Noticias Castellón
jueves, 21 de noviembre de 2024 | Última actualización: 22:28

Una nova esperança per al món rural

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 33 segundos

Noticias Relacionadas

Pau Ferrando. Professor d’Història i Geografia. Regidor de Compromís a l’Ajuntament de Benicàssim i Diputat Provincial de Promoció Econòmica i Relacions Internacionals.

Darrerament estàvem vivint una sobresaturació de mesures, més efectistes que efectives, per a abordar el problema del despoblament. La creació d'una Agència Autonòmica, la marca "España Vaciada" o la sobreexposició de programes, amb bona intenció, però, per dotar de recursos a ajuntaments, institucions o associacions de les comarques interiors que no pareixen funcionar amb eficiència.
A sobre, la dreta i la ultradreta, que segueixen tenint una nefasta influència en la identitat del món rural, continuen "erre que erre" amb idees per reforçar els seus fallits models clientelars que no fan més que destruir, any rere any, els pocs teixits socials regenerables dels pobles d'interior. Bou, caça, turisme per a elits i convenis i subvencions discrecionals per als mateixos de sempre. El pla Repoblem de l'anterior Diputació Provincial va ser un estrepitós fracàs, que arribà tard i malament, incapaç de solucionar problemes tan bàsics com l'ocupació, la connectivitat, l'habitatge o la cohesió social. Cada any, més i més joves, abandonaven els pobles d'interior per buscar-se un futur en altres ambients, en les ciutats industrials o turístiques del nostre territori. Alguns alcaldes (i alguns diputats també) continuen amb aquesta farsa, tant interessada. Una nova esperança per al món rural com inútil, de continuar en la mateixa via. Mentre res canvie, ells (i elles) seguiran on estan.

Però no tot és així. Ja fa uns anys que el "think tank" de la Nova Ruralitat ha abordat amb encert el problema del despoblament. Desmitificant alguns aspectes i, sobretot, tractant de corregir errors que des de les administracions es produeixen. El món rural no necessita ser salvat, necessita transformar-se i adaptar-se partint de la seua realitat, per tornar a ser atractiu, principalment, per a aquells que hi pertanyen i, després, poder atraure nova gent que el complemente, sense perdre la seua identitat bàsica. Cal establir dinàmiques polítiques que siguen realment efectives.

En la nostra província comence a haver iniciatives molt interessants en aquest sentit. El poble de Caudiel i la seua zona d'influència compta amb diversos projectes, incipients, en agricultura ecològica, resocialització i desenvolupament rural. El Mas de Nogueres ja fa anys que es dedica a aquesta tasca, i ha donat el fruit en una generació molt preparada, treballadora i capaç d'invertir un procés de destrucció social que feia un poc temps semblava inevitable.

D'altra banda a Benlloc, s'organitzarà en La Niuada, la primera Mostra d'Economia Social i Sostenible. Una bona notícia per a les nostres comarques d'interior. La constitució de xarxes d'economia social podria ajudar a no tan sols a regenerar l'economia, sinó també a crear sòlides estructures socials que vertebren antropològicament el territori i creen un model de societat inclusiva, solidària i sostenible. Òbviament el producte agrari, ecològic i de qualitat, pren un lloc important en aquest episodi, però no és més que un punt de partida, capaç d'establir sinergies molt més ambicioses, i que abracen aspectes molt més amplis: el consum, serveis, relacions personals, etc...
Mentre, a Vistabella i a la zona del Penyagolosa, no es queden enrere. Aquest ajuntament crea el primer "Banc de vivendes anti despoblament". Per gestionar tant terres com vivendes, els seus lloguers i afrontar d'una manera eficient el greu problema de l'habitatge que sofreixen tants i tants pobles d'interior. També participen en una nova Cimera Econòmica del Penyagolosa, que comporta la participació d'altres pobles del voltant. Parlar, intercanviar idees, innovar, i actuar.

I que fem des de la Diputació? Ajudar-los. No sols amb les nostres línies de subvenció, sinó també ficant a l'abast els nostres recursos materials, des dels centres Cedes. També col·laborant amb l'UJI per anar més enllà de la marca turística, i buscar nous camins en el món del màrqueting per als productes de l'interior. La nostra estratègia de Promoció Econòmica 2022-2023 ha d'anar destinada a potenciar l'energia de tota aquesta gent que, per a les nostres comarques, suposen una nova esperança.