El model consisteix a integrar en un mateix centre educatiu alumnat d'Infantil, Primària i ESO
Castellón Información
El conseller d'Educació de la Generalitat, Vicent Marzà, acompanyat pel director territorial d'Educació a Castelló, Alfred Remolar, s'ha reunit amb els alcaldes i alcaldesses d'Atzeneta del Maestrat, Vistabella del Maestrat, Xodos, les Useres i Benafigos, les poblacions que per al pròxim curs es beneficiaran del primer institut-escola del territori valencià.
La denominació institut-escola consisteix a integrar en un mateix centre educatiu alumnat d'Infantil, Primària i ESO. El conseller Marzà ha explicat que "el model institut-escola és molt beneficiós per a l'actual escola rural del Penyagolosa, pel fet que tenim les instal·lacions idònies i, sobretot, aconseguim que l'alumnat d'ESO de les poblacions implicades vagen a un centre molt més pròxim als seus municipis i reduïsquen el temps de trasllat amb el transport escolar".
El titular d'Educació de la Generalitat ha destacat que "hem de donar totes les facilitats a l'alumnat que viu en zones amb perill de despoblament, i en aquest cas hem aconseguit que, amb la millora del servei educatiu obligatori en aquesta zona i l'oferta places en un centre més pròxim a les localitats implicades, reduïm el temps de desplaçament de l'alumnat que ha de començar els estudis de 1r de l'ESO, i això ha fet que algunes famílies d'aquestes poblacions que estaven pensant a deixar el poble s'hi queden, i fins i tot algunes famílies que no vivien ací es plantegen ara establir-s'hi".
Aquesta ampliació de l'oferta educativa es farà de manera gradual. El pròxim curs 2020-2021 es crea la unitat de 1r de l'ESO, que escolaritzarà 11 joves: 10 d'Atzeneta i 1 de Vistabella, i cada any s'anirà incorporant un nou nivell fins a arribar a 4t de l'ESO en el curs 2023-2024.
"Tenint en compte que la previsió d'alumnat per als pròxims cursos es mantindria en uns 15 alumnes per curs de l'ESO, amb la predisposició de tota la comunitat educativa del CRA Penyagolosa de convertir-se en un centre integrat entre etapes educatives, que les actuals instal·lacions disposen de prou espai per a la implantació de 1r de l'ESO el pròxim curs, i que les famílies dels pobles que se'n beneficien tenen una gran predisposició a participar d'aquest projecte, no tenim dubte de fer-lo efectiu pel bé de la zona i pel bé dels alumnes d'aquests cinc pobles de l'interior de Castelló", subratlla el conseller Marzà.
Unes instal·lacions preparades i l'ampliació en un futur
Actualment, l'aulari d'Atzeneta disposa de quatre aules al mateix edifici que no s'estan utilitzant i que estan perfectament condicionades per a posar-les en funcionament el pròxim curs. A més, el centre disposa d'una sala de taller-laboratori, que encara conserva tot l'instrumental i aparells per a física i química.
Igualment, la biblioteca sobrepassa les característiques pròpies d'un centre de Primària i es pot compartir amb totes les garanties. A més, hi ha dues dependències auxiliars per a desenvolupar departaments per a l'àmbit científic i humanístic.
El gimnàs té l'espai i material necessari per a poder ser utilitzat tant per l'alumnat de Primària com pel de l'ESO. El menjador de l'aulari té una capacitat per a 90 alumnes i permet, en dos torns, oferir el servei als alumnes abans de tornar al migdia a cada població. Així mateix, es compta amb una sala per a secretaria i auxiliar administratiu, que actualment està sense utilitzar, a l'entrada de l'edifici.
A més, i de cara al futur, quan l'institut-escola cobrisca totes les etapes de Primària i ESO, Educació de la Generalitat ha previst que es faça una ampliació de les instal·lacions en terrenys annexos al centre educatiu actual. Per a fer-ho, compta amb la col·laboració de l'Ajuntament d'Atzeneta, que ja ha convertit els terrenys en sòl educatiu perquè s'hi puga construir un aulari via el pla 'Edificant', amb fons econòmics adjudicats íntegrament per la Conselleria.