a ciclistes amb tractaments diferents que faciliten la comoditat de tots ells. És condició imprescindible que el paviment complisca els requisits d'accessibilitat per a persones amb mobilitat reduïda.
El projecte dissenyat des del Servei Municipal de Manteniment i Logística recull com a concepte creador d'unitat de tota la senda la plantació d'espècies que es repeteixen en tota la seua extensió. La plantació d'espècies vegetals crearà una secció lineal amb tamarindes, xops, lavanda, plantes de ribera, camomila i romer.
Aquesta part també ha tingut en compte les crescudes del riu en temporada de pluges, de manera que la intervenció aposta per utilitzar elements de ferro galvanitzat en les parts de sustentació que puguen estar en contacte ocasional amb l'aigua. Seran materials lleugers per a passar desapercebuts en l'entorn i de fàcil drenatge, mentre que la resta de peces estan projectades en fusta d'acord amb l'entorn natural.