Ha arrancat la campanya de sensibilització ‘Recuperem el nostre patrimoni’ amb el repartiment de cartells, fullets i un vídeo informatiu
S.N./Castellón Información
Un més i mig després de la notícia que aquest mateix diari va publicar, allò anunciat aleshores s’ha fet realitat i avui, el regidor de Territori de l’Ajuntament de Vila-real, Emilio Obiol ha presentat la campanya per ‘Recuperem el nostre patrimoni. Salvem l’Hostal del Rei’ que té com a objectiu posar en valor l’inmoble i recordar als veïns la importància històrica d'aquest edifici que “representa la idiosincràsia de Vila-real”. Per això, s’ha elegit la forma de comunicació més propera i accessible, el paper, que estarà a l’abast de tota la ciutadania en forma de cartells i fullets, i per altra banda l’audiovisual, ja que hi haurà s’ha realitzat un vídeo que circularà per les xarxes socials. Cal recordar que part de l’immoble és propietat de la Fundació Caixa Castelló i altra és de l’entitat bancària Bankia, la qual es troba en procés de venda a un particular, fet que ha generat una gran controvèrsia, ja que no es va oferir a l’Ajuntament. Recorda Obiol que “aquesta entitat és pública, ja que va ser rescatada amb 25 milions dels nostres impostos”.
Obiol destaca que la iniciativa és sobretot divulgativa i de sensibilització social i realça l’element més representatiu del patrimoni local junt amb la Torre Motxa. “L’Ajuntament té l’obligació de protegir i fer seus els principals edificis de la ciutat”. En el cas de la campanya, sota el nom ‘Recuperem el nostre patrimoni. Salvem l’Hostal del Rei’ destaquen els cartells que es penjaran en els establiments de Vila-real i els fullets que es repartiran a tota la ciutadania. A més, el vídeo, té una durada de prop de vint segons, i d’una manera molt senzilla i directa 'conta' les característiques que fan únic l’edifici més antic de Vila-real. El regidor ha recordat que la ciutat no compta amb molt de patrimoni, “més aviat al contrari”, per tant “hem de fer tot el que estiga a la nostra mà per a protegir allò poc que tenim, al mateix temps que fem camí perquè les instàncies oportunes s'adonen de la importància d’aquesta propietat per al nostre poble, sempre des del sentit comú, la negociació i el trellat i no com una amenaça”.
El fullet recull fites històriques importants que han tingut com a escenari l’Hostal del Rei, catalogat com a monument històric nacional per part del Govern en 1973, com l’autorització per a la construcció de la plaça d'acord amb l'ordre del rei Pere El Gran 21 de novembre de 1276, també la donació per part del rei Pere IV de l’immoble el 18 de febrer de 1353 a Benet Riba pels serveis prestats a la seua altesa, amb la condició que servira d’hostatge a la casa reial i la mort de la reina María de Luna el 28 de desembre 1406, esposa del rei Martí l’Humà.
D’altra banda, Emilio Obiol ha llançat un missatge a Bankia. “L'entitat és conscient del que l'Hostal suposa per a Vila-real, i la Fundació Caixa Castelló, molt propera a ella, també, així que encara som a temps d’asseure, dialogar i trobar una fórmula que siga profitosa i satisfactòria per a tots, ja que estic segur que si deixem passar l’oportunitat, cap de nosaltres estarà satisfet". Per últim, el regidor ha destacat tres importants conceptes respecte a la campanya. “En primer lloc, posa de manifest que parlem d'una joia per al patrimoni local, i per tant, cal salvar-ho; en segon lloc, recalca que és cosa de tots, l'Hostal del Rei no pot quedar en mans privades, i finalment, destaca que qui perd els orígens, perd la seua identitat”, explica Obiol.