Castellón Información
L'Ajuntament d'Almassora consolidarà el programa pilot de recollida de residus orgànics domèstics després de l'èxit de la prova duta a terme fins al passat mes de febrer. La iniciativa permetrà reduir el volum de deixalles, que ha registrat un increment de 457.840 quilos entre 2013 i 2016, segons les dades que figuren en el balanç d'actuacions de l'empresa pública Reciplasa.
L'alcaldessa, Merche Galí, ha visitat avui les plantes d'Almassora i Onda per a conèixer el funcionament de les instal·lacions al costat del seu director, Fernando Albarrán. La reunió amb Albarrán es produeix a escasses dates del seu nomenament com a nova consellera després de la dimissió de la seua antecessora en el càrrec, Susanna Nicolau. Tots dos han apostat per implementar mesures de conscienciació que permeten millorar les dades de fraccionament de brosses, “que és la política de tractament de deixalles que imperarà en el futur”, segons Galí.
Les dades de l'evolució dels residus apunten a un increment de la recollida de deixalles domèstiques, que ha passat de 9.851.460 quilos en 2013 a 10.309.300 quilos l'any passat, igual que creix la recollida selectiva, en passar de 467.630 quilos a 495.420 quilos en només un any, xifra que representa un augment del 5,94% del volum total. Tots els envasos han registrat un increment de recollida selectiva, si ben el vidre és l'envàs que més ha pujat. Ho ha fet un 11,94% enfront del 4,53% del plàstic i el 2,17 de paper i cartó.
Per açò, el consistori fomentarà i ampliarà el projecte pilot de retirada de brossa orgànica, una iniciativa que va aconseguir les 2,5 tones en tres mesos i per la qual es van interessar “veïns de les tres zones en les quals es va activar el servei però també residents en altres barris, fins i tot la platja, que van participar activament”, ha incidit l'alcaldessa. D'aquesta forma, el departament de Medi Ambient traçarà un nou mapa d'àrees perquè la recollida selectiva d'orgànica abaste a més població.
Així, el tractament de deixalles orgàniques augmentarà en detriment de la resta de brossa comuna, un dels serveis més costos per a les arques municipals i els veïns d'Almassora. A més de suposar major eficàcia en el servei, reduir el volum de desaprofitaments suposarà una aposta pel medi ambient, tal com ha mostrat el director a l'alcaldessa durant la visita a les instal·lacions.
No en va, a la planta d'Almassora, que compta amb sis treballadors, arriben els residus urbans de Benicàssim, Borriana, Castelló i Vila-real, a més dels de la pròpia Almassora. Els operaris separen els residus per tipologia i els compacten per a posteriorment traslladar-los a la planta d'Onda. D'aquesta forma, el treball previ en la planta permet estalviar temps i diners en el seu tractament.