Noticias Castellón
domingo, 24 de noviembre de 2024 | Última actualización: 13:27

Una alumna de l'UJI treballa en la creació d'una màquina de cosir adaptada a persones amb discapacitat motora

Tiempo de Lectura: 3 minutos

Noticias Relacionadas

Castellón Información

L'alumna del Grau en Enginyeria de Disseny Industrial i Desenvolupament de Productes de la Universitat Jaume I de Castelló, Sara Sánchez Castelló, treballa en el seu Projecte Fi de Grau en l'adaptació d'una màquina de cosir per dones amb discapacitat motora en un programa desenvolupat per l'ONG Dexde en la regió de Casamance al Senegal. El projecte és fruit de la col·laboració entre aquesta ONG i el Seminari Permanent d'Innovació Educativa en Enginyeria i Responsabilitat Social (SPIE) de la universitat pública de Castelló.

L'ONG Dexde havia contactat a principis de curs amb el seminari, coordinat pel professor Luis Cabedo Mas, per saber si els podien assessorar en el re disseny d'unes màquines de cosir que empren en Kolda amb l'objectiu d'adaptar-les a persones amb discapacitat motora en les cames. El problema és que gran part de les dones amb les quals treballen han sofert la pòlio i no tenen la mobilitat adequada en les extremitats inferiors per fer funcionar còmodament les màquines de cosir que disposen.

El SPIE va buscar a algun alumne o alumna que volgués i pogués dedicar la seua estada en pràctiques i el Treball Final de Grau a aquest projecte. L'estudiant seleccionada va ser Sara Sánchez Castelló, qui ha estat assessorada i dirigida per dos professors especialistes de l'UJI: Carlos García García, supervisor en el camp del disseny de producte, i Víctor Roda Casanova, expert en sistemes mecànics.

Després d'una reunió inicial de l'ONG amb l'estudiant i els supervisors, es va dissenyar un pla de treball per assegurar que al final de la col·laboració s'aconseguiria un disseny en fase prototip de l'adaptació de la màquina de cosir. En una primera etapa, durant les seues pràctiques, l'estudianta i els supervisors van plantejar diverses possibilitats d'adaptació en l'àmbit conceptual. Posteriorment l'alumna s'ha desplaçat com a cooperant a el Senegal juntament amb l'ONG. Durant la seua estada, l'alumna ha implicat als usuaris en el redisseny, ha validat els seus dissenys i ha seleccionat el que resulta més viable tècnicament. La passada setmana, Sara Sánchez Castelló ha finalitzat la seua estada com a cooperant en Kolda i treballa en la finalització del seu treball.

El projecte neix de la relació del Seminari Permanent d'Innovació Educativa en Enginyeria i Responsabilitat Social amb l'ONG Dexde (Dessing for Development). Aquesta ONG centra la seua activitat en el treball amb dones que pateixen alguna discapacitat a la regió de Casamance (Senegal). L'ONG dedica la seua tasca a la creació de grups de treball de dones amb alguna amb el propòsit que puguen desenvolupar un treball i comptin amb una certa independència econòmica.

Per a això, l'ONG forma a les dones en la fabricació de nous productes de disseny a partir dels materials i les tècniques artesanals que elles dominen per després vendre-les a Europa. En l'actualitat tenen dos grups de treball: un en Kolda en el qual les dones fabriquen productes amb un teixit africà especial i un altre en Oussouye on treballen amb productes de cistelleria a partir de fulla de palmell. L'ONG comercialitza, mitjançant la seva pàgina web i mercats de comerç just aquests productes.

Aquest projecte s'emmarca en la línia de treball del Seminari Permanent d'Innovació Educativa en Enginyeria i Responsabilitat Social (SPIE-I2SR) de la Universitat Jaume I de Castelló en el qual es busca treballar les competències associades a la Responsabilitat Social Universitària en la docència en Graus d'Enginyeria mitjançant l'Aprenentatge-Servei.